20 étel, amit ehetsz és amit ne egyél éhgyomorra

Joghurt, kávé, friss narancslé – a legtöbb ember ezekkel együtt képzeli el a tökéletes reggelit. Sajnos azonban csak kevesen figyelnek arra, hogy vannak ételek, amiket nem szerencsés üres gyomorra fogyasztani.

Ne edd éhgyomorra

1. Omlós tészták és leveles tészták

Az élesztőt tartalmazó élelmiszerek irritálják a gyomor nyálkahártyáját, ezzel puffadást okozhatnak.

2. Édességek

A cukor megnöveli az inzulinszintet, ami pedig túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami csak most ébredezik. Ez cukorbetegséghez vezethet.

3. Joghurt és más erjesztett tejtermékek

Ha joghurtot eszel üres gyomorra, a gyomorban termelődő sósav elpusztítja a tejsavbaktériumokat. Ezért az ilyen élelmiszerek fogyasztása reggelire kevesebb előnyt jelentenek tested számára.

4. Körte

A körtében található nyers rostok kárt okozhatnak a gyomor finom nyálkahártyáján.

5. Paradicsom

A paradicsom sok csersavat tartalmaz, ami növeli a gyomor savasságát. Ez gyomorfekélyt okozhat.

6. Uborka és más zöld színű zöldségek

A nyers zöldségek bőséges forrásai az aminosavaknak. De gyomorégést, puffadást, hasfájást okozhatnak, ha éhgyomorra fogyasztod őket.

7. Banán

Az üres gyomorra fogyasztott banán a magnézium szint hirtelen megemelkedését váltja ki. Ez pedig árthat a szívnek.

8. Fűszeres ételek

Károsodást és irritációt okozhatnak a nyálkahártyában, növelhetik a gyomorsav mennyiségét. Ez emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

9. Szénsavas italok

Ha a reggelt szénsavas üdítővel kezded, kárt okozhatsz a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának, de csökkentheted a gyomor vérellátását is. Ennek eredménye az emésztés lassulása lesz.

10. Citrusos gyümölcsök

Sok bennük a gyümölcssav, ezért ha éhgyomorra eszed őket, gyomorégést okoznak, de növelik a gyomor- és a bélrendszeri fekélyek esélyét is.

Ezeket edd éhgyomorra

1. Zabpehely

Védőréteget képez a gyomorban, ami megakadályozza, hogy a sósav károsítsa a gyomorfalat. A zabpehely oldható rostokat tartalmaz, melyek csökkentik a káros koleszterin szintjét.

2. Hajdina

A hajdina kíméletesen serkenti az emésztőrendszer működését. Ezenkívül kitűnő forrása a fehérjének, a vasnak és a vitaminoknak.

3. Kukoricakása

Segít eltávolítani a méreganyagokat és a nehézfémeket a szervezetből, helyreállítja a bélrendszerben a mikroflórát, és hosszú időre eltelít.

4. Búzacsíra

2 evőkanál búzacsíra biztosítja a napi szükséges E-vitamin mennyiség 15\%-át és a folsav 10\%-át. Az emésztőrendszer egészséges működését is segíti.

5. Tojás

Kutatások szerint a tojás reggeli fogyasztása nagyban csökkenti a kalóriabevitelt a nap további részében.

6. Görögdinnye

Éhgyomorra fogyasztva sok folyadékot biztosít a szervezetnek. Továbbá jót tesz a szemnek és a szívnek magas likopin tartalma miatt.

7. Áfonya

Friss tanulmányok szerint az áfonya rendszeres fogyasztásával javul a memória, szabályozható a vérnyomás és az anyagcsere. Ezek a hatások pedig különösen akkor érvényesülnek, ha reggelire eszed.

8. Teljes kiőrlésű kenyér élesztő nélkül

Szénhidrátok és más hasznos összetevők találhatók benne, amire a szervezetnek nagy szüksége van. A legjobb reggel fogyasztani.

9. Diófélék

Ha reggelire fogyasztod, segítik az emésztést, és normalizálják a gyomor pH-értékét.

10. Méz

A méz felébreszti reggel a szervezetet, erőt és energiát ad neki. Az agyműködést is javítja, növeli a szerotonin nevű boldogsághormon szintjét.

betöltés...