A kezed elárulja, mennyi étel elegendő ahhoz, hogy megakadályozd a túlevést

A szigorú kalóriaszámolás kimerítő, és az internet tele van különféle minta étrendekkel, de nem mindegyik hatékony. Ráadásul idő és energiaigényes az összes információt összegyűjteni arról, hogy mit kell enni, majd végrehajtani. Kiderült, hogy ebben az esetben a legjobb segítő a saját tested – de főleg a kezed. Segíthetnek a szükséges adag megmérésében. Ez a trükk elegendő az egészséges táplálkozás betartásához és a hízás elkerüléséhez.

Az 5percblogot lenyűgözte, hogy milyen meglepő lehet az emberi test, és egyszerűen nem tudjuk elrejteni ezt a hasznos trükköt olvasóink elől. Vágjunk is bele!

A férfiak számára ajánlott, hogy ételük mérete ne legyen nagyobb, mint 2 tenyér.

És a nők számára ajánlott, hogy ételük ne legyen nagyobb, mint egy tenyér mérete.

Fehérjék – egy tenyér

A tenyered megmondja, hogy mekkora legyen a fehérje adagod. Noha a magas fehérjetartalmú termékek, például a csirkemell, a hal, a tojás, a túró és a görög joghurt egészségesek, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat. Ezért jó, ha csak egy tenyérnyi méretű adagot eszel belőlük.

Szénhidrátok – egy ököl

A kezed elárulja neked, mennyi szénhidrátra van szüksége a testednek. A kenyérben, gabonafélékben, rizsben, burgonyában, quinoában vagy bulgurban található szénhidrátok mennyiségét az összeszorított ököl méretére kell korlátozni. Ily módon energiát adsz a testednek, és nem fogsz meghízni.

A férfiak esetében két összekulcsolt kéz segít megmutatni, hogy a tésztából mekkora mennyiséget kell fogyasztaniuk. A nők számára ez csak egy kéz.

Sajt – 2 ujj

A sajt vitathatatlanul finom! Azonban nem igazán egészséges nagy mennyiséget enni belőle. Tehát egy kb. 2 ujjaddal egyenlő rész elegendő ahhoz, hogy ne károsítsa az egészségedet vagy az alakodat.

Zsírok – egy ujjvég

Nem kell sok zsírt fogyasztanunk naponta. Ezért az ujjvég egy elfogadható és maximális napi zsírmennyiséget mutat. Nagyon praktikus!

Gyümölcsök és zöldségek – 2 teljes kéz

Friss, fagyasztott vagy szeletelt gyümölcs- és zöldségfélék adagjának meghatározásához a csészét formáló kéz méretét kell alkalmazni – 2 a férfiak számára, és egy csészét formáló kéz a nők számára. Annyi, amennyi csak belefér, tényleg! Bár a turmixokból és gyümölcslevekből naponta 150 ml-t javaslunk inni, mert ebben a formában sokkal több cukrot tartalmaznak, mint önmagában a nyerstermékek.

Édes anyagok – hüvelykujj

Az olyan édes finomságok, mint a cukorka, a csokoládé, a lekvár vagy a mogyoróvaj tele vannak cukorral. Kétségtelenül finomak, ám a testednek egyáltalán nincs szüksége belőlük nagy mennyiségre. Tehát az adagoknak kicsinek kell lenniük. A hüvelykujjadat használhatod mércének.

Desszert – zárt ököl

Más desszerteket, például fagylaltot, süteményt, tortát és egyebeket is korlátozni kell. Itt használhatod a zárt öklödet a méréshez – a kedvenc desszerted adagja nem lehet nagyobb, mint a zárt öklöd mérete.

Egészségesen táplálkozol? Milyen más hasznos élelmiszer-trükköt ismersz? Oszd meg a hozzászólás részben!

betöltés...