Egy távoli afrikai faluban élő férfit választottak meg a legjobb tanárnak - 1 millió dollárt kap érte

Amikor a tanárok munkája kerül szóba, sokan arról beszélnek, hogy ez nem munka, hanem hivatás. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünket olyan ember tanítsa, aki szereti, amit csinál, aki inspirálja a gyereket, motiválja és felkelti az érdeklődését. A tanárokkal kapcsolatban kétféle vélemény van: “Egy tehetséges ember így is, úgy is megtalálja a sikerhez vezető utat.” és “Egy tehetséges embernek szüksége van egy jó tanárra.”

Egy üzletember, Sunny Varkey (és patrónusa, Mohammed bin Rashid Al Maktoum) 2015-ben létrehozott egy jótékonysági alapítványi díjat, a Global Teacher Prize-t, mellyel minden évben a legjobb tanárt tüntetik ki.
Most a 2019-es év győztesét ismerheted meg, akit 179 ország 10.000 tanára közül választottak meg a legjobbnak. Az elismerést pedig 1 millió dolláros jutalommal is kifejezték.

Indiából, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Kenyából, Hollandiából, Japánból, Brazíliából, Argentínából, az Egyesült Államokból és Grúziából származó tanárok jutottak be a döntőbe.

A kenyai tanár és ferences rendi szerzetes, Peter Tabichi nyerte el végül a díjat. A díjátadó ünnepségre Dubajban került sor, a győztes nevét pedig a színész Hugh Jackman jelentette be.

Peter Tabichi egy kis afrikai faluban tanít, ahol az embereknek gyakran még a legszükségesebb dolgokra sincs pénzük. Ennek ellenére a férfi diákjai híresek arról, hogy nemzetközi tudományos versenyeket nyernek, ami felkeltette az alapítvány figyelmét is.

Az iskola, melybe ezek a diákok járnak, nem úgy néz ki, mint egy díjnyertes diákokat oktató intézmény. 58 gyerekre 1 tanár és 1 db számítógép jut. Ahhoz, hogy iskolába tudjon járni, sok gyereknek hatalmas távolságokat kell megtennie az esős évszakban sárral borított utakon. Tabichi legtöbb diákja szegény családból származik vagy árva. Mivel az iskola anyagi lehetőségekkel alig rendelkezik, Peter a díjának 80\%-át felajánlotta a fejlesztésre, könyvek, egyenruhák és egyebek vásárlására.

7 évvel ezelőtt kezdett tanítani egy magániskolában, de úgy döntött, hogy ferences szerzetes lesz, ezért ott hagyta a munkáját. Ez egy kissé aszketikus életmódot követel meg tőle, illetve azt, hogy segítsen másoknak. Ezért tanít most szegény diákokat.

“Ez a díj nem engem illet. Az ifjú elmék által elért sikerek érdemelték ki a győzelmet. Csak a diákjaim eredményeinek köszönhetően vagyok itt. A győzelem nekik esélyt jelent. Azt jelenti, hogy számukra nincsenek határok.”

Tabichi elmagyarázta, hogyan használja a különböző motivációs módszereket, mert szerinte a siker titka az, hogy higgyünk magunkban. Mindenki talál magában olyan dolgot, amit szeret csinálni, vagy amiben magabiztosnak érzi magát. Peter arra tanítja a gyerekeket, hogy különböző nézőpontokból szemléljék a dolgokat. Ennek köszönhetően olyan népszerűek azok a projektjei, melyekben a gyerekek maguk végezhetik a folyamatokat, és elemezhetik az eredményeket.

A tanár nem állítja, hogy ezek a projektek menők, más módszerek pedig nem azok. A legfontosabb, hogy a gyerekek használják a képzeletüket, és új megoldások után kutassanak. Tabichi szerint a kreativitás rendkívül fontos, főleg az olyan bonyolult helyzetekben, melyeknél korlátozottak a lehetőségek.

Ebben az iskolában kreatív és tudományos klub is működik, ahol a gyerekek bemutathatják eredményeiket.

“Látni, hogy a diákjaim hogy fejlődnek tudásban, képességekben és magabiztosságban, számomra a tanításban a legnagyobb öröm! Mikor talpraesett, kreatív és produktív tagjaivá válnak a társadalomnak, nagy elégedettséget érzek, mert én lehetek az, aki segít megvalósítani a vágyaikat, és felfedi a bennük rejlő potenciált.”

Tabichi a toleranciát is fontosnak tartja. Létrehozta a Béke klubot 7 különböző nemzethez és valláshoz tartozó diákok számára.

Az embereket leginkább az foglalkoztatja, hogy mire fogja költeni ezt a rengeteg pénzt.

Tabichi válasza az volt, hogy mindenekelőtt egy informatikai tanfolyam létrehozására, a tudományos labor fejlesztésére és olyan új projektek megvalósítására, melyek javíthatnak az emberek életén. Például meg akarja tanítani a gyerekeknek aszályt tűrő növények termesztését. Ez a tudás nélkülözhetetlen a túléléshez Afrikában.

Érdekes módon az alapítvány szabályzata kimondja, hogy a győztesnek vannak bizonyos kötelezettségei, és a nyereményt nem kapja meg azonnal.

10 éven át minden évben kap 100.000 dollárt, és legalább még 5 éven át a szakmában kell maradnia, valamint vállalnia kell a Varkey Alapítvány nagykövete posztot és az azzal járó feladatokat. Meg kell jelennie bizonyos eseményeken, rendezvényeken, tartania kell a kapcsolatot a médiával, és részt kell vennie képzéseken is.

betöltés...