Ez az oka, hogy miért szorosabb az unoka és az anyai nagymama kapcsolata

A nagymamák nagyon fontos szerepet játszanak a család és az unokák életében. Ők azok, akik mindig ott vannak mellettünk, ha szüleink épp nem érnek rá. Ők azok, akik jó és bölcs tanácsokkal látnak el minket, mikor apukánkkal és anyukánkkal nem értünk egyet. A legjobb ebédet tudják összedobni, amibe minden szeretetük benne van. Sokan nem tudják, de az anyai nagymamák sokkal nagyobb hatással vannak unokáikra, mint az apai nagymamák. Mai cikkünk azzal a céllal jött létre, hogy kiderítsük milyen kapcsolatot is ápolunk valójában a nagyszüleinkkel.

A nagyszüleink DNS-ének hány százalékát örököljük?

Génjeink nagy részét szüleinktől örököljük, ám 25\%-ban jelen vannak a nagyszüleink génjei is. Tudósok szerint hiába viszi tovább mindkét nagyszülő ezeket a DNS-eket, az anyai ágon lévő nagyszülők sokkal jobban befolyásolják az unokákat.

Az anyai nagymamáknak szorosabb a kapcsolatuk az unokáikkal.

Kutatások szerint az anyai ágon lévő nagymamák sokkal bensőségesebb kapcsolatot ápolnak az unokáikkal, amit azzal magyaráznak, hogy ezek az asszonyok azt a nőt hozták világra, aki később megszülte az unokájukat. Bizonyos esetekben ezek a nagyik több felelősséget vállalnak unokáikért, sőt több időt is töltenek velük. Azt beszélik, hogy az apai és az anyai nagymamák egyenlőtlenül bánnak unokáikkal, ami sok család esetében bizonyítható is volt.

Kutatások bizonyítják, hogy az anyai nagyszülők mélyebb genetikai kapcsolatban állnak unokáikkal, mint az apaiak.

Az X kromoszómával magyarázható, az anyai és apai nagyszülők különbsége, ami unokáikhoz köti őket. Az anyai nagymama génjei 25\%-ban fordulnak elő mindkét nemű unokáiban, míg az apai nagymamáé nem található meg a fiú unokában.

Ez azzal magyarázható, hogy az anyai nagymamák tovább viszik lányukba génjeik 50\%-át, akik továbbítják saját génjeik 25 és a nagymama 25\%-át gyermekeikbe.

Az apai nagymamák viszont génjeik 50\%-át viszik tovább fiaikba, aki lányába a saját 25 és a nagymama 25\%-át viszi tovább. Ám a fiúba az apa 25 és a nagypapa 25\%-a lesz jelen.

Mindezek következtében, ezért nem lehet az apai nagymama DNS-e a fiú unokájában.

Egy bizonyos elmélet szerint nagy mértékben tudja befolyásolni a nagyszülők gondoskodásának ösztönzését, ha az “apa bizonytalan”. Ez azt jelenti, hogy az apa nem biztos benne, hogy a gyermek valójában az övé, mivel nem ő hozta a világra, ennek köszönhetően csökken a rokonokban az elkötelezettség vágya, hogy gondoskodjanak a gyermekről.

Ezzel szemben egy nő mindig biztos lesz abban, hogy övé a gyermek mert ő szülte meg, így az ő családtagjai számára egyértelmű, hogy törődni fognak az unokával.

Jobban hasonlítunk nagyszüleinkre, mint szüleinkre.

Ezt az elmélet Alejandro Jodorowsky chilei regényírótól származik, aki azt állítja, hogy a négy nagyszülő közül az anyai nagymamákhoz állnak legközelebb az unokák. Szerinte képesek vagyunk egy generációt átugrani és mindent a nagyszüleinktől örökölni. Többek között ez is lehet egy ok, hogy valaki miért hasonlít jobban rájuk, mint saját szüleire.

Ezek az elméletek, amiket feljebb írtunk arról adnak tanúbizonyságot, hogy a nagyszülőknek milyen különleges szerepe van az unokák életében. Természetesen mind-mind mások vagyunk, különböző családokból származunk és eltérő kapcsolatokat ápolunk. Mindegy, hogy mennyit és miket örököltünk tőlük, hálásak vagyunk nekik a tanácsaikért, odaadásaikért és szeretetükért.

betöltés...