Jon Bon Jovi 2 jótékonysági éttermet nyitott, ahol a rászorulók ingyen ehetnek

Jon Bon Jovi nagyon sokoldalú ember: az egyik legbefolyásosabb művész a zeneiparban, színészkedett is, számtalanszor választották meg a legvonzóbb előadónak, és politikai aktivistaként is tevékenykedett. Jótékonykodásairól viszont kevesebb szó esik, pedig ezen a téren is kiemelkedik az átlagos hírességek sorából. Két olyan étterme is van, ahol a rászorulók ingyen ehetnek.
Most többet is megtudhatsz erről a projektről, melynek keretében ezidáig 104.800 adag ételt osztottak szét.

“Mindenkit szívesen látunk az asztalunknál!”

Soul Kitchen a neve annak a nonprofit szervezetnek, melyet a Jon Bon Jovi által vezetett JBJ Alapítvány működtet. A Soul Kitchenben az ételeknek nincs ára, nem kötelező fizetni értük. Akik megtehetik, azoktól örömmel elfogadnak egy 20 dolláros adományt, de akik nem tudnak fizetni – pl. hajléktalanok -, őket is szívesen látják az étteremben, ahol ingyen ehetnek, később pedig önkéntes munkát végezhetnek a konyhán.

Az étterem honlapja szerint az ezidáig felszolgált ételek 51\%-áért adomány formájában fizettek a vendégek. A maradék 49\%-ot pedig az anyagi forrásokkal nem rendelkező emberek önkéntes munkájából fedezték. Ezért az étterem egyik mottója: “Mindenkit szívesen látunk az asztalunknál!”

Bon Jovi New Jersey iránti szeretete

Az első ilyen létesítmény 2011 októberében nyílt meg New Jersey Red Bank nevű településén. Ez az a város, ahol Bon Jovi született és amelyikről a 4. albuma kapta a címét 1988-ban. A második éttermet 2016-ban nyitották meg Toms River közelében, azon a részen, melyet a Sandy-hurrikán a legsúlyosabban érintett 2012-ben.

“A küldetésünk mindig is az volt, hogy pozitív változásokat próbáljunk előidézni az éhezés és a hajléktalanság kapcsán.” – mondta az énekes második éttermének megnyitóján. “Az étlapjainkon nincsenek árak. Ha rászorulsz, részt vehetsz a munkánkban. Ez azt jelenti, hogy megterítheted az asztalt, mosogathatsz vagy dolgozhatsz a kertben.”

Nincs asztalfoglalás, az asztaloknál idegenek ülnek egymás mellett

Ahhoz, hogy a Soul Kitchenben egyél, nem kell asztalt foglalnod. Az ételeket érkezési sorrendben viszik ki az asztalokhoz, ahol mindenki egymás mellett ül. Ennek köszönhetően a társadalmi érintkezés jóval természetesebbé válik mindenki számára, függetlenül az anyagi helyzettől. Az asztaloknál azok élveznek elsőbbséget, akik a leginkább rászorulnak egy tál meleg ételre.

A három fogásos menüt bio és tápanyagokban gazdag alapanyagokból készítik

A menü három fogásból áll és a hagyományos amerikai konyha ízeit foglalja magában. A menüt 10 naponta változtatják. Az első fogás leves vagy saláta. A főétel tartalmaz vörös vagy fehér húst, halat, de vegetáriánus és gluténmentes ételt is lehet választani. A desszert pedig mindig a szezonnak megfelelő. Az ételeket tápanyagokban gazdag, organikus alapanyagok felhasználásával készítik, melyeket az étterem saját kertjében termesztenek, illetve az NGO tulajdonában lévő farmról származnak.

“Házzal és tetővel a szegénység ördögi körének megtöréséért”

A két étterme mellett a JBJ Alapítvány otthonokat épített Philadelphiában a hajléktalanoknak, köztük fiataloknak és háborús veteránoknak. Finanszírozta egy olyan központ létrehozását is, mely a tinédzser korú anyáknak és gyermekeiknek segít, valamint létrehoztak egy szállót ágyakkal és orvosi ellátással hajléktalanok számára.

Az énekes és felesége, Dorothea Hurley által létrehozott alapítvány küldetése egyértelmű: “Az, hogy megtörjük az éhség, a szegénység, a hajléktalanság ördögi körét az együttműködés fejlesztésével, programok létrehozásával és a közhasznú szervezetek innovatív törekvéseinek támogatásával.”

BÓNUSZ: Ismeretlen vagy elfeledett tények Bon Joviról

  • Anyja, Carol Sharkey volt az egyik első nyuszilány a Playboy címlapján. Az énekes neki köszönheti a zene iránti szeretetét.
  • Valódi neve John Francis Bongiovi Jr.
  • Első profi felvételét 1980-ban készítette a Christmas in the Stars című albumhoz. Bon Jovi unokatestvére volt a stúdió egyik társtulajdonosa, ahol a felvételt készítették, és ő kérte fel az énekest, hogy közreműködjön az album elkészítésében egy dal feléneklésével.
  • 1991-ben Golden Globe-ot nyert a Legjobb Eredeti Filmdal kategóriában a Blaze of Glory című dallal, mely A vadnyugat fiai 2. című filmhez készült. Ugyanebben az évben Oscar-díjra is jelölték, de a díjat Madonna vitte el előle a Sooner or Later című számmal, mely a Dick Tracy című filmhez készült.
  • Szemérzékenységben szenved, szeme rendkívül érzékeny a fényre és a dohányfüstre, ezért többnyire napszemüveget visel.
  • Nagy csodálója Frank Sinatrának, aki szintén New Jersey-ben született. Minden fellépésére visz magával egy fotót róla, amit az öltözőjében tesz ki. Egyik híres dalában, az It’s My Life-ban meg is említi Sinatrát: “Like Frankie said, I did it my way”.
betöltés...