Pszichológusok elárulják mi az az 5 buktató, ami egy házasságban megjelenhet

A mindent elsöprő szerelem egy idő után át fog alakulni valami teljesen mássá. Sokkal erősebb kapocs lesz két ember között az együtt eltöltött idő után, mivel már több minden fogja őket összekötni. Nyilván, lesznek viták egy hosszú kapcsolatban és nézeteltérések is, de ezeket nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hanem meg kell beszélni. Tudni kell kezelni ezeket a szituációkat és tisztában kell lenni azzal, hogy sajnos lesznek még ilyenek, ahogy hullámvölgyek is. Pszichológusok és párterapeuták elárulták, hogy mi az az 5 buktató, amin ha túl jut egy kapcsolat, tényleg lehet sírig tartó szerelem belőle.

  1. A házasság első éve

Az első évet általában a Megvalósulás évének is szokták nevezni. Ez azt takarja, hogy nagyjából 6-12 hónap után eltűnik a rózsaszín köd és az együttélés után elkezdjük látni, hogy partnerünk milyen is valójában. Felfedezzük a pozitív és negatív szokásait. Ilyenkor hajlamosak a nők elhatározni, hogy majd ők megváltoztatják a férfit, de ennél nagyobb hibába nem is eshetnek. Az emberek nyilván formálódnak, de van, amit ők sem tudnak megváltoztatni. A párterapeuta szerint érdemes ilyenkor (ha nagyon zavaró szokásai vannak) kompromisszumot kötni, ami mind a két félnek megfelel.

2. 3-4 éves házasság

Több kutatás is igazolta, hogy 3 év után hajlamosak vagyunk elkényelmesedni a házasságban. Ilyenkor a legtöbb esetben inkább a pihenést és az alvást választja a pár, mintsem az intim együttlétet, pedig ez is nagyon fontos egy kapcsolatban. A párok ilyenkor megtalálják a saját komfortzónájukat és az idegesítő, vagy az éppen nem normális dolgok azzá válnak. Gondolunk itt a nyitott ajtónál történő pisilésre vagy a kopott pizsama viselésére. A pszichológusok szerint fontos egy bizonyos érzelmi intenzitást fenntartani a kapcsolat érdekében. Dicsérjük gyakran a másikat, bókoljunk, lepjük meg, mondjuk ki a “Szeretlek” szót. Ha pedig problémánk van a másikkal, mindenképp üljünk le megbeszélni.

3. 5-7 éves házasság

A kritikus 7 év, amit a szakma is ismer. Erre az időre már a legtöbb pár fél szavakból is megérti egymást. Nem nagyon mozdulnak ki, elkényelmesedtek, nem tudnak a másiknak újat mutatni. Az együttlétek száma is jóval lecsökkent, de nem is nagyon akarnak tenni az ellentétéért. Sok pár ilyenkor a házasság megmentésére gyereket vállal, ami visszájára is elsülhet. Fontos megemlíteni, amit több terapeuta is megerősít, a gyermek egy önálló személy és nem mentőeszköz.

4. 10-15 éves házasság

Talán a 7. év után a 11. év a legnehezebb. Ekkora a nőknek rengeteg dolguk van: gyereket nevelnek, dolgoznak, háztartást vezetnek és folyamatosan idő szűkében vannak. Mivel nem nagyon jut idő saját magukra, így kicsit ellaposodottnak érzi magukat és a kapcsolatukat is. Aggasztja őket, hogy férjük nem látja vonzónak, hiába járnak fodrászhoz havonta. A jó hír, hogy ez az állapot is legyőzhető megfelelő humorral és bizony, kicsit engedni kell a megfelelési kényszerből. Inkább takarítsunk ki két nappal később, de szakítsunk időt a férjünkkel egy közös mozira vagy vacsorára.

5. 20-30 éves házasság

Érdekes tény, hogy a legtöbb válás ekkor történik.Ennek nagyon egyszerű oka van: a gyermekek felnőnek elhagyják a családi fészket, és a szülők ott maradnak ketten. Úgy érzik üres lett a ház, nincs meg a napi rutin, feladat. A házasság alatt felgyülemlett problémák ekkor még kiélezettebbé válhatnak, ami gyakran váláshoz vezet. A terapeuták azt tanácsolják, ez az időszak tökéletes arra, hogy újra egymásra találhassunk. Szervezzünk közös programokat, tűzzünk ki új célokat, utazzunk.

És persze a nagy kérdés: Hogy mentsd meg a házasságod, ha válságba jutottál?

  • Fontos leszögezni, hogy a házasság csak akkor menthető meg, ha ezt mind a két fél nagyon akarja. Üljünk le, beszéljük meg, rágjuk át mire van szüksége a másiknak, és próbáljuk megtalálni az arany középutat.
  • Soha ne kérdezgessük magunktól, hogy a megfelelő emberrel vagyunk-e. Nyilván, tökéletes ember nincs. Próbáljuk meg elfogadni a másikat a hibáival együtt és meglátni benne azt, miért is szerettünk bele.
  • Semmiképpen se tartsunk szünetet. Sokan úgy gondolják ettől felfrissülhet a kapcsolat, mert mind a két fél át tudja gondolni, hogy mi legyen velük. Azonban ez az esetek 90\%-ban inkább eltávolodást okoz.
  • A problémákat át lehet rágni újra és újra, de ha nem teszünk semmi kézzelfoghatót ellene, akkor mindig előjönnek és sokkal nagyobb gondokat okozhat.
  • Elmehetünk terapeutákhoz, de nem fogja a szánkba rágni pontról pontra, hogy mit csináljunk. Segíteni fog, de ha mi nem vesszük komolyan a házasság megmentését, akkor semmi értelme eljárni hozzá.
  • Ne fussunk egyből a családhoz, rokonokhoz, ha válságba jutott a kapcsolat. Ez csak két emberre tartozik, ahogy a megoldása is.

És talán az egyik leghíresebb házaspár Hollywood-ból, akik már 38. éve házasok:

betöltés...