22 legfurcsább fóbia, ami valóban létezik és emberek milliói küzdenek vele. Te is rettegsz valamitől?

Nagyon sok ember él a földön, aki valamilyen fóbiában szenved. Ezek az emberek bizonyos dolgoktól elkezdenek szorongani majd később be is pánikolnak. Egyes esetekben tudnak rajtuk szakemberek segíteni, de vannak olyan különleges és ritka betegségek is, amik a normális emberek számára teljesen értelmetlenek. Bizonyos emberek a pillangóktól, mások a buborékoktól félnek, holott igazság szerint semmi ijesztő nincs bennük.

Ma úgy döntöttünk, hogy a legfurcsább és legszokatlanabb fóbiákat szedjük össze, amik valóban létező betegségek.

Auchloclaustrophobia – Félelem a kinyitott szekrényajtóktól.

Ennek a betegségnek nincsen magyar megnevezése. Annyit kell róla tudni, hogy azok az emberek, akik ebben a betegségben szenvednek a szekrényajtó kinyitásától félnek. Nem magától a szekrénytől, csak attól, ha kinyitják az ajtót és belenéznek.

Nyctofóbia – Félem a sötétben.

Ebben a fóbiában szenvedő emberek, félnek a sötétben. Ha leoltod a lámpákat és azt gondolod, hogy van valami körülötted, ami utol akar érni, ezért elkezdesz szaladni az ágyadig, vagy visszakapcsolod a lámpát, akkor bizony nyctofóbiás vagy.

Sesquipedalophobia – Félelem a hosszú szavaktól.

Akinek ilyen fóbiája van az valójában fél a hosszú szavaktól. Ezek az emberek még a saját betegségüknek a nevét sem tudják úgy kimondani, hogy ne remegnének közben. Ha mégis megpróbálkoznak egy hosszú szó kimondásával, igazi pánikroham tör rájuk.

Odontofóbia – Félelem a fogorvosoktól.

Ez a betegség annyit takar, hogy az illető retteg a fogorvosoktól. Ha el kell menniük fogászati vizsgálatra, teljesen bepánikolnak.

Lepidopterophobia – Félelem a pillangóktól.

Sok ember a pókoktól retteg, ami teljesen normális, hiszen ki szereti nézni, hogy egy állatnak nyolc hatalmas lába van és épp feléd tart? Viszont, ami már hagy némi kivetnivalót maga után az a lepkéktől való félelem. Ebben a betegségben szenved például Nicole Kidman.

Félelem a tűzlétrától.

Nagy a valószínűsége, hogy az akrofóbiához (magaslati félelem) köthető ez a fajta betegség. Ha viszont bajba kerülsz, mondjuk kigyullad a lakásod és nem tudsz elmenekülni az ajtón kénytelen vagy a tűzlétrát használni, viszont ebben az esetben iszonyú pánikroham jön rád.

Félelem az üvegpadlóktól.

Ez a betegség ugyancsak az akrofóbiához köthető. Ebben a betegségben szenvedő emberek képtelenek végigmenni azokon a folyosókon, ahol üvegpadló van, mert félnek, hogy bármelyik pillanatban beszakadhat.

Félelem a nőktől / férfiaktól.

Gynofóbiának hívják azt a betegséget, mikor egy ember fél a nőktől, és Androfóbiának azt, amikor a férfiaktól.

Agorafóbia – Félelem a nyílt terektől.

Pánikroham tör azokra az emberekre, akik ebben a betegségben szenvednek, ugyanis félnek a nyílt terektől. Van akit még a tengerpart is megrémít.

Kromofóbia – Félelem a színektől.

A kromofóbiások egyenesen rettegnek a színektől és árnyalatoktól. Viszont a fekete-fehértől nincs semmi bajuk. Állítások szerint a színek összeköttetésben lehetnek a hangulatunkkal, de azzal is, hogy milyen élesen és tisztán látja a színeket és árnyalatokat.

Szociális fóbia – Nyilvános helyzetekben fellépő szorongás.

Azok az emberek akik ebben a betegségben szenvednek nyilvános helyzetben mindig egyfajta szorongást és félelmet éreznek, ami olyan nagymértékű, hogy igyekeznek ezeket a szituációkat nagy ívből elkerülni.

Nomofóbia – Félelem a mobiltelefontól való megfosztottságtól.

Akinek ilyen fóbiája van, az fél attól, hogy elveszíti vagy megfosztják a mobiltelefonjától. Pánikrohamot idéz elő, ha az adott helyen ahol vannak nincs elegendő térerő, de az is, ha a készülékük teljesen lemerül.

Ablutophobia – A zuhanyzástól, fürdéstől való félelem.

Ez nem kifejezetten a legjobb fóbia a higiénia szempontjából. Az embert egyfajta szorongás, majd pánik keríti hatalmába, ami fokozott izzadást és szívverést eredményez. Annak ellenére, hogy tudatában vannak azzal, hogy az egész helyzet abszurd, akkor sem tudják meggátolni a félelmüket.

Katsaridaphobia – Félelem a csótányoktól.

Ennek a betegségnek sincs magyar megnevezése, de azt jelenti, hogy egy ember retteg a csótányoktól, ami nem is csoda hiszen elég undorító és gyors teremtmények. Az illető ilyenkor pánikba esik.

Akrofóbia – Magaslati félelem.

Az ember általában a magas helyektől fél, például nehézséget okoz lépcsőn vagy létrán felmenni, lemenni. Bizonyos esetekben az ember lábai ilyenkor gyökeret eresztenek és képtelenek a további mozgatásra. Ha egy illetőben eluralkodik a pánik nagyon nehéz őt leimádni az aktuális helyről.

Buborékoktól való félelem.

Nehéz megértenie egy egészséges embernek, hogy a számára ártalmatlannak tűnő dolgok, miért váltanak ki pánikszerű rohamot egy másik emberben. Nos ilyen például a buborékoktól való félelem is.

Patkánytól való félelem a WC csészében.

Igazság szerint ennek a betegségnek nem adtak hivatalos nevet, de kutatások is alátámasztották, hogy ez egy elég gyakori betegség az emberek körében.

Gefirofóbia – Hidak alatt sétálás és vezetéstől való félelem.

Azokat az embereket érinti ez a fajta fóbia, akik szorongást és pánikot éreznek akkor, amikor egy híd alatt kell sétálniuk vagy vezetniük.

Félelem a spontán lángra kapástól.

A tudósok alátámasztották, hogy erre van a legkevesebb esély. Az is kiderült, hogy a történelem során még nem volt egyetlen egy olyan ember sem, aki hirtelen, minden ok nélkül felgyulladt volna. Ám ennek ellenére, mégis vannak olyan emberek, akik attól rettegnek, hogy egy nap ez bekövetkezik.

Félelem a fizikai deformitástól.

Abban az esetben, ha sportoló, tűzoltó, rendőr vagy akkor nem annyira elkerülhetetlen az ilyentől való félelem. Viszont az átlag emberek számára elég alacsony annak az esélye, hogy bármiféle deformitás alakul ki náluk ok nélkül. Viszont ennek ellenére mégis akadnak páran, akik félnek ettől.

Hipochondria

Akik ebben szenvednek általában kényszeresen azzal foglalkoznak, hogy milyen egészségi állapotban vannak, milyen kóros elváltozások vannak a szervezetben, milyen gyakran beteg és ehhez hasonló tünetek. Az ilyen emberek rettegnek attól, hogy valamilyen gyógyíthatatlan betegségük van.

Félelem a lifttől.

Mindegy, hogy klausztrofóbiád, akrofóbiád, vagy bármilyen más fóbiád van a liftektől, ugyanis ezen kívül számos módon lehet még tőlük rettegni. Mondjuk nagyon ritka az, aki magától a lifttől fél, de aki ilyen betegségben szenved akár erős szorongást is érezhet, ha meglát egy felvonót.

betöltés...