11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

Sokan álmodnak szép mosolyról és egyenes fogakról. És úgy tűnik, minden, amire szükséged van egy képzett fogorvos, aki fogszabályzót tud felhelyezni. De mielőtt időpontot egyeztetnél, tanulmányoznod kell ezt a témát. Úgy döntöttünk, hogy felvetünk néhány zavaró kérdést, ami aggasztja az embereket, mielőtt megkapják a fogszabályzót. Igen, minden helyzet egyedi, ezért csak az átlagos helyzeteket írjuk le.

Úgy véljük, hogy könnyebb döntést hozni, ha tudod a választ az összes kérdésedre.

11. Kárt tesz a fogszabályozó a fogzománcban és okoz fogszuvasodást?

A fogszuvasodást a rossz szájhigiénia okozza. Ennek elkerülése érdekében minden étkezés után fogat kell mosni. A fogszabályozós fogak mosásához 3 fogkefére (egy normál, egy fogszabályzóhoz való és egy spirális) van szükséged, és különböző típusú kefékkel tisztíthatod a fogakat a bracket és a huzal között. Az is nagyszerű, ha szájzuhanyt használunk, amely könnyen eltávolíthatja az élelmiszer-részecskéket. Átlagosan 10-15 percig tart a fogak alapos megtisztítása.

A fogszabályzó nem sérti a zománcot, ha egy szabályt betartasz: alapos fogmosás. Ha nem követed ezt a szabályt, fehér foltok fordulhatnak elő a zománcodon. Ezek a foltok azt jelzik, hogy a fogaid veszélyben vannak.

10. Mennyi ideig kell fogszabályzót viselnem?

Átlagosan az emberek 1,5-2 évig viselnek fogszabályzót, de néha még ennél is tovább. A legbonyolultabb esetekben a folyamat 4 évig is tarthat. Emellett a fogszabályzók különbözőek lehetnek: fém-, kerámia-, zafír-, fém-önligírozó, kerámia-önligírozó és nyelv felőli. Ezek különböznek a hatékonyságukban, az árukban és abban az időben, ameddig viselni kell őket.

9. Fájdalmas a fogszabályzó felszerelése?

A folyamat fájdalommentes, de meglehetősen hosszú, körülbelül egy óráig tarthat. Először a felső fogakra szerelik fel, majd 2 hónap elteltével az alsó fogakra is. A legbonyolultabb és legkellemetlenebb időszak a felhelyezés utáni első napok. Ezekben a napokban jobb, ha zabpelyhet, burgonyapürét és egyéb puha ételeket fogyasztasz. Aztán a fogaid hozzászoknak a fogszabályozóhoz, és a fájdalom eltűnik.

8. Milyen gyakran kell felkeresni a fogszabályozó orvost?

Általában azt javasoljuk, hogy a huzal cseréjére két havonta egyszer keresd fel a fogszabályozó orvost. Egy időpont során csak egy huzalt, vagy az alsót vagy a felsőt kell cserélni. Továbbá, 4 havonta egyszer professzionális fogtisztítást kell végezni, mivel a fogszabályzó fogkövet és fogszuvasodást eredményezhet.

7. El kell távolíttatnom a bölcsesség fogaimat, ha fogszabályzót akarok?

Néha, annak érdekében, hogy az összes fog egyenes legyen, szükség lehet a bölcsességfogak eltávolítására. De ez nem mindig szükséges.

6. Nem hagy a fogszabályzó karcolásokat és vágásokat?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Фруктовый воск для брекетов Самая распространённая проблема брекетов-это натирание! Это избежать поможет специальный воск! Пользоваться им довольно удобно. Достаточно поместить небольшое количество на то место конструкции, которое причиняет неприятные ощущения. Главная задача воск – уменьшить боль, создав барьер между брекетами и слизистой #стоматология #воскдлябрекетов #уходзазубами #гигиенаполостирта

“Стоматология” магазин (@stom_mag09) által megosztott bejegyzés,

A fogszabályzók mozognak, amikor megpróbálják a fogakat a megfelelő helyre rendezni. Tehát a huzal is mozoghat és éles szélével megsebezheti az arcodat. Ennek elkerülése érdekében a huzal borítására fogászati viasz használható.

5. Ehetek majd szilárd ételeket?

Jobb, ha abbahagyod a diófélék vagy a pirítós fogyasztását, mert károsíthatják a fogszabályzót. Azt is javasoljuk, a szilárd dolgokat, például a gyümölcsöket ne harapd, hanem vágd. Nincsenek más korlátozások. Mellesleg sokan fogynak, míg a fogszabályzót viselik, mert nem akarnak fogat mosni étkezés után.

4. Hogyan lehet nyilvános helyeken enni?

Sok fogszabályzós ember kényelmetlenül érezheti magát, miközben nyilvános helyeken eszik, mivel az étel részecskék megakadhatnak a huzalban. Ez a probléma könnyen megoldható: legyen nálad egy különleges fogkefe a fogszabályozóhoz és fogselyem, amit magaddal hordasz. Ha nincsenek nálad eszközök, akkor csak öblítsd ki a szádat vízzel.

3. Miután levették a fogszabályozót, ismét elmozdulhatnak a fogaim?

A fogszabályozó eltávolítása után rögzítőt kell viselni: ez a készülék a fogakat a megfelelő helyen tartja. A rögzítőt belülről a megfelelő fogsorra helyezik. A tinédzserek általában 2 évig viselik. Ami a felnőtteket illeti, a legtöbb esetben egész életük során viselniük kell a rögzítőjüket, de ez nem olyan rossz, mert szinte észrevehetetlen. Az egyetlen probléma, amivel szembesülhetsz, ha fel kell keresned egy fogszabályzó orvost, hogy megjavítsa a törött rögzítőt.

Ezenkívül éjszakai fogszabályzót kell viselned, körülbelül 2 évig.

2. Fehéríthetem-e a fogaimat, miután a fogszabályzómat levették?

A fogszabályzó eltávolítása után, sok ember szeretné, hogy fehér legyen a mosolya. De az orvosok nem javasolják, hogy ezt azonnal elvégezzék, és néhányan még ellenzik is ezt az eljárást, mivel a fogfehérítés folyamata kimossa a kalciumot, és érzékenyebbé teszi őket.

Jobb várni a fogak fehérítésével 6 hónapig, miután a fogszabályzót eltávolították. Az eljárás előtt ajánlott egy speciális kalciumgéllel erősíteni fogaidat.

1. A felnőttek is kaphatnak fogszabályzót?

Terhes és szoptató nők, súlyos periodontitisben szenvedő és 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott a fogszabályzó. Felnőtteknek is lehet, és néha még ajánlott, hogy legyen fogszabályzójuk. Mielőtt megkapnád, látogass el egy fogszabályozó orvoshoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy az ínyed meg tud birkózni az eljárással. Egyébként, néhány felnőttnek fogszabályzót kell viselni, mielőtt protéziseket kapnák: például, ha egy fog kiesik, a többi eltolódhat. Ahhoz, hogy a helyükön maradjanak, egy fogászati rendszer kerül telepítésre. A felnőtteknek hosszabb ideig kell viselniük a fogszabályzót, mint a tizenéveseknek.

Szeretnél fogszabályzót? Mi akadályoz meg téged ebben most? Ha már alávetetted magadat az eljárásnak, oszd meg tippjeidet és benyomásaidat.

betöltés...