6 dolog, amit csak a pilóták vesznek észre

A pilótákat annyira kiképzik, mint a titkos ügynököket. A legkisebb hibákat, zörejeket észreveszik, ha éppen nem dolgoznak, hanem csak utaznak. Ilyenkor sem tudnak nagyon kizökkenni a munkájukból, és hajlamosak mindenre úgy figyelni, mintha dolgoznának. De nézzük is, melyek azok az alapdolgok, amelyeket mindenféle műszer nélkül észrevesznek.

  1. A jegesedés

Nagyon hideg időben különböző vegyszerekkel fújják be a repülőgépet, ezzel megakadályozva a jegesedést. Jegesedésnél a motor teljesítménye csökken, ezért mindig figyelnek arra a pilóták, hogy mennyire jegesedik az ablak. Ezeken a gépeken külön jégtelenítő rendszer működik, azonban, ha ez elkezdődik(jegesedés), akkor sajnos az veszélyhelyzetet idéz elő.

2. Furcsa szagok

Ha furcsa és gyanús szagok jelennek meg az utastérben az sosem jelent elég jót. A pilóták egy hangszigetelt fülkében ülnek, nem mindent hallanak, azonban a szagokra egyből felkapják a fejüket.

3. Késleltetett üzenet

Sok utas nem tudja, de ha késik a gép, akkor joguk van megtudni, hogy miért és kinek a hibájából. Ha már 20 perce a kifutón vár a gép, akkor nyugodtan meg lehet kérdezni, mi a probléma. Ha részletes tájékoztatást akar, ebben az esetben érdemes udvariasnak lenni a légiutas kísérővel. Ugyanez vonatkozik a járat törlésre is.

4. A kijárat

Azok az emberek, akik sokszor utaznak repülővel, nem nagyon figyelik merre van a vészkijárat. Pedig, sok pilóta felhívja erre külön a figyelmet, hogy mikor helyet foglalunk, érdemes végig pásztázni, milyen távolságra vagyunk a kijárattól. Egy esetleg forgatókönyvet is leforgathatunk a fejünkben, felkészülve a veszélyre.

5. Közlemények repülés közben

A pilóták általában be szoktak néha jelentkezni az utastérbe. Ilyenkor általában behívják valamelyik légiutas kísérőt. Ha egyszerre az összeset kéri, hogy menjen be a pilótafülkébe, az jót nem jelent. Viszont, ha csak egyiket kéri meg, akkor általában teát vagy kávét kér a pilóta.

6. A kartámaszok megemelhetőek

Sokan bosszankodnak, hogy nem lehet a karfákat állítani a repülőgépeken. Ez nem teljesen van így. A karfa alján van egy gomb, amit ha benyom, akkor lehet vele állítani. Azonban a légiutas kísérők bármikor felszólíthatnak minket arra, hogy állítsuk vissza az eredeti pozícióba.

betöltés...