Tanulmányok azt mutatják, hogy egy baba gondozása sokkal nehezebb, mint a sportolás, és itt van, hogy miért

Öröm, boldogság és izgalom. Ez az, amit minden új szülőnek érezniük kell. De a valóságban sokszor érzik magukat szomorúnak, gondterheltnek, depressziósnak és kimerültnek. Ezek az érzések olyanok, amik megnehezíthetik a szülői létet és kétségeket támasztanak magaddal, mint szülővel szemben. Ezeket azonban nem mindig a hormonok vagy a fáradtság okozza.

Ebben a cikkben összeállítottunk egy listát azokról az okokról, hogy miért érezheted úgy, hogy szülőnek lenni túl nehéz.

1. A vágy, hogy tökéletes legyél

Egy belgiumi egyetem kutatói érdekes következtetésre jutottak: hogy a magasabban képzett szülőknél nagyobb a szülői kiégés kockázata. Nagy nyomás alatt állnak, hogy a legjobbak és a legsikeresebbek legyenek, abban, amit csinálnak. De az igazság az, hogy néha a saját magunknak felállított mérce irreális lehet, és kiégéshez illetve mentális egészségügyi problémákhoz vezethet.

Segíthet, ha csökkented a mércét és jobban hallgatsz a gyermekedre. Nem kell a tökéletes szülőnek lenned, csak annak a szülőnek kell lenned, akire a gyermekednek szüksége van.

2. A közösségi média irreális elvárásai

A közösségi média nagy stresszhatást jelenthet egy újdonsült szülő számára. Az emberek többet törődnek a kinézettel, mint az érzelmekkel. Talán ezért is az Instagram a legelső oldal, amely depressziót, szorongást és rossz alvást okoz. És ez nem az, amire egy újdonsült szülőnek szüksége van. Ne feledd, hogy sok olyan tartalom, amelyet online látunk, szerkesztve van és csak néhány pillanatot ábrázolnak egy személy életében. Magaddal és a gyermekeddel kell törődnöd, és ne aggódj semmi más miatt.

3. Úgy érzed, hogy nem tudsz szünetet tartani

Egy baba életének első néhány hónapja monoton és kimerítő. Olyan, mintha egy maratont próbálnál lefutni, amikor messze nem vagy jó formában. És bármennyire is nehéz, nincs betegszabadság, nincs vakáció, és nem tudsz felmondani. Egy tanulmány szerint az újdonsült anyukák nem élvezik a gyermekükkel töltött időt, amíg 6 hónaposak nem lesznek, mert küzdenek azzal, hogy elfogadják azt az életet megváltoztató eseményt, hogy szülővé váltak. Ha úgy érzed, mindjárt feladod, ne habozz megkérni a családot vagy a barátokat, hogy segítsenek neked a baba körül vagy a házimunkában.

4. Túl sok felelősség

Szülőnek lenni azt jelenti, hogy több munkát végzel. Szakács vagy, nővér, tanár, edző és így tovább. Ez a felelősség nagyon nyomasztó lehet. Valójában egy tanulmány megerősítette, hogy minél többet fektetsz be a szülői létbe, annál nagyobb eséllyel leszel depressziós vagy a szorongó. Ennek elkerülése érdekében hagyd, hogy gyermeked átvegye a vezetést. Kérdezd meg tőlük, mit akarnak csinálni vagy enni, és kérd meg őket, hogy tegyék rendbe a játékaikat.

5. Úgy érzed, hogy elveszíted önmagad

Az a dolog, ami a leginkább hozzájárulhat ahhoz, hogy mentálisan kimerült és személyiségedtől megfosztott legyél, az az érzés, hogy már nem te irányítod a saját életedet, mert kiszolgálod a gyermeked minden igényét. A nap végére valószínűleg rosszul vagy a testi érintéstől.

Ahogy a csecsemők nőnek, fejlődnek az önérzetük, és rájönnek, hogy a körülöttük lévő emberek különálló egyének, és szükségük van saját terükre. Némi „énidő” lehet itt a kulcs. Legalább 15 perc zuhanyzás, testmozgás, vagy békében való olvasás, hogy újra jobban érezd magadat.

Tapasztaltál valaha kiégést szülőként? Mi segített, hogy jobban érezd magadat? Oszd meg tapasztalataidat velünk és más szülőkkel kommentben!

betöltés...