A férfi egy régi óceánjáró hajót vásárolna, hogy átalakítva hajléktalanoknak nyújtson otthont

Tagadhatatlan tény, hogy túl sok hajléktalan lélek tölt minden éjszakát az utcán, ahelyett hogy ágyban aludna.

Míg korábban ez egy keveseket érintő probléma volt, most valami olyan, amit senkinek nem kéne elszenvedni. Még ennél is rosszabb, hogy a hajléktalanság nem csak a fiatal, egészséges embereket érinti az Egyesült Államokban, hanem egy olyan csapás, amely veszélyeztetheti az időseket, a betegeket és a gyengéket is.

Ráadásul úgy tűnik, hogy csak egyre rosszabb lesz azoknak, akik már egyébként is nehéz helyzetben vannak, míg a gazdagok tovább gazdagodnak.

De mi a teendő a helyzettel?

Sajnos az Egyesült Államok nem az egyetlen olyan ország, ahol a hajléktalanság – és a megfizethető lakások elérhetőségének nehézségei – problémát jelent. A világ számos országában a kormányok nem biztosítanak megfelelő lakhatást, így a számok továbbra is emelkednek.

Az egyik hely, ahol az utóbbi években ez különös probléma volt, Portland, Maine.

A megfizethető szállások hiánya észrevehető, sokan sikertelenül próbáltak megoldást találni. Egyszerűen nincs elég hely vagy tőke, hogy otthont nyújtsanak a rászorulóknak.

Most azonban egy vállalkozónak van egy terve. Úgy véli, megtalálta a megoldást.

A megoldás egy kicsit liberális szellemű, ez kétségtelen, de amikor komoly baj van, nincs rossz ötlet… ugye?

Ken Capron vállalkozó egy régi, már nem használt óceánjáró hajó megvásárlását tervezi. Célja az egész hajó újjáépítése, ezáltal a város kikötőjében állomásozó, megfizethető apartmanokká alakítása.

Azáltal, hogy lehetővé tenné az emberek számára, hogy a hajón éljenek, több mint ezer ember számára megoldhatná a hajléktalanság problémáját. Ez a folyamatban egy teljesen új, úszó közösséget teremtene.

Capron tervének előnyei kettősek. Nemcsak hogy jelentősen csökkenne a lakások hiánya a térségben, de nem lenne szükség új telkekre sem a házak építéséhez.

“Négy olyan csoportot vizsgálunk, akiknek lakhatásra van szüksége: a hajléktalanok, az alacsony jövedelműek, a munkavállalók és a bevándorlók. Szakképzésre is szükségük van, és ezt a fedélzeten biztosítanánk nekik” – mondta Ken Capron a WMTW-vel készített interjúban.

Portland polgármesterének válasza
A jelentések szerint a város polgármestere nyitott a jól átgondolt javaslatra.

Capron elképzelése szerint a hajót öt szintesre alakítanák át, amelyek mindegyikében legalább száz lakást kínálnának.

Ez minden bizonnyal ambiciózusan kreatív ötlet, amely számos problémára megoldást nyújthatna, ha megvalósítják.

Természetesen a nagy kérdés az, ki fogja fizetni a számlát. Capron azonban továbbra is pozitív, hisz benne, hogy a terv gazdaságilag életképes. Mint minden valódi vállalkozó, ő is lehetőségeket lát ott, ahol mások csak akadályokat látnak.

“Fogalmam sincs, hogy ez a legőrültebb vagy a legcsodálatosabb ötlet, amit valaha hallottam.” – mondta Ethan Strimling polgármester a NECN szerint a Miami Herald-on keresztül.

Ken egy független vizsgálatot kért, hogy kiderüljön, a projekt megvalósítható-e. Ha megkapja a zöld jelzést, tervét a gyakorlatba fogják ültetni, de ettől függetlenül a tervet a városi bizottság elé is beterjeszti.

A Miami Herald nevű hírlap szerint a javaslatot eredetileg jól fogadták.

Ha Capron álma valóra válik, létrehozhatja a világ első úszó közösségét.

A tengerjáró hajó átalakításának becsült költsége valahol az 5 millió és a 10 millió dollár között van.

Mit gondolsz a javaslatról?

Oszd meg ezt a cikket a barátaiddal a Facebook-on, hogy minél több ember láthassa az innovatív ötletet. Én mindenesetre úgy gondolom, hogy érdekesnek tűnik… gondolj csak a lehetőségekre, ha minden a terv szerint megy!

betöltés...