A szegény falvak lakói a ruháikat is kénytelenek eltüzelni, mert nincs mivel fűteniük

Sajnálatos módon a mély szegénységben élőknek már nagyon korán el kell kezdeniük gyűjtögetni a tüzelőnek valót, ugyanis nem mindenki engedheti meg magának, hogy tűzifát vegyen. Tudniillik, egyetlen köbméter fa, akár harmincezer forintba is kerülhet, ezt pedig körülbelül egy-két hétre elegendő mennyiség.
Nem egy olyan település van, ahol a lakók a kertekbe és az erdőkbe járnak gallyakat és egyéb dolgokat szedni, hogy el tudják tüzelni télen. Az egyik ilyen szegény asszony Irma néni, aki annak ellenére, hogy már 71 éves, kénytelen heti 5 nap 8 órában dolgozni, mert a nyugdíja alig elég a számlák, illetve a gyógyszereinek a kifizetésére. Napszámosként dolgozik, hogy a plusz pénzből élelmet és egy kis tűzifát tudjon vásárolni.
A falvak nagy részében napközben egyáltalán nem füstölnek a kémények, amit a helyiek azzal magyaráztak, hogy ha befűtenének napközben, akkor nem tudnának meleget csinálni éjszakára. Ezért rengeteg házban a nappali órákban csak 4-5 fok van. De az éjszaka sem jobb, ugyanis 2-3 óránál tovább nem tudják fűteni a házakat, mert elfogy a tüzelőanyag, így újra nagyon hamar kihűlnek a szobák.
A hideg házak miatt rengeteg család betegeskedik, főleg a gyerekek, akik általában csak az iskolában vannak meleg helyen. Mivel a szülők nem tudják biztosítani számukra a megfelelő vitaminpótlást, ezért egyik betegségből a másikba esnek.
Nem egy olyan család van, akik háztartási hulladékkal, gazzal, szeméttel, de előfordul olyan is, hogy autógumival kénytelenek fűteni. Vannak, akik a ruháikat és a cipőiket is berakják a kályhába, csakhogy egy kis meleghez jussanak. Viszont így a levegő sokkal szennyezettebb, mint bármelyik nagyvárosban.
Az ilyen helyeken még az is előfordul, hogy ha valaki elköltözik egy házból, annak a tetejét azonnal lebontják, azonkívül az ajtók és az ablakok keretit is kiszedik, hogy eltüzelhessék, gyakorlatilag mindent összeszednek, ami mozdítható.
Szóval a szegény családoknak két választási lehetőségük van, vagy a környezetet védik, vagy a saját életüket mentik.
Íme, a riport, amiből bővebb információk kiderülnek:
Nektek mi a véleményetek erről?
betöltés...