6 étel, amit fogyaszthatsz a menstruáció ideje alatt és 4, amelyet jobb, ha kerülsz

A nők táplálkozási szükségletei a menstruációs ciklus során változnak, és a hormonok ingadozása nem az egyetlen oka ennek. A vérzés miatt elveszítik a létfontosságú ásványi anyagokat és vitaminokat. Ezeknek a veszteségeknek a helyreállítása érdekében a szakértők kiegyensúlyozott étrendet javasolnak. Bizonyos termékek segíthetnek az elemek egészséges szintjének fenntartásában, és leküzdhetik az olyan körülményeket, mint a görcsök, duzzanat, fejfájás, émelygés és fáradtság.

Az 5percblognál úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk, melyek azok az ételek, amelyeket az egészség javítása érdekében fogyasztani kellene, és melyeket jobb elkerülni a menstruáció ideje alatt.

Ajánlott ételek a menstruáció során

1. Brokkoli

A vas az az ásványi anyag, amelyet a menstruációs vérzés során a nők leginkább veszítenek. A brokkoli segít ellensúlyozni a veszteséget. A vas mellett a brokkoli rostban, magnéziumban és káliumban is gazdag, amely segít csökkenteni a puffadást, helyreállítani az emésztést és ellazítani az izmokat, ha görcsöktől szenvedsz.

2. Banán

A banán talán a legjobb választás a nassoláshoz a menstruáció idején, mivel ez a gyümölcs tele vannak káliummal, magnéziummal és rosttal. Segít a rendellenes bélmozgások, a hasmenés és az extra ételek iránti vágy kezelésében.

3. Étcsokoládé

Ha kifogásra van szükséged ahhoz, hogy több csokoládét ehess, akkor itt a remek lehetőség. Az étcsokoládé rengeteg egészséges ásványi anyagot tartalmaz, például vasat, magnéziumot, antioxidánsokat és flavanolokat. Ez utóbbi javíthatja a véráramot és pihenteti az ereket. Nem is beszélve arról, hogy a csokoládé varázslatos tulajdonságai javítják a hangulatodat!

4. Lazac

A lazac egészséges omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és gazdag fehérjeforrás. Egyél lazacot a menstruáció alatt, mert csökkenti a gyulladást, enyhíti a görcsöket és szabályozza a menstruációs ciklust.

5. Gyömbér

A gyömbér jó a gyulladás leküzdésére, de segít a menstruációs fájdalom csökkentésében is. Tegyél friss gyömbért a teádba, ha hasi diszkomfort érzéstől szenvedsz.

6. Narancs és citrom

Ebben az időszakban egyél több gyümölcsöt annak érdekében, hogy növeld a vitamin-beviteledet és csökkentsd a cukor utáni vágyat. A citrusfélék különösen jók erre a célra. A vitaminok mellett sok rostot és vizet is tartalmaznak, amelyek hidratálják a testedet és segítik az emésztést. Ezenkívül a citrusfélék enyhítik a hányingert és a menstruációhoz kapcsolódó egyéb kellemetlen tüneteket.

Emellett erős vérzés esetén csökkenthetik a vérzés mennyiségét is.

A menstruáció során kerülendő ételek

1. Tej

Kerüld a tejtermékeket, ha állandó görcsöket és hasi fájdalmat tapasztalsz. A tej laktózt tartalmaz, egy olyan speciális cukorfajtát, amelyet néhány ember nehezen tud emészteni. Ezenkívül a laktóz puffadást, gyomorfájdalmat és émelygést okozhat – mindazt, ami már a menstruációd miatt amúgy is előfordulhat.

2. Cukorka és rágcsálnivaló

Kedvenc csemegéid javíthatják a hangulatodat, ám ezek hozzájárulnak a puffadáshoz, gázossághoz és gyulladáshoz is, mivel finomított cukrot tartalmaznak. A testednek már éppen elegendő probléma az, hogy vért és alapvető ásványi anyagokat veszít. Ebben az esetben kerüld a mesterséges cukrot a gyümölcsben lévő természetes kedvéért.

3. Koffein

A tanulmányok azt mutatják, hogy a koffein fogyasztása a menstruáció időszakában valójában meghosszabbíthatja annak időtartamát, és bizonyos esetekben akár amenorrheahoz (a menstruáció kimaradásához) is vezethet. Ezenkívül a koffein fokozza a premenstruális szindróma kialakulását. Abban az esetben, ha erre hajlamos vagy, akkor kerüld a kávéfogyasztást a menstruáció előtt és után.

4. Fűszeres ételek

Fűszeres ételek fogyasztása további bajokat okozhat a gyomorban. Ha azonban bölcsen választasz, akkor néhány fűszer valóban hasznos lehet a testednek ebben a nehéz időszakban. Például, a friss chili híres gyulladásgátló hatásairól, és a sáfrány gyógyítja a beteg emésztőrendszert.

Milyen más ételek segítik a menstruációddal kapcsolatos kellemetlen mellékhatások leküzdését? Mely termékek bizonyultak haszontalannak? Oszd meg velünk tippjeidet hozzászólásban.

betöltés...