21 érdekes tény, ami alapjaiban változtatja meg a világnézeted

A minket körülvevő világ a legtöbb esetben kézenfekvőnek tűnik, azonban a valóságban a leghétköznapibb dolgok is képesek hatalmas meglepetést okozni nekünk. Te például gondoltál volna arra, hogy egy banán elfogyasztása közben mérhető radioaktív sugárzásnak tesszük ki magunkat? Vagy hitted volna, hogy az Eiffel-torony magassága folyamatosan változik? Szinte biztosak vagyunk benne, hogy eddig eszedbe sem jutott. Nos, ebben az esetben semmiképp ne hagyd ki cikkünket, amelyben az előbbiekhez hasonló izgalmas érdekességeket fogsz találni.

Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatójának jegyzetei még a mai napig is mérhető sugárzást mutatnak.

A raflézia a legnagyobb ismert virág a világon. Nincs szára, levele és gyökere sem, valamint más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Átmérője nagyjából egy méter, tömege pedig a tizenöt kilogrammot is elérheti.

A perui Shanay-Timpishka folyó vize olyan forró, hogy még az állatok is azonnal megfőnek benne. Hőmérséklete a legtöbb pontján 50 és 90°C között változik, de van olyan része is, ahol már majdnem eléri a forráspontot.

A tigriscápa utódai képesek felfalni egymást az anyacápa méhében.

Oroszországban 2011-ig a sör nem minősült alkoholnak.

A mélytengeri Chauliodus sloani névre hallgató hal fogai olyan hatalmasok, hogy a száját sem tudja becsukni miattuk.

Az 58-60 millió évvel ezelőtt élt titanboa volt a valaha felfedezett legnagyobb kígyó a Földön. Hossza akár a 15 métert is elérhette, súlya pedig 1100-1200 kg között volt.

Egy, a kő-papír-ollózást vizsgáló kutatás kimutatta, hogy az emberek túlnyomó többsége általában követ mutat, míg a legkevesebben az ollót részesítik előnyben.

A vízilovak izzadtsága piros színű, amelyből kiváló naptej és antibiotikum készíthető.

A csigák fogai a legkeményebb ismert anyagok közé tartoznak, ugyanis még a köveket is képesek velük megrágni.

Mielőtt feltalálták volna a radírt, az emberek kenyeret használtak erre a célra.

Az összes ma élő emlős közül csakis az emberek és a patkányok képesek nevetni, de a patkányok nevetése nem hasonlít a miénkhez.

Így nézne ki a Mars, ha a Földhöz hasonlóan víz borítaná a felszínét.

A fülünkhöz tett kagylóban a saját fülünk véráramlásának felerősített hangját halljuk, nem pedig a tenger zúgását.

A régi épületek restaurálásánál a dekoratív elemeket styrofoam anyagból készítik, ennek oka pedig az, hogy sokkal olcsóbbak és praktikusabbak, mint a teljes egészében tömör anyagból készült dekorációs elemek.

A leghalkabb hely a világon a Microsoft épületében található. Ebben a szobában tesztelik az új eszközöket. Olyan nagy itt a csönd, hogy hallani lehet a szobában lévő emberek szívverését és véráramlását.

A flamingók azért állnak egy lábon, mert így könnyebben megőrzik az egyensúlyukat. Kutatások bebizonyították, hogy az egy lábra állt állatoknak semmilyen izomra nincs volt szükségük ahhoz, hogy megtartsák az egyensúlyukat, míg a két lábon álló flamingók a művelet közben több izomcsoportot is dolgoztattak.

Az Eiffeil-torony magassága akár plusz/mínusz 17 cm-t is képes változni a hőmérséklet változás okozta anyagtágulás hatására.

Naponta átlagosan fél kilogrammot veszítünk testsúlyunkból, kizárólag a szellentés hatására. Egy átlagos szellentés súlya 0,0371 gramm, egy átlagos ember pedig nagyjából 14-szer szellent naponta.

Az emberi gyomorsav olyan erős, hogy le tudna bontani még egy borotvapengét is.

A banán, a benne lévő káliumnak köszönhetően mérhető radioaktív izotópokat tartalmaz, azaz már egy darab banán is olyan sugárzást képes mutatni, mint egy teljesen hibátlanul működő modern atomerőmű. Aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis ez az érték nem veszélyes az egészségünkre, hacsak nem eszünk meg tíz millió banánt egyszerre.

betöltés...