5 egészségügyi probléma, amelyet a sírás segíthet megoldani

Az Egyesült Államokban a nők havonta kb. 3,5-szer sírnak, míg a férfiak az adatok szerint csak mintegy 1,9-szer könnyeznek. A társadalom azonban a sírást gyakran a gyengeség jelének gondolja. De ha úgy érzed, hogy sírnod kell, ne tartsd vissza a könnyeidet. Valójában több egészségügyi előnnyel jár, mint gondolnánk.

Ez a cikk rávilágít a sírás néhány egészségügyi előnyére.

1. Stressz

Egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy a sírás segíthet az embereknek lazítani stresszes időkben. A sírás eredménye nem azonnali, és néhány percig is eltarthat, mire a test elkezdi ellazulni.

A kutatók szerint a sírás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert (PNS). Aktiváláskor a PNS nyugtató hatással van az agyra.

2. Vérnyomás

A magas vérnyomás számos súlyos egészségügyi problémát idézhet elő, mint például stroke-ot, szívrohamot, szívelégtelenséget, demenciát és még veseelégtelenséget is. De a jó hír az, hogy több tanulmány szerint a sírás nemcsak csökkenti a vérnyomást és folyamatosan ellenőrzés alatt tartja, de az intenzív sírás a pulzust is egyenletessé teszi.

3. Méreganyagok felhalmozódása

A sírás közben a szemünkből kifolyó könnyek kitisztíthatják a szemből, például a füstöt és port. Továbbá, amikor sírunk, a könnycseppjeink kimossák a méreganyagokat, amelyek a testben felhalmozódnak a stressz miatt. A méreganyagok eltávolítása hozzájárul a test kortizol szintjének csökkentéséhez, ennélfogva jobb hangulatot eredményez. Ezért nem meglepő, hogy gyakran érezzük, hogy a nehézségek eltűnnek egy kiadós sírás után.

4. Hangulatingadozások

Ha kíváncsi vagy, hogy viselkedésed miért vált agresszívvé, és az utóbbi időben miért érzed magad folyamatosan nyugtalannak és irritáltnak, akkor tudnod kell, hogy erre nem lehet határozott választ adni. A hangulatingadozások különböző okok miatt fordulhatnak elő. Az egyik ilyen ok a mangán felhalmozódása a testben.

Amikor sírunk, ez a felesleges mangán távozik a testből a könnycseppekkel együtt. Ettől csökken a koncentrációja a testben, és ennek eredményeként nyugodtnak és koncentráltnak érzed magadat.

5. Fájdalom

Amikor fizikai fájdalomtól szenvedünk, néhány könnycsepp gyakran önkéntelenül is kicsordul. A test így csökkenti a fájdalomérzést. Kutatások megállapították, hogy az érzelmi könnyek ontása oxitocint és endorfinokat szabadít fel. Ezektől a vegyi anyagoktól az ember jobban érzi magát, és enyhíthetik mind a fizikai, mind az érzelmi fájdalmat.

Ne feledd, hogy a könnyeket fájdalom és boldogság is okozhatja. Gyakran sírsz? Utána megkönnyebbülten érzed magadat?

betöltés...