Pszichológus elmagyarázza, miért ne puszild többet szájon a gyermekedet

Victoria Beckham posztolt egyszer egy fotót, amin szájon puszilja lányát, Harpert. A kommentekben csak úgy forrtak az indulatok, hogy elfogadható-e ez vagy sem. Az orvosok szerint szükséges, hogy a gyerek szerető és biztonságos családi környezetben érezze magát. De a szülői szeretet kifejezésére mégsem a legjobb mód a szájon puszilás.

Megingatja a gyereket a személyes határainak megértésében

Dr. Charlotte Reznick szerint az ajkak és a száj a gyermek testének személyes határai. Ha szájon puszilsz egy gyereket, azt üzened neki, hogy ezek a személyes határok nyitva vannak és bárki gond nélkül átlépheti őket.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik a túl szoros pólyázás, az erőltetett etetés és az erőszakos csiklandozás. Ezek révén a gyermekben kifejlődhet az ún. áldozat szindróma, a nemet mondásra való képtelenség, és hogy nem fogja tudni kezelni a saját személyes határait.

Egészségtelen

Az orvosok, különösen a fogorvosok szerint a számtalan szánkban élő mikroba, melyek a felnőtteket ugyan nem fertőzik meg, a gyerekekre nézve nagyon is károsak lehetnek. Mivel a gyerekeknek gyengébb az immunrendszerük, nyálon keresztül fogékonyabbak a komolyabb fertőzésekre.

A gyerek elkezdhet másokat is szájon puszilni

A gyerek fogékony arra a viselkedésre, amit otthon tanítottál neki. Elkezdheti a családi körön kívülre tartozók – más felnőttek vagy gyerekek – szájon puszilását. A pszichológusnő felhívja a figyelmet arra, hogy bár a szülők részéről ez egy ártatlan gesztus, a gyerek automatikusan lemásolhatja. Szájon puszilhat másokat is, mert nem érti, hogy ez egy nagyon intim gesztus. Ezért ajánlja, hogy inkább csak arcon vagy homlokon pusziljuk a gyerekeket.

betöltés...