10 repülőgép titok, amit az utasoknak sosem mondanak el.

Akik rendszeresen utaznak repülőgéppel, azokat szinte már semmilyen új dologgal nem lehet meglepni, ami a repülést illeti. A laikusok persze mások, nekik még minden új, szóval őket könnyebben ámulatba lehet ejteni. Viszont annak ellenére, hogy egyesek havi szinten utaznak repülővel és elég sok információval rendelkeznek, mind a repülőkkel, mind a becsekkolással kapcsolatban, még mindig tartogatnak a légitársaságok olyan tényeket, amiket csak nagy ritkán osztanak meg a civilekkel. A mai cikkünkben elhoztunk néhány érdekességet a repülőgépekkel kapcsolatban, amikről még biztos, hogy nem tudtál.

Kis horgok a szárnyakon

Ezek a kis horgok arra valók, hogy vészhelyzet esetén drótkötelet fűzzenek át rajta, ugyanis, ha vészhelyzet adódik és semmilyen másik menekülő útvonal nincs, akkor az utasok kénytelenek a repülő szárnyaira menni, amik bizony csúsznak. A drótkötél segítségével viszont meg tudnak kapaszkodni és le tudnak mászni.

A pilótafülkében van egy fejsze.

Ez a fejsze arra szolgál, hogy a pilóták egy véletlenül kialakult tüzet megfékezzenek, vagy utat csináljanak maguknak, ha sehogy máshogy nem tudnak kijönni a fülkéből, mert az ajtó beszorult. A gép készítői szándékosan megjelöltek néhány gyenge pontot a repülőn, hogy tudják, hova kell célozni vészhelyzet esetén.

Picike lyukak az ablakokon

Kevesen tudják, hogy a repülők ablakai összesen három rétegből vannak megcsinálva. A külső rétegre nehezedik a legtöbb nyomás, a középső pedig akkor hasznos, ha esetleg valami miatt a külső megsérül. A lyukacskák viszont azt a célt szolgálják, hogy kiegyenlítsék a három réteg közötti nyomáskülönbséget, illetve megakadályozzák bepárásodást, hosszabb utazások alatt.

Segédhajtómű

Igazság szerint ez a szerkezet nem veszi ki a részét a meghajtásában, inkább energiával látja el a gépet. Fontos szerepe van akkor, mikor a hajtóműveket beindítják, mivel ahhoz sok energiára van szükség. Ezen felül pedig, amikor még a repülő nem szállt fel ez biztosítja, hogy legyen a fedélzeten áram.

Pihenő helyiségek a személyzet részére

Amikor a legénységnek hosszabb útra kell mennie, akkor szüksége van a pihenésre, ám nagyon nehéz alvásra alkalmas helyet biztosítani nekik a sok eladható hely mellett. Viszont az úgynevezett CRC egy olyan rekesz, amit a mérnököknek sikerült olyan helyre tenniük a gépen belül, ami biztosítja a személyzetnek a pihenést. Kis kialakításuk végett, csak alvásra használhatók.

A vészkijáratokon lévő fogantyúk

Vészhelyzet esetén ezek a fogantyúk segítenek az ajtó kinyitásában, illetve kapaszkodásra is szolgálnak. Tudniillik elsőként, sosem a gép legénysége, hanem az utasok menekülnek ki, akik ezeket fogják leszállás alkalmával.

A repülőkön lévő levegő.

Rengeteg utas gondolja úgy, hogy a gépeken lévő levegő nem megfelelő minőségű. A hajtóművön keresztül beáramlott levegőtől tartanak legjobban az utasok, mert félnek, hogy az olajból származó illatanyagot tartalmaz. Ez pedig egyenesen arányos azzal, hogy nem egészséges az emberek számára. Szerencsére a légitársaság alaposan kivizsgálta ezt a kis problémát, és kiderült, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, a levegő pedig tökéletes minőségű.

Cooper lapát

Ezeket a kallantyúkat 1971 után építették be a repülőgépekbe, amik azt a célt szolgálják, hogy a repülő ajtaja ne maradjon nyitva, miután a gép felszállt. Erre azért volt szükség, mert egy bizonyos D. B. Cooper nevű férfi eltérített egy Boeing 727-es repülőgépet, amiért váltságdíjat kért. Miután összeszedett 57 millió forintnak megfelelő összeget nemes egyszerűséggel fogta magát és kiugrott repülés közben a gépből.

Fekete színű háromszögek a fedélzeten

Ezek a fekete kis háromszögek valójában jelölő pontok, amik azt a célt szolgálják, hogy az utaskísérők ezeken a helyeken tökéletesen rá tudjanak nézni a repülő szárnyaira és lamelláira, ha a műszerek nem működnek megfelelően. Bizony nem egyszer fordul elő, hogy a saját szemükkel kell leellenőrizni, hogy minden rendben van-e a géppel.

WC ajtó kinyitó

Ha a gyerekek véletlenül bezárják magukat a WC-be és sehogy sem tudják kinyitni az ajtót, akkor külsőleg is meg lehet oldani a problémát. Nem kell mást tenni, csak felemelni a “LAVATORY” feliratot és az ott lévő gombot a nyitva állásra csúsztatni.

Hasznosnak találtátok ezeket az információkat?

betöltés...