10 történelmi rejtély, ami lázban tartja a világot

50 éve, már hogy az ember elősszőr lépett a Holdra. A mai világ egyre fejlettebb, de mégsincs tudomásunk arról, hogy mit rejthet szfinx füle, vagy hogy mi lehet az egyik legkülönlegesebb könyvben, a Voynich-kéziratban. A tudósok hosszú évtizedek óta próbálnak megfejteni különböző furcsa rejtélyeket, viszont a mai napig csak a találgatnak. Íme 10 rejtély, ami lázban tartja az egész világot!

1.Mi rejtőzhet a Szfinx füle alatt?

A szfinx füle mögött egy kővel elzárt lyuk található. A lyuk belsejében még a történészek sem tudják mi van benne. A régészek mai napig keresik a választ a felmerült kérdésre. A rejtély megoldását akadályozza az, hogy a régészek nem törhetik be a lyukat el torlaszoló követ, mert kárt okoznának az építményben. A régészek is csak találgatnak mit rejthet a kő mögötti lyuk. Nem csak a tudósokat izgatja mit találhatnak a lyuk belsejében. Egy orosz fiút is, akit Boriszka Kiprijanovics-nak hívják és azt állította, hogy előző életében a Marson élt. Állítása szerint a vörös bolygó régen, ugyanolyan lehetőségeket kínált az emberiség számára, mint a Föld, de egy nukleáris támadás során minden elpusztult rajta. Arról is beszámolt, hogy járt Egyiptomban, és tudja, hogy az emberi civilizáció hatalmas ugrás előtt van, ami csak akkor következik be, ha valaki képes lesz azt a szerkezetet beindítani, ami a Szfinx füle mögött található. Egyszer talán választ kaphatunk erre a rejtélyre.

2. Egy ősi “CD-lemez”

A phaisztoszi korong a bronzkori kultúra legfontosabb lelete. Ez egy 15 cm-es írást tartalmazó agyagkorong, amit az iraklioni Régészeti Múzeumban őriznek. A korongon a jeleket találhatóak, pecsétlőkkel készítették, és így hoztak létre összefüggő szöveget. Az írást, még a történészek sem tudják megfejteni. Néhány évvel ezelőtt egy kutató csoport arra a következtetésre jutott, hogy a felirat tartalmazza az „anyaság” és az „istennő” szavakat, ezértúgy vélik egy istennőnek irányuló ima olvasható rajta, de sajnos a szöveg teljes tartalmát a mai napig nem sikerült megfejteniük. Örök titok marad, vajon milyen imát tartalmazhat.

3. Egy ritka, húsevő szarkofág

Ez a ritka, török húsevő szarkofág Assos ősi városában található. A szarkofágoknak furcsa képességük is van: hihetetlen gyorsasággal képesek teljesen lebontani egy holttestet. Az emberi test lebontásához körülbelül 50-200 évre van szükség, az Assos-ból származó 2500 éves húsevő szarkofág körülbelül 40 nap alatt képes egy holttest megsemmisítésére. A tudósok úgy gondolják, hogy a ritka történések mögött, a sírok magas alumíniumkoncentrációja áll, de ezek is csak találgatások a rejtélyt még nem sikerült megfejteniük.

4.Egyiptomi múmia, kokainnal

Ki gondolta volna, hogy már akkoriban is bűnöztek? II. Ramszesz egyiptomi fáraó múmiájának elemzése közben a tudósok a múmia belsejében dohányt, kokalevél és hasis maradványait fedezték fel. Később további múmiákat tárta fel, ahol hasonló eredményekre jutottak. Ezt azért tartják furcsának, mivel ezek a növények Amerikából származnak, ami azt jelenti hogy az egyiptomiak és az amerikaiak között cserekereskedelem alakulhatott ki. Néhányan úgy vélik, hogy a vikingek szállították számukra ezeket a különlegességeket, mások szerint a kínaiak. Eddig lehet unalmasnak tartottad az egyiptomi történelmet, így már biztos felkeltettem az érdeklődésed.

5.Gömb alakú kövek

A kőröl mindenkinek egy darab ásvány jut eszébe. A Costa Rica területén azonban, nem szokványos kövek találhatók, gömb alakúak. A köveket csak „Las Bolas”-nak, vagyis „labdáknak” hívják, a történelmük pedig nagyjából a 15. századik nyúlik vissza. A régészek úgy vélik, hogy a golyók a dicici nép munkái voltak, akik egy ősi civilizáció tagjai voltak, ami a spanyol hódítások előtt-alatt szűnhetett meg. A kövek 10 és 257 centiméter átmérőjűek is lehetnek. A súlyuk a 16 tonnát is meghaladhatja. Costa Rica egész területén megtalálhatóak. A tudósok bár tudják, hogy kik készíthették őket, azt még mindig nem fejtették meg, hogy pontosan miért gömb alakúvá készítették. Ami biztos hogy szebbek, mint amit itthon láthatunk.

6. Egy titokzatos kézirat, amit senki nem tud megfejteni

A Voynich-kézirat 16. századi könyv, amit Olaszországban készítettek a reneszánsz ideje alatt. A könyv titkát azonban, a mai napig nem tudták megoldani.A szöveg megírásához és az ábrákhoz valószínűleg lúdtollat használtak. A rajzok korabeli ásványi és növényi anyagokkal színezettek. A kézirat olyan nehéz kódnyelvvel íródott, amit legtehetségesebb kódfejtők sem tudták megfejteni. A könyv a nevét a felfedezőjéről, a lengyel antikváriusról, Michał Wojnicz-ról kapta, akihez 1912-ben került. A kézirat jelenleg a Yale Egyetemen, a Beinecke Könyvtárban található.

7. Egy templom, ami térbeli rejtvény

A Pumapunku az Andok kulturális központjában található templomkomplexum, Tiwanaku része. Tiwanaku jelentős az inka hagyományokban, mert úgy gondolják, a világ itt jött létre. A templomnak, története rejtély, a korának, az írásbeli adatok hiányának, valamint a szerkezetek jelenlegi romlott állapotának köszönhetően a kincsvadászatnak, a fosztogatásnak , a kőbányászatnak, valamint a természetes időjárási viszonyoknak köszönhetően. A Pumapunku titka a térbeli rejtvényekre emlékeztető monolitok összetett tervezésében rejlik. Egy ilyen struktúrának a megteremtéséhez magas szintű geometriai ismeretekre lett volna szükség, amire az akkori bolíviaiak egyszerűen nem lehettek képesek ezért kutatják a mai napig a templom félépítésesnek titkát.

8.Zsidó, kincses térkép ami aranyhoz vezet

A kincses térképet a Holt-tenger egyik barlangjában találták a kutatók, és a legendák szerint egy ősi zsidó kincshez vezethet. A térképen bejelölték azokat a helyeket, ahol az arany és ezüst tárgyakat elrejtették. Egyes történészek úgy gondolják, hogy a térkép egy régi templom kincseihez vezethet, ami az izraeliták egyik fontosabb temploma volt akkoriban, de ezt azóta elpusztították. A kutatóknak sikerült megfejteniük, a térkép fontosabb részletétit, de így is hiányoznak, fontos részek, melyekkel egyszerűen megtudnák találni a kincsek földrajzi helyét. A hiányosságok megakadályozták a kutatók munkáját, így a mai napig rejtély az arany hol léte.

9. Stonehenge rejtélye

A Stonehenge , másnéven függő kő, Dél-Angliában, Salisbury térségében, egy különleges hely, 8-10 méteres, emberi kéz alkotta kövekkel, melyek szabályos körbe rendezve helyezkednek el. A kutatók szerint a kövek egy része Krisztus előtt 3000 körül kerülhetett a helyére, míg a legfiatalabb részek Krisztus előtt 2000 -ből valók. Egy kultikus helyként használhatták akkoriban, az itt végzett szertartások a csillagokkal és azok állásával is összefüggésben lehettek. A kutatók az ember és állat áldozatok tényét sem zárták ki. A kövek rengeteg ember fantáziáját mozgatják meg, de mindenki csak találgat arról milyen célból építhették. A történészekben felmerülő kérdések: miféle kultúra élhetett 5000 éve Stonehenge körzetében; kik voltak ők, hogyan éltek, melyik etnikumokba tartozhattak? Milyen szertartásokat tarthattak a gigantikus köveknél?

10.Dinoszauruszok kihalása

A dinoszauruszok kihalása, 65,5 millió évvel korábban történt. Az kihalás során számos állat- és növénycsoport tűnt el váratlanul. Az emlősök és madarak fajai kisebb veszteséggel, de túlélték az eseményt. A kutatók feltételezései szerint a kihalásokat egy vagy több katasztrofális esemény, például egy erőteljes aszteroida-becsapódás okozhatta. A becsapódás elpusztította a dinoszauruszok nagy részét, Mexikóban, a Yucatán félsziget csúcsánál csapódott a Földbe, mégpedig Chicxulub falu közelében. A falu, maja eredetű neve: az „ördög farka”. Tudományos tény, hogy az egész földgolyóra nézve tragikus hatása volt az eseménynek. A jövőben lévő kutatások, talán választ adhatnak, olyan kérdésekre, amik egyenlőre csak találgatások.

betöltés...