Miért nem a metrikus rendszert használja az Egyesült Államok? – Íme a részletek

Az Egyesült Államok valószínűleg soha nem lesz képes átállni a metrikus rendszerre, holott sokkal egyszerűbb a használata arról nem beszélve, hogy a világ szinte minden táján azt használják. Sokan ilyenkor azt a kérdést teszik fel, hogy miért ne képesek átállni egy egyszerűbb és jobb rendszerre, nos a válasz az idő és a pénz. Rengeteg időseb és pénzbe telne, mire mindent átalakítanának a metrikus rendszer szerint.

Hadd magyarázzuk meg Amerika mért ennyire makacs:

Az 1975-ben megtartott kongresszusi ülésen napirendi téma volt a metrikus rendszerre való áttérés, azonban a nagy üzletek és az amerikai állampolgárok egyszerűen nem akartak áttérni erre a rendszerre, mert túl időigényesnek tartották az átállást, annak anyagi vonzatáról nem is beszélve. Mindezek mellett úgy érezték Amerikának meg kell őriznie sajátos rendszerét, hogy valamilyen szinten különbözzön a többi országtól. Ezzel is azt akarták szimbolizálni, hogy ők nem követik a “divatot” hanem diktálják.

Mi is az a metrikus rendszer, és mit használ Amerika helyette?

A világ legtöbb országa a metrikus rendszert használja, mely olyan mérési mértékegységeket használ mint a méter, gramm, másodperc, amper, kelvin, mól, kandela. Ezek elé pedig olyan előtagok kerülnek, mint a milli, centi, deci, kilo…stb.

Az Egyesült Államokban viszont olyan úgynevezett “birodalmi mértékegység rendszer” van, melyben a mérési mértékegységek hüvelykben, fontban, mérföldben, gallonban, unciában vannak megadva.

A szürkével jelzett területek azok az országok, ahol nem a metrikus rendszert használják.

A metrikus rendszert egyszerűbbnek találják

A metrikus vagy más néven SI mértékegység rendszer a 10 hatványain alapul. Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben át tudjuk váltani a mértékegységeket a tizedes vessző balra vagy jobbra történő pakolgatásával.

Például 1 milliméter az 0,001 méter;

1 centiméter, ami a milliméter 10-szer nagyobb egysége pedig, 0,01 méter.

Az Egyesült Államok rendszerében a számok drasztikusan változnak és meghatározásukhoz, nincs semmiféle szabály.

Összefoglalva:

A modern kornak köszönhetően a gyerekeknek mind a két mértékegység rendszert megtanítják az iskolában. Ez az oka annak, hogy az amerikai mérőszalagok, vonalzók mind a hüvelyket mind a centimétert egyaránt tartalmazzák. A metrikus rendszer rajongói számára a közös használat azt jelenti, hogy valószínűleg nem most fogják megszüntetni a birodalmi mértékegység rendszert Amerikában.

Ti melyik mértékegységet szeretitek jobban, a birodalmit, vagy a metrikusat?

betöltés...