Tudósok megtalálták azt a módszert, amivel 2 hónap alatt újra lehet növeszteni a fogakat

Elveszíteni egy fogat egy felnőtt számára igen rémisztő, mégis sokan szembesülnek ezzel. A felnőttek több mint negyede 74 éves korára az összes fogát elveszti. Bár a fogpótlások segíthetnek ezen, kényelmetlenné válhatnak, hiszen nem képesek alkalmazkodni a száj öregedéssel együtt járó változásaihoz. Egy új technológia azonban megoldhatja ezt a problémát: újranövesztheti a fogakat csupán 9 hét alatt, mégpedig a felnőttek saját őssejtjeinek segítségével.

Amerikai kutatók nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy őssejtek segítségével sikerül kinöveszteni egy ép és egészséges fogat az elvesztett fog helyén. A módszer már sikeresnek bizonyult, de egyelőre nem embereken.

A kutatók 22 patkányon végezték a kísérletet. Miután növekedési faktorokat ültettek be a patkányok szájába, 9 hét múlva új csontszerkezet képződött. A kutatók szerint ez a legelső alkalom, hogy egy foghoz hasonló struktúrát sikerült újranöveszteni élő szervezetben.

Ha a kezelés embereknél is hatékonynak bizonyul, rengeteg előnnyel jár majd. A fog a fogágyban növekszik, és ott is marad, ezért a fogágy külső sejtjeire is szükség van ahhoz, hogy a növekedéshez megfelelő környezetet biztosítsanak a fognak. A kutatók bíznak benne, hogy ez jóval olcsóbb megoldás lesz azok számára, akik az implantátumokat nem tudják kifizetni. Mivel a fog már eleve a szájban kezd el kinőni, rövidebb lesz a regenerálódási idő, és kisebb az esélye annak, hogy a fog kiesik.

Addig is az implantátumokkal pótolhatjuk a kihullott fogakat. Ezeknek a beültetése fájdalmas, utána lassú a gyógyulási idő, és az implantátum kieshet, ahogyan a szájüreg öregszik. Ez az új eljárás azonban hamarosan valósággá válhat. A kutatók szabadalmi kérelmet nyújtottak be a módszerükre, és keresik a lehetőségét annak, hogy az eljárást kereskedelmi forgalomban elérhetővé tegyék.

betöltés...