Egy 13 éves fiú, aki autizmusának köszönhetően már hat évesen az Oxfordi Egyetem hallgatója lett.

Vannak gyerekek, akik önhibájukon kívül sajnos valamilyen örökletes betegséggel születnek, emiatt pedig eltérnek többi társuktól. Mindenki tisztában van vele, hogy az ilyen fiatalok vagy fizikailag vagy szellemileg hátrányosabb helyzetben vannak, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy sikeresek és teljes értékű emberek legyenek a jövőben. Köztudott, hogy az autista gyermekek nagy része igazi zseni, nekik valahogy úgy működik az agyuk, hogy szinte minden kérdésre tudják a választ és olyan dolgokon látnak át, amiken más nem.

A világ 30 legfigyelemreméltóbb emberei közül elhoztunk nektek egy kisfiút, aki nagy dolgokat fog elérni még az életében. Ismerkedjetek meg a 13 éves Joshua Beckford-dal, aki szintén az autisták közé tartozik.

A kis Joshua már nagyon fiatalon, pontosan hat évesen nagy sikereket ért el, és az egész világ figyelmét felkeltette, ugyanis ő volt az Oxfordi Egyetem legfiatalabb hallgatója. A kisfiúnak minden vágya, hogy idegsebész lehessen.

Beckford édesapja Knox Daniel tudta, hogy fia nagyon különleges és tehetséges gyermek. Elmesélte, hogy mikor Joshua egy éves kora előtt, képes volt beazonosítani a számítógép billentyűzetének betűit. Ha azt kérte tőle, hogy mutasson a “K” betűre, ő nemes egyszerűséggel rámutatott. Ezután megpróbálkoztak a színekkel.

A kisfiú három évesen már folyékonyan tudott olvasni, s ez után idegen nyelven kezdett el tanulni. Először a Japánnal, majd más nyelvekkel is megismerkedett. Még egy gyerekkönyvet is írt, mely az ókori Egyiptomot, annak történelmét és nemzetét mutatja be.

“Amikor négy éves voltam, apám laptopján volt egy szimulátor, melynek segítségével ki tudtam húzni, emberek szerveit.” – mondta Joshua.

Beckford isten adta tehetségével szeretné jobbá tenni a világot. Azt mondta, hogy meg szeretné menteni a földet, meg szeretné változtatni az embereket s azok gondolkodását, hogy a bolygó egy jobb hely legyen.

A kisgyerek fel szeretné hívni a többi ember figyelmét az autizmusra és annak kihívásaira. Az autizmust nem lehet csupán egyetlen dologként bekategorizálni, hiszen minden gyerek, ember más és ennek számtalan megjelenési formája van. Az autizmussal együtt élők nagy ajándékot kaptak az élettől, de ez gyakran kemény küzdelemmel jár együtt.

Joshua édesapja azt is elmesélte, hogy annak ellenére, hogy gyermeke egy zseni, a társadalmi helyzetek, sőt még az otthoni közeg is nagy kihívást jelent a számára.

Például nem szereti a hangos zajokat, mindig lábujjhegyen sétál a lakásban, étkezésnél mindig ugyanabból a tányérból, ugyanazzal az evőeszközzel eszik és ugyanabból a pohárból iszik.

Beckford hatalmas népszerűségnek örvend és az Országos Autista Társaság fekete-és kisebbségi kampányának reklámarca lett. Számos jótékonysági rendezvényen vett részt, mind Afrikában, mind az Egyesült Királyságban. Csak az Egyesült Királyságban 700.000 ember él együtt az autizmussal és nagy a valószínűsége, hogy kettő ugyanolyan tüneteket produkáló ember nincs.

betöltés...