9 kemény munkahely, amihez különleges adottságok szükségesek

Talán előfordul, hogy azt érezzük, nekünk van a legrosszabb munkánk a világon. A legtöbb esetben ezt amiatt érezzük, mert nem szeretjük azt, amit csinálunk, vagy épp a kollégákkal, esetleg a fizetéssel vannak gondjaink. Akárhogy is, biztos vagyok benne, hogy az alábbi kis összeállítás láttán örülni fogsz a munkahelyednek. 🙂

1. Aknafedélgyártók – New York

Indiai munkások évente körülbelül 2750 aknafedelet gyártanak New York városának. Nem használnak semmiféle védőfelszerelést, esetleg csak védőszemüveget. Az olvadt fém hőmérséklete egyébként 1200 és 1400 Celsius-fok között mozog, ezért ez a világ egyik legveszélyesebb munkája.

2. Kénbányászat – Kawah Ijen vulkán, Indonézia

A Kawah Ijen vulkán Jáva szigetének keleti részén fekszik, a magassága pedig 2799 méter. A mindmáig aktív vulkán egyik kráterében egy kénes tó található, ahonnan a munkások kinyerik a ként, mindenféle speciális védőfelszerelés nélkül, csupán egy kendővel takarják el az arcukat. Szinte éjjel-nappal dolgoznak és így is kevesebb, mint napi 5 dollárt kapnak.

3. Szennyvízcsatorna-tisztító, India

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, ez a világ legrosszabb munkája! A munkások 12 órát dolgoznak egy nap, aminek nagy részét ürülékben töltik. Ők sem használnak semmiféle védőfelszerelést, mi több, az esetek többségében csak egy alsónadrágot viselnek. A lerakódások eltávolításához fém kaparókat, csákányokat és sokszor a két kezüket használják. Gyakran annyira el vannak tömődve a csatornák, hogy kénytelenek teljesen lemerülni. Külön érdekesség, hogy az eltávolított hulladékot az utcára dobják. Munkabérük kevesebb, mint napi 5 dollár.

4. Dezodor-tesztelők

A különböző dezodorgyártó cégeknél vannak olyan munkakörök, amiknek a feladata az, hogy szaglással állapítsák meg a termék hatékonyságát, méghozzá a nap folyamán többször is.

5. Gyémántbányászat – Sierra Leone

Szomorú, hogy a munkások évente körülbelül 320 millió dollár értékű gyémántot bányásznak, mégis ez a legszegényebb körzet az egész országban. A Kono-körzetben mintegy 250.000 ember dolgozik. Nyilván nem kell ecsetelni, hogy a háttérben nem tisztességesen működő cég van…

6. Sóbányászat – Etiópia

Etiópia Danakil Depression részén él egy nomád nép, az afarok. Híresek a rendkívüli hőtűrő képességükről és szinte már tradíciónak számít náluk a sóbányászat. A munkát a sivatagban végzik, ahol a hőmérséklet nem ritkán eléri az 51 Celsius-fokot is.

7. Nagyfeszültségű elektromos vezeték szerelése, rendkívüli magasságban – Kína

Kicsit sem veszélytelen munkával jár az, amikor karbantartást, javítást igényel egy akár 100 méteres magasságban lévő, nagyfeszültségű vezeték. Habár a munkások viselnek védőfelszerelést, önmagában még ez sem garancia a teljes biztonságra.

8. Bűnügyi helyszín takarítók

El tudjuk képzelni (vagy talán mégsem…), hogy milyen lehet egy durva bűnügyi helyszínt takarítani. A munkásoknak gyakran rendkívül kellemetlen szagokat kell elviselniük, a látványról nem is beszélve, hiszen az sem ritka, hogy csak hónapok múlva találnak rá a helyszínre.

9. Szúnyog-tesztelők

A maláriát kutató tudósok azt is vizsgálják, hogy miként viselkednek a szúnyogok. Brazil kutatók például a saját karjukat csípették meg a szúnyogokkal.

10. Munkások az Északi-sarkon

Ez a kép mindent elárul. Télen a hőmérséklet -70 Celsius-fok alá is eshet.

betöltés...