8 egészséges étel, amivel nem szabad túlzásba esni

Mióta a mediterrán diétáról bebizonyosodott, hogy mennyire egészséges, egyre többen ismerik fel, hogy a táplálkozás és az egészség milyen szorosan összefüggnek. Sajnos az új diéták többsége csak egy bizonyos élelmiszer fogyasztására összpontosít, miközben elfelejtik azt, hogy még a szuperételek sem képesek minden olyan tápanyagot biztosítani, amire szervezetünknek nagy szüksége van.
A következőkben megvizsgáljuk, mi történik, ha túl sokat eszel bizonyos egészséges ételekből.

1. Sárgarépa

A sárgarépa sok béta-karotint tartalmaz, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Ilyen módon az A-vitamint nem lehet túladagolni, mert a szervezet annyi A-vitamint hoz létre a béta-karotinból, amennyire szüksége van. Sajnos azonban a túl sok béta-karotin következtében a bőr sárga színűvé válik. Ahogy a szervezet feldolgozza a béta-karotint, ez fokozatosan megszűnik és egyéb problémát nem okoz.

2. Kombucha

Ez a kínai ital a 2000-es évek elején hódította meg a világot emésztésre gyakorolt jótékony hatásaival. Ám tartalmaz egy FODMAP nevű összetevőt is, az élesztő erjedésének melléktermékét, ami nagy mennyiségben fogyasztva puffadást és emésztési zavarokat okoz.

3. Víz

A túl sok víz fogyasztása felborítja az elektrolit-egyensúlyt, drasztikusan lecsökkenti a nátrium szintet, mikor a vesék már nem képesek azt feldolgozni. Extrém esetekben a víz összegyűlhet az agyban, ami ettől megduzzad, és mivel a koponya nem képes tágulni, nagyon megnő a nyomás benne. Bár nagyon ritkán, de mindkét esetet megfigyelték már hosszú edzések után sportolóknál és vesebetegeknél.

4. Avokádó

Az avokádó rostot és sok vitamint tartalmaz. Csökkentheti a káros LDL-koleszterin szintjét és segít megőrizni a sejtek egészséges állapotát magas telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően. De a zsír az csak zsír. Egy avokádóban 240 kalória van, ami 10-20\%-a egy ember ajánlott kalóriabevitelének. A túl sok kalória pedig az artériák elzáródásához vezethet. Fél, legfeljebb 1 nyers avokádót szabad megenni naponta.

5. Cékla

A cékla bőséges forrása ásványi anyagoknak és vitaminoknak. Sok nitrogén-oxid is van benne, amiből a szervezet nitrátokat állít elő, melyek csökkentik a magas vérnyomást. Ezekből nitrózamin lesz, ami a húsban is megtalálható, ez növeli egyes betegségek kockázatát. Emiatt a legjobb, ha túl sokszor és nagy mennyiségben nem fogyasztunk együtt céklát és vörös húst.

6. Alga

Az alga az olyan ritka növények közé tartozik, melyekben megtalálható a B12-vitamin. Éppen ezért nagyon jó helyettesítője a húsoknak a vegán és vegetáriánus diétákban. Szuperélelmiszernek is nevezik, mert magas jód- és rosttartalma miatt a fogyást is elősegíti. De a túlzott jódbevitel pajzsmirigyproblémákat és hízást is okozhat. Az algákban nagy mennyiségben fordulhatnak elő nehézfémek, attól függően, hogy honnan származik.

7. Szója és szójaszármazékok

A szójában sokféle tápanyag van, mint a B-vitamin, rostok, magnézium, kálium és jó minőségű fehérjék. Teljes értékű fehérjének is nevezik, mivel mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható benne. De ha pajzsmirigy problémák miatt változtattál az étrendeden, légy óvatos, mert a szója befolyásolhatja a hormon gyógyszerek hatékonyságát a nőknél.

8. Chia mag

Bár a chia magot magas omega-3 zsírsav tartalma miatt szuperélelmiszerként tartják számon, egészségre gyakorolt hatásaira – főként a keringési rendszer védelmére – még nem találtak egyértelmű bizonyítékot. A chia magban lévő omega-3 zsírsavat a szervezet sokkal nehezebben hasznosítja, mint azt, ami például a lazacban található. Tehát, lehet ugyan, hogy többet tartalmaz belőle, de kb. 100 g chia magot kellene megenni ahhoz, hogy ugyanannyi omega-3 zsírsavhoz jussunk hozzá, mint egy lazacból. Ráadásul 100 g chia magban 500 kalória van, éppen annyi, mint egy kiadós hamburgerben.

betöltés...