Ez a 8 egyértelmű ok alátámasztja, miért veszélyes a rendszeres vegyszeres takarítás.

A közelmúltban végzett tanulmányok kimutatták, hogy a háztartási vegyszerek rendszeres használata negatív hatással van a tüdő valamint a szervezet egészségére. A hatás hasonló ahhoz, mintha egyetlen nap alatt elszívtál volna egy doboz cigit. A vegyi anyagok amúgy is irritálják az érzékeny nyálkahártyát, ami közvetlen kapcsolatban áll a tüdővel. Ez pedig sajnálatos módon a légutak károsodásához is vezethet. Ma olyan termékeket, vegyszereket, eszközöket gyűjtöttünk össze, melyek túlzott használata valóban nagy veszélyt jelent az egészségünkre nézve.

Mosogatószerek.

Tanulmányok szerint az emberek egy gramm mosogatószert esznek napi szinten, ami negatívan hat a gyomor valamint a bélrendszerre, mivel nagyon sokáig tart a szervezetnek megszabadulni tőle. A mosogatószerek olyan természetes anyagokkal is helyettesíthetők, mint a szódabikarbóna. Ehhez nem kell mást tenni, csak egy evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben elkeverni és azt felforralni.

Ablaktisztító.

A legtöbb ablaktisztítóban ammónia van, amitől ugyan könnyebben megszabadulunk a makacs foltoktól, viszont nagyon irritálja a szemet, a bőrt, és a tüdőt, valamint károsíthatja a nyálkahártyát és a légutakat is. Eme termék másik adalékanyaga a ftalát, ami a folyadék illatáért felelős, ez pedig káros hatással lehet a férfiak reproduktív egészségére. Az ablakok tisztán tartására nagyon jó az alkohol, vagy a háztartási ecet.

Vegyszerek a dugulások ellen.

Vannak olyan vegyi anyagok, amik nagyon könnyen megszüntetik a csövekben fellépő dugulást anélkül, hogy szét kellene szedni, ám ezek legfőbb adalékanyaga a nátrium-hidroxid. Ez az anyag azonban a párolgás miatt irritálhatja a nyálkahártyát, valamint égési sérüléseket eredményezhet, ha bőrrel érintkezik. Az egészségre gyakorolt káros hatás ellen célszerű vastag gumikesztyűt használni.

Mosószerek.

Tanulmányok szerint a mosószer túlzott felhasználását a reklámoknak köszönhetjük. Pontosan emiatt használódnak olyan gyorsan el a ruháink, mert azok nem bírják a gyakori mosást, ezen felül pedig az egészségre is negatív hatással vannak. Általában allergiás reakciót okoznak, illetve irritálják a nyálkahártyát. A Levi’s márka igazgatója, Charles V. Bergh például azt mondta, hogy ő 10 éve nem mosta ki a farmerjait és köszönik szépen nagyon jól vannak. Szakértők szerint az ágyneműt kéthetente, a pulóvereket, pólókat pedig 3-4 naponta elegendő kimosni.

Légfrissítők.

Az amerikai orvosok szerint a légfrissítők negatív hatással vannak az emberek egészségére. A felmérések azt mutatták, hogy különösen az asztmában szenvedők számára okoz nagy problémát, ám még egy teljesen egészséges embernél is fennáll annak a kockázata, hogy migrént, légzési nehézségeket, nyálkahártya-irritációt és bőrgyulladást idéz elő. Ha finom illatot szeretnél csempészni a lakásodba, inkább tegyél néhány narancshéjat a radiátorra.

Klór tartalmú vegyszerek.

A háztartási vegyszerek egyik legnépszerűbb összetevője a klór. Savas kémhatásúvá válik, belélegzés, lenyelés, bőrrel való érintkezés esetén, ez pedig károsítja a sejteket, pontosan emiatt hat negatívan a szervezetre. Légzési nehézségek, torokfájás, szem és bőrirritáció alakul ki, ha nem megfelelően járunk el vele szemben. Az orvosok azt tanácsolják, hogy inkább kerüljük el a klór tartalmú vegyszereket.

Bútor polírozók.

Még a bútor polírozó anyagok is negatívan hatnak a szervezetre és az egészségre, legalábbis, ha bőrrel vagy nyálkahártyával érintkezik. Ilyen esetekben olyan problémák lépnek fel, mint a magas láz vagy fulladás, de előfordul, hogy száj, torok és gyomor fájás is jelentkezhet közvetlenül bútorápolás után. Az ilyen termékek helyett célszerűbb egy pohár olívaolajat 1/4 pohár citromlével elkeverni és azzal bekenni a bútorokat.

Porszívók.

Egy ausztrál tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb porszívó visszajuttatja a baktériumokat a levegőbe, ami a fertőzések elterjedéséhez is vezethetnek. Szinte lehetetlen elkerülni, hogy ne porszívózzunk legalább havonta kétszer a lakásban, viszont, hogy elkerüljük az ilyen problémákat érdemes jó minőségű készülékeket beszerezni. Szakértők szerint a HEPA szűrőkkel felszerelt gépek megfelelnek erre a célra.

Következmények

Természetesen nem arra ösztönzünk benneteket, hogy hagyjatok fel a vegyszerrel való takarítással, de javasoljuk a veszélytelen alternatívák felhasználását is. Ha nincs rá mód, hogy tisztítószer nélkül végezz el egy adott feladatot, akkor legalább győződj meg róla, hogy körültekintően jársz el. Például ne érintkezz közvetlenül a vegyi anyagokkal és mindig szellőztesd ki a helyiséget miután végeztél.

Gondoltad volna, hogy ilyen negatív hatással vannak ránk?

betöltés...