5 súlyos ok, amiért a szülőknek kevesebb időt kellene a telefonjuk nyomkodásával tölteni

Amerikában az emberek átlagosan napi 3 órát töltenek a telefonjuk nyomkodásával. A pszichológusok szerint ma az emberek sokkal több időt töltenek készülékeik társaságában, mint saját családjukéban. Ez azt jelenti, hogy a szülők hiába vannak jelen fizikálisan a család éltében, ha a gyermekek ebből azt érzékelik, hogy a telefon nyomkodása sokkal fontosabb, mint ők. Ez olyan problémákat idézhet elő a fiatalokban, mely a későbbiek folyamán nagyon meg fogja nehezíteni az életüket.

Mai cikkünkben összegyűjtöttünk pár dolgot, hogy mit vált ki a gyerekekből, ha a szüleik az okostelefonjaikat nyomkodják ahelyett, hogy minőség időt töltenének velük.

1, A gyermekeknek problémái lehetnek a társadalmi fejlődéssel

A szülői figyelem hiánya nemcsak a gyermek szellemi viselkedésére, hanem agyi fejlődésére is hatással van. A kaliforniai egyetem kutatói rájöttek, hogy a közösségi médiában aktívan tevékenykedő édesanyák tevékenysége negatív hatással lehet a gyermek fejlődésére és érzelmi problémák alakulhatnak ki.

Kiderült, hogy még az olyan dolgok is, mint az SMS írás is befolyásló tényező lehet. A gyermekeknek stabil és kiszámítható környezetre van szükségük ahhoz, hogy fejlődhessenek. Az anyai gondoskodás hiánya csak akadályozza ezt a fejlődést, mely pszichológiai problémákat okozhat például depressziót, viselkedési zavarokat.

2, A gyermekek dühösek lesznek és rosszul viselkednek

A pszichológusok szerint a szülőknek nemcsak gyermekeik okostelefon használatát kellene szabályoznia, hanem a sajátjukat is. Kutatások szerint a gyerekek, szomorúnak, őrültnek, dühösnek és magányosnak érzik magukat, mikor a szülők inkább telefonjaikat nyomkodják. Egyes gyerekek elkezdenek fellépni ez ellen és enyhe agresszió jeleit mutatják, például megrongálják szüleik telefonját. Mindezt azért teszik, hogy a kívánt figyelmet megkapják.

A figyelem hiánya miatt a gyerekek magányosnak érzik magukat, úgy érzik nem elég érdekesek ahhoz, hogy szeretni tudják őket. Ez tönkreteszi az önértékelésüket és viselkedési problémákat okoznak.

3, A gyermekek nem látják a szüleiket jó példaképnek

Sok embernek még egy perc is kínzás, amit a telefonja nélkül kell eltöltenie. A kutatók gyorséttermekben figyeltek meg néhány családot, és rájöttek, hogy kb 70\%-uk étkezés közben is nyomkodta a telefonját. Néhány család viszont azonnal eltette a telefonját, amint nekiláttak az evésnek. A szülők a telefonokat nyomkodva megfosztják a gyermekeket attól a lehetőségtől, hogy együtt élvezzék az étkezést. Ennek következtében sajnos nem tanulnak meg viselkedni, ami a későbbiek folyamén probléma lesz.

Mivel a gyerekek utánozzák a szülők viselkedését, ezért szó szerint tükröt mutatnak nekik. Ha a szülők erre nem figyelnek oda a telefonnyomkodás miatt, akkor a gyermek nem sajátít el olyan képességeket, mint a szeret kimutatása vagy az empatikusság. Ez a későbbi kapcsolatok kialakításánál komoly probléma lesz.

4, A gyermekek megsérülnek, mert versenyezniük kell a szüleik figyelme miatt.

Annak ellenére, hogy a szülők tökéletesen tisztában vannak vele, szeretik a gyermekeiket, ők ezt fordítva már nem érzik, mert a szülő kezében állandóan ott látja a telefont. Ettől szomorúnak, már-már őrültnek érzik magukat, mert úgy gondolják versenyezniük kell a készülékekkel szüleik figyelméért. A gyermekek szerin az egyik legrosszabb szülői szokás, mikor beszélgetés közben pötyögnek a mobiljukon. A gyermekek 56\%-a mondta azt, hogy szülei figyelméért, még a telefonjaikat is hajlandók elkobozni.

A fiataloknak sok figyelemre és törődésre van szüksége, hogy biztonságban és magabiztosan érezzék magukat, ugyanis ez hozzájárul az érzelmi fejlődésükhöz. Amikor a gyermekek érzik, hogy szüleik szeretik őket, nem érzik, hogy versengeniük kellene.

5, A gyermekek passzívabbak lesznek

A szülők és gyermekeik közti érzelmi kapcsolat erős, de kiszolgáltatott. Ennek bizonyítására a kutatók a 7-24 hónapos csecsemők viselkedését értékelték olyan helyzetben, amikor anyjuk abbahagyta velük a játékot, és inkább telefonjára összpontosította a figyelmét. Érzelmi válaszuk meglepő volt.

A gyermekek szorongás jeleit mutatták. Nem érdekelte őket a körülöttük lévő dolgok felfedezése, mert látták, hogy anyjuk a telefonját nyomkodja. Minél tovább tartotta az édesanya a kezében a készüléket, annál kötöttebbé és érdektelenebbé vált a gyermek. Még abban az esetben is ezeket a jeleket tanúsították, mikor anyjuk már készen állt a játékra.

A gyerekek szeretetre és figyelemre vágynak, amit a szülőknek kell biztosítani. A legjobb ha a szülők elteszik a telefonjaikat akkor, mikor a gyermekükkel foglalkoznak. Ez nem csak örömöt jelent mindkét fél számára, hanem hozzájárul az érzelmi fejlődéshez is. Ez pedig egy fontos lépést, hogy a gyerek boldog és önellátó legyen.

Ti mennyit használjátok a telefonotokat?

betöltés...