Hogyan működik egy súlycsökkentő műsor, és miért nem szabad utánozni? – Íme a részletek

A súlycsökkenéssel foglalkozó műsorok körülbelül 15 éve váltak nagyon népszerűvé, amivel több millió nézőt szereztek. Sokan érdeklődéssel figyelték, hogyan küzdenek a kilókkal és a nehézségekkel a résztvevők, viszont arról mit sem tudtak, mik is zajlanak a színfalak és a kamerák mögött. Kiderült, hogy ezekben a műsorokban olyan trükköket alkalmaztak, mellyel érdekesebbé tették a műsort, viszont ezek nem minden esetben voltak ártalmatlanok.

A nézőknek élvezetes a show a kemény módszerek miatt, a résztvevőknek viszont veszélyes

A fogyás az ilyen show műsorokban nagyszerűnek tűnik a nézők számára, hiszen korlátozzák a kalóriák bevitelét, és a testet óriási terhelés éri, aminek gyümölcse az ideális testalkat elérése lesz. Az orvosok azonban úgy vélik, hogy a hirtelen fogyás sem jobb az elhízásnál, sőt egészségkárosító is lehet. A rengeteg edzés és az éhezés eredményeként a test elveszíti a létfontosságú nyomelemeket, ami negatívan érinti a csontokat és a szívet is.

A show lehetőséget ad az embereknek, hogy ne csak lefogyjanak, hanem pénzt is keressenek, sőt híressé is váljanak. Olykor azonban az ott látott erőfeszítések hiábavalók voltak, mert a plusz kilók néhány év után visszatértek.

A résztvevők többsége néhány évvel a program után megsérül – de egyáltalán nem a súly miatt

A tudósok 6 éven keresztül figyelték a “Zsírégetők” első évadának résztvevőit és megállapították, hogy 14 emberből 13 visszaszerezte eredeti súlyát. Átlagosan mindegyikük 58 kg-ot veszített, majd több mint 40 kg-ot hízott. Viszont nem azért történt mert visszatértek a hamburger evéshez agy a kóla iváshoz. Az egykori résztvevők a műsor után is eljártak edzeni és megfelelő diétát követtek, de súlyuk egyre csak nőtt. Vajon mit csináltak rosszul?

Első ok: Lassú anyagcsere

A dietetikusok szerint létezik egy “alapvető anyagcsere-sebesség” az “RMR”, ami az az energiamennyiség, melyre a testnek szüksége van a nyugalmi élet fenntartásához. A show elején a résztvevők RMR szintje megfelelő volt, de a fogyással csökkent az anyagcsere is. Ez normális azoknál, akik épp fogynak, viszont a műsor után még tovább lassult nekik.

Ő itt Dani Cahill a “Zsírégetők” bajnoka, aki 7 hónap alatt 108 kilótól szabadult meg. Ezek után motivációs trénerként kezdett dolgozni, viszont 6 év alatt súlya újra visszaszökött 100 kiló fölé, ami a lassú anyagcserének volt köszönhető. Ezek után felhagyott a motiválással, és földmérőként kezdett dolgozni.

Második ok: Hormonok

A szélsőséges étrend és a stressz miatt a test éhséghormonokat kezd el termelni. Minél jobban korlátozták a résztvevők étkezését, annál magasabb volt a leptin hormon szintje. Akik műtét miatt fogytak le, azok jobb helyzetben vannak, mert normális a hormonszintjük.

Sean Algayer, az észak-karolinai lelkész 70 kg-ot vesztett, viszont 6 év alatt 75-öt hízott.

Harmadik ok: Fogyás rossz módszerrel

A koffein és vízhajtó tabletták is fogyást idéznek elő, viszont nagyon rosszul. Az orvosok szerint a heti 0,5-1 kilogrammos fogyás az ideális, viszont a résztvevők heti szinten 7 kilótól szabadultak meg. Ez szívritmus zavarhoz és ájuláshoz is vezethet.

Negyedik ok: Rokonok

Az “Élet 250 kiló felett” című műsorban a résztvevők műtétekkel szabadultak meg a feleslegtől, viszont néhányuk még több kilótól szabadult meg a rokonoknak és hozzátartozóknak köszönhetően. Az egymáshoz közel álló személyek gyakran támogatják a beteg kényszeres túlsúlyát. Ez mentális problémákat okozhat és általában orvosi segítséget igényel.

Ennek ellenére a nézők továbbra is szeretik az ilyen műsorotokat itt van miért:

Azok a résztvevők, akik úgy döntenek, hogy megosztják tapasztalataikat a médiával, kb 30 millió forintot kell büntetésként fizetniük a gyártónak.

A “Zsírégetők” résztvevőinek minden héten el kellett árulniuk aktuális súlyukat, hogy megtudják sikerrel jártak-e vagy sem. Kiderült, hogy az eredmények nem a valóságot tükrözték, csak egy televíziós trükk, amivel az embereket megtévesztették.

A résztvevők a mérések előtt nem ihattak, hogy eredményeik optimálisak legyenek.

Néhány résztvevő nem csak lefogyott, hanem képes volt fenntartani súlyát

Christina Phillips az “Élet 250 kiló felett” című műsorban tűnt fel, aki elmondta, hogy gyerekkori elhízásban szenvedett. 22 évesen súlya 285 kiló volt. Ez viszont nem akadályozta meg őt abban, hogy férjhez menjen. A legnagyobb probléma az volt, hogy már nem tudott mozogni. Egy gyomor műtét után Phillips elvesztette súlya 75\%-át. Férje azonban elvált tőle, mert negatívan érintette a sok változás.

Timur Bikbulatov az egyik műsornak köszönhetően 50 kilótól szabadult meg, sőt még hivatását is megváltoztatta. Timur korábban ügyvéd volt, de ma már a túlsúlyos embereken segít.

Na mit szólsz?

betöltés...