Neked is folyton hidegek a végtagjaid? – Mutatjuk, milyen betegségek tünete lehet

Természetes dolog, hogy hideg időben végtagjaink lehűlnek, ebben formában tehát, ez nem kóros. Azonban a végtagok, függetlenül a külső hőmérséklettől, hideg tapintása állandó, azt már érdemes kivizsgáltatni. Végtagjaink hőmérséklete a bennük tapasztalható véráramlás függvénye.

Hideg környezetben a szervezet az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szervekbe csoportosítja a vér jelentős részét, hogy azokat melegen tartsa és változatlan tápanyag-, valamint oxigénellátással biztosítsa megfelelő működésüket. Ennek eredményeképpen pedig a kevésbé lényeges perifériás részeken, mint például a végtagok bőrében, relatív vérszegénység alakul ki, ez okozza a hűvösséget. A folyton hideg kéz és láb hátterében valószínűleg idegrendszeri vagy keringési probléma van jelen, amely a végtagok rossz vérellátását okozza.

A vegetatív idegrendszer a véredények simaizom apparátusának összehúzódását is szabályozza, ezáltal befolyásolja a vérkeringést. Nőknél gyakoribb a probléma, ami a vegetatív idegrendszer férfiakénál nagyobb labilitására utal. Ha a végtagok erei összehúzódnak, akkor ott csökken a vérellátottság mértéke, ennek következtében pedig a végtagok hőmérséklete.

Az érszűkület lehetséges okai

Rengeteg betegség okozhatja a perifériás erek szűkületét, ami pedig a végtagok hűvösségéhez vezet. A leggyakoribbak: generalizált érszűkület (atherosclerosis), cukorbetegség, alacsony vérnyomás, pajzsmirigy-rendellenességek, stresszes életmód. A stressz, mint vészreakció jelenik meg, ami azt eredményezi, hogy a vér a veszély elhárításához szükséges szervekbe áramlik, ennek következtében pedig a végtagok bőrereiben csökken a vérmennyiség. A dohányzás és a túlzott koffeinfogyasztás is oka lehet ezeknek a tünetnek.

Az érrendszer bizonyos gyulladásos állapotai, és a legtöbbször munkahelyi hatásként fellépő vibrációs ártalom által kialakított állapotok is jelentősen ronthatják a végtagok vérellátását. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek összehúzódásra késztetik a szóban forgó területen futó érhálózatot. A dehidratáció a vér besűrűsödése miatt rontja a keringést és csökkenti az áramlás sebességét. Ez főleg időseknél fordul elő.

A Raynaud-szindróma

A hideg kézről sokan a Raynaud-szindrómának nevezett zavarra asszociálnak, ami gyakran autoimmun kórképekhez csatlakozó tünet, ugyanakkor önmagában is megjelenhet. Lényege, hogy a kezek a hideg hatására elvörösödnek és rendkívül fájdalmassá válnak. A jellegzetes tünetek alapján könnyen elkülöníthető a végtagok állandóan fennálló hűvösségétől. Tehát, a folyamatosan hűvös tapintatú végtagok, bár nem feltűnően utalnak betegségre, a kivizsgálás azonban minden esetben szükséges, hiszen a háttérben komoly kórállapot(ok) meghúzódása valószínű.

betöltés...