Miért érzik magukat gyakran még a legerősebb nők is megtörtnek

Mikor egy erős nővel találkozunk, lenyűgöz minket a magabiztossága. Olyan, mintha neki mindene meglenne: jó állás, szuper család, egészség, és még arra is jut ideje, hogy segítsen másokon. De a ragyogó mosolyuk mögött ezek a nők gyakran érzik magukat megtörve, mégpedig annyira, hogy az már az egészségükre is kihat.

1. Azt látja, hogy csakis saját magában bízhat

Egy erős nő szeret független lenni, nincs szüksége senki segítségére. Az ilyen nő magabiztos és magára támaszkodik. A probléma az, hogy nem érti, hogy időnként mindenkinek segítségre van szüksége, még neki is.

Ennek oka talán az, hogy nem akar másokat zavarni a problémáival vagy gyengeségként fogja fel a segítségkérést.

De az ember közösségben él, és szüksége van mások segítségére. A pszichológusok szerint a másoktól érkező támogatásnak nagy szerepe van abban, hogy jól érezzük magunkat. Segítséget kérni nemcsak egészséges dolog, de nagylelkű is, hiszen lehetőséget adsz vele a másiknak, hogy ő is segítségért forduljon hozzád, ha szüksége lesz rá.

2. Mindenki megkeresi a problémáival, ezért az egész világ gondját a saját vállán cipeli

Nem csoda, hogy egy erős nőre a barátai és a családtagjai is támaszkodnak, hiszen megbízhatónak tartják. A kutatások szerint a mentálisan erős emberekben nagy a felelősségérzet, amit mások a tisztességgel és a bölcsességgel azonosítanak.

Az erős nő nem osztja meg a barátai és a családtagjai problémáit másokkal, nem pletykál róluk. Az összes terhet egymaga cipeli. Ha a probléma közvetlenül érinti őt, magára vállalja annak megoldását, legyen szó pénzügyi gondokról vagy egy családtag betegségéről.

3. Nem osztja meg a problémáit senkivel, hanem mélyen magába temeti őket

Az erős nő mindenki gondjával foglakozik, de a sajátját nem osztja meg senkivel. Ez pedig rendkívül magányossá teszi, a vége akár depresszió is lehet. Nem engedi meg magának, hogy a problémáját bárki más észrevegye, mert ez nem fér össze azzal a képpel, amit saját magáról kialakított.

A vállát a saját gondjai mellett még a barátok és a családtagok problémái is nyomják. Márpedig a kutatások szerint szükségünk van a beszélgetésre ahhoz, hogy az élet nehézségeivel képesek legyünk megbirkózni. Aki mindent magában tart, az a mentális egészségét kockáztatja.

4. Törődik másokkal, de elfelejti, hogy neki is törődésre van szüksége, és erről mindenki más is elfeledkezik

Az erős nő törődik a barátaival, a családtagjaival, képes érzelmi terheket magára vállalni, csakhogy könnyítsen mások helyzetén. De közben elfelejt saját magával foglalkozni – és ezt sokszor mások is elfelejtik. Annyira összeszedettnek látszik, hogy senkinek eszébe sem jut, hogy nehéz időszakon megy át.

Miután megkapták tőle a segítséget, a barátok és a családtagok visszatérnek a saját életükhöz, és fel sem merül bennük, hogy megkérdezzék: “És te hogy vagy?” Az érdeklődésnek ez a hiánya pedig nagyon bántja az erős nőt.

5. Fizikailag is sérül – Miközben palástolja a sebezhetőségét, a szívének és érrendszerének árt

Időnként muszáj erőt és biztonságot sugároznia a nála gyengébb emberek felé, mint pl. az idős rokonok vagy a gyerekei. De ha ezt túl gyakran teszi, a szíve kerül veszélybe. Egy tanulmány szerint az érzelmek állandó elnyomása olyan extra teher, ami növeli a szív- és érrendszeri, valamint más betegségek kialakulásának esélyét.
Tehát nemcsak rosszul érzi magát belül, de valóban rosszul is van.

6. Az ereje lehet, hogy egy olyan tragikus eseményből ered, amit nem mondott el senkinek

A mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít, tudományosan is bizonyított. Egy nő egy tragikus esemény után nemcsak talpraesettebbé, de keményebbé is válhat. Az erős nő lehet, hogy egy szerencsétlen esemény miatt vált ilyenné, de ez nem jelenti, hogy nem fáj neki, mikor visszagondol rá. Még mindig a fejében van, mint egy pszichés sérülés, és időnként megtöri őt.

7. Néha összeomlik, és úgy érzi, nem elég erős ahhoz, hogy tegye a dolgát

Álarcot visel a munkahelyén és otthon is, de amikor egyedül van, felszínre kerül a valóság, és előtör belőle a bizonytalanság. Barátok, rokonok, munkatársak mind úgy tekintenek rá, mint egy erős nőre, és sokat várnak el tőle. Kutatások azonban kimutatták, hogy mindaz az önkontroll, amit gyakorol saját maga felett, a mások magas elvárásaival együtt komoly pszichés károkat okozhat. Amikor a rejtett hibáira és az elnyomott érzéseire gondol, összeomlik.

Úgy érzi, alkalmatlan és nem tudja ellátni a feladatait. Ezek az ellentmondásos érzelmek pedig teljesen kimerítik.

betöltés...