Nézd meg, hogyan reagáltak ezek a Langur majmok egy robot babára, miután azt hitték meghalt!

A BBC sorozat  “Spy In The Wild” ( Kém a vadonban ) különös stratégiát használ az állatok természetes környezetében való megfigyeléséhez!

Robotokat helyeznek el a csoportokba, amik élethűek és úgy néznek ki, mint maga az állatok! Kamerákkal vannak ellátva, ami felveszi az állatok viselkedését! A cél az, hogy lássuk hogyan viselkednek ezek az állatok, amikor azt hiszik nem figyeli őket senki!

De amikor kutatók tanulmányozni akartak egy csapat Langur majmot Rajasthan-ban, India, valami rendkívüli történt!

A robot amit használtak, úgy nézett ki mint egy kis majom! Az igazi majmok nagyon kíváncsiak voltak az új tagra, így körülvették “őt”, és elkezdték bökdösni, hogy rávegyék a játszásra!

Aztán történt valami, amire senki sem számított: a Langur “bébit” véletlenül megütötték és leesett a földre, ahol “élettelenül feküdt” a földön!

Az egyik majom azonnal a segítségére volt, és a karjaiba vette! De amikor észrevették, hogy a kicsi nem mozog, az egész csoport hangulata megváltozott!

A csoport összes tagja azt hitte, hogy a kicsi halott! A testbeszédük szívszorító volt – láthatóan megdöbbentek és szomorúak lettek!

Mindannyian körül állták a “testet” és gyengéden megérintették, mintha utoljára elbúcsúztak volna!

A felnőttek megölelték utódaikat és vigasztalták egymást! A viselkedésük nagyon hasonló volt a gyászoló emberéhez; szinte fájdalmas volt nézni!

Egyértelművé válik, ahogyan ezt nézzük, hogy a szomorúság és együttérzés nem kizárólag csak emberi érzés!

Nézd meg ezt az érzéki videót!

betöltés...