3 autós trükk, amit az iskolában nem tanítanak meg

Egyesek úgy vélik, hogy a biztonságos vezetés csupán a közúti szabályok ismeretén alapszik, de ez nem igaz. Ezeken a szabályokon kívül vannak más szabályok is, amelyeket be kell tartani!! Ilyen például az ülés biztonságos beállítása. Tudjuk, hogy furcsának tűnhet, de ha ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyod, akkor súlyos sérüléseket szenvedhetsz el még a kisebb baleset esetén is. A mai cikkünkben bemutatjuk nektek az ülés helyes beállításának módszerét, illetve két másik dolgot is a figyelmetekbe ajánlunk, ami jól jön, ha rendszeresen vezettek autót.

1, Ülés helyes beállítása

Sokan úgy vélik, hogy a helyes testtartás vezetés közben nem annyira fontos. „Így jól érzem magam” vagy „Így kényelmes” – ezeket a mondatokat ejtik ki a szájukon azok a sofőrök, akik nem aggódnak a biztonságuk miatt. A járművezető testtartását viszont egy biztonsági protokollnak megfelelően kell meghatározni.

Helyes testtartás a biztonság szempontjából:

Ez a testtartás nyomást gyakorol a hátsó részre, és megakadályozza, hogy a sofőr elaludjon a volánnál, mikor hosszú útra indul.

Miért olyan fontos ez? – Nos vészhelyzetben mindenki ösztönösen cselekszik. Például ütközés előtt mindenki odanyomja a kezét a kormánykerékhez, a lábakat a pedálokhoz és a padlóhoz. Sajnos a kiegyenesített térd- illetve könyökízületek még egy könnyű ütközés esetén is megsérülhetnek.

Példa a helytelen testtartásra: Az ülés háttámlájának helytelen helyzete miatt a vezető teste nagyon hátul van ez pedig azt eredményezi, hogy a sofőr kormányozás helyett inkább csak tartja a kormányt, mert messze van mind a kormánytól mind a pedáloktól.

A kissé hajlított térd valamint könyökízületek jobban tompítják a becsapódást. Az ülés magasságát a lejtés szerint kell beállítani. Először is tedd a jobb lábad a fékre, majd nyomd be teljesen a kuplungot, ha automata váltós autód van, akkor a bal oldali pihenő részre tedd. Amikor az ülést előre tolod a térdben egy enyhe hajlításnak kell lenni.

Így néz ki:

Most az ülés háttámlája következik. A lábak kinyújtásakor nyomd be a pedálokat. A tested nem mozdulhat el az ülés hátsó részétől. Ha a tested mozog, akkor a háttámlát kell kicsit függőlegesebb helyzetbe hozni. A beállítás akkor helyes, ha a test sem előre sem hátra nem mozdul el az ülésből.

A megfelelő vezetési testtartás utolsó beállítási lépése a megfelelő helyzet megtalálása a tested és a kormánykerék között:

A függőlegesen elhelyezett tenyerednek (képen a bal kéz) illeszkednie kell a lábaid és a kormánykerék közé. Ezután nyújtsd ki a karod és ha a csuklód megérinti a kormánykerék felső pontját, akkor a távolság megfelelő (képen jobb kéz).

Így néz ki helyesen:

2, Ellenőrizni kell a fékcsöveket

A fékrendszer hibás működésének tünetei:

Hangok és remegés fékezéskor.

A fékpedál pulzáló mozgásokat hajt végre de csak akkor elfogadható, ha az ABS, blokkolásgátló fékrendszer be van kapcsolva.

A fék megnyomásakor az autó oldalirányba megy.

A kerék belső oldalán nyomok vannak, mely a fékfolyadék szivárgását jelezheti.

Ne várd meg, a fenti tüneteket. Rendszeresen ellenőrizd az autód fékbetéteinek és fékcsöveinek állapotát. A csövön lévő enyhe repedés már elég nagy kockázati tényező, mert nem tudhatod mikor fog elszakadni. Ez nagyon balesetveszélyes mind rád, mind körülötted közlekedő embertársaidra.

A fékcsövek megfelelő működésének ellenőrzéséhez érintsd meg azokat. Ha túl kemény vagy repedt, amikor megpróbálod meghajlítani, akkor azokat ki kell cserélni. A tömlőknek száraznak kell lennie és nem szivároghat belőle semmi. Vedd figyelembe a fékcsövek cseréje után, hogy azokat légteleníteni kell őket.

3, Ne emeld el a sarkad a padlótól, mikor váltasz a gáz és fékpedál között

Ez megakadályozza, hogy a lábad lecsússzon a pedálról. Viszont itt is fontos szerepet játszik a láb mérete. Minél kisebb a láb, annál kényelmesebb eme tanács követése.

Fontos megjegyezni, hogy a gázpedál nyomásakor a lábnak mindig a sarkon kell lennie, viszont fékezésnél nem. Ez mind a láb méretétől, mind a pedálok közötti távolságtól is függhet.

Hasznosnak találtad a cikket?

betöltés...