Erőltetni, hogy a gyerek puszit adjon vagy megöleljen valakit, rossz szokás, még akkor is, ha rokonról van szó

3-ból csupán 1 ember veszi figyelembe a beleegyezés jelentőségét. Itt az ideje megtanítani a gyereket már egészen kiskorában arra, hogy mit jelent ez a fogalom. Sok szülő erőlteti, hogy a gyerek puszit adjon vagy megöleljen valakit. Ez ártatlan dolognak tűnik, valójában azonban nem az. Jelentős pszichés hatásai vannak a gyerekre nézve.

1. Azt fogja gondolni, teljesen természetes, hogy egy felnőtt ölelgeti vagy hozzáér

A gyerekek nemcsak a szüleiktől tanulnak, hanem a környezetüktől is. Ha hagyod, hogy olyan rokonok vagy ismerősök is megöleljék vagy arcon puszilják a gyereket, akit alig ismernek, elkezdik normálisnak tekinteni ezt a folyamatot. Ezért van óriási jelentősége annak, hogy megtanítsd neki a különbséget a helyes és a helytelen érintések között.

2. Azt fogja hinni, hogy nem törődsz az érzéseivel

Családi események alkalmával a szeretet kimutatása megszokott dolog, de ne feledd, hogy a gyerek ehhez még nem szokott hozzá. Ha elutasítja a puszit és az ölelést, de te mégis erőlteted, azt fogja hinni, hogy számodra fontosabbak a rokonok, mint az ő érzései.

3. Azt tanulja meg, hogy rokonok nem erőszakoskodhatnak vele

Egy jelentés szerint az esetek 70\%-ában a gyerekekkel a saját családtagjaik erőszakoskodnak. Ha arra kényszeríted, hogy ölelgessen és puszilgasson olyan embereket, akiket alig ismer, azt a hitet alakítod ki benne, hogy az erőszakoskodással nincs semmi probléma és hogy a rokonai sosem bánthatják.

4. Összezavarodik: Bízzon vagy ne bízzon az idegenekben?

Egyszer azt mondod a gyereknek, ne beszéljen idegenekkel és sose fogadjon el semmit idegentől, másszor pedig arra kéred, pusziljon meg valakit, akit alig ismer. Természetesen a rokonok és családtagok nem teljesen idegenek, de vannak köztük olyanok, akiket a gyerek szinte alig ismer. Ebből adódóan könnyen összezavarodik, és nem fogja tudni eldönteni, hogy bízzon-e az idegenekben vagy sem.

5. Lehet, hogy megvan az oka annak, hogy tiltakozik az ölelés és a puszi ellen

Azt mondják, a gyerekeknek jobb érzékük van ahhoz, hogy megkülönböztessék a jót a rossztól. Ha a kisbaba nem akarja, hogy másvalaki tartsa a karjában és rögtön sírni kezd, annak is megvan az oka. A kisgyerekeknél is ugyanígy lehet valami, amit az adott családtag tett vagy mondott neki. Ahelyett, hogy erőltetnéd, várj, míg a vendégek elmennek és utána nyugodtan kérdezz rá, hogy miért nem akarta megölelni a rokonát.

betöltés...