7 gyakorlat, amivel enyhítheted az ülőideg-fájdalmat néhány perc alatt

Sok ember érezte már, hogy az ülőideg-fájdalom milyen iszonyú tud lenni. Furcsa módon még a rendszeres gyaloglás is lehet egy kiváltó tényező. A jó hír az, hogy az ülőideget az esetek több mint 75\%-ában műtét nélkül is lehet gyógyítani. Léteznek erre hatékony gyakorlatok, melyeket most megismerhetsz.

1. szett

Ebben a körben minden gyakorlatot fekve fogsz végezni. Teríts le egy jógaszőnyeget vagy egy takarót, csukd be az ajtókat és ablakokat, hogy ne legyen huzat, és gondoskodj róla, hogy ne legyen hideg a szobában.

1. gyakorlat

Feküdj a hátadra, a térdeidet hajlítsd be. Emeld fel a lábaidat, és a jobb bokádat tedd a bal combodra. A kezeidet a bal combod mögött kulcsold össze és húzd magad felé. A fejedet ne emeld fel a talajról. Maradj így legalább 30 másodpercig. Ismételd mindkét lábaddal 2-3-szor.

2. gyakorlat

Ehhez a gyakorlathoz feküdj a hátadra, a karjaidat tedd magad mellé. Hajlítsd be a térdeidet, és emeld fel a lábaidat úgy, ahogyan a képen látod. Emeld fel, majd engedd le 5-ször.

3. gyakorlat

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy teniszlabdára. Feküdj le úgy, hogy a feneked alá teszed. Próbálj meg úgy helyezkedni, hogy a labdával megtaláld a fájdalmas pontot a fenekeden. Ha sikerült, finoman nyomd a labdával 30-60 másodpercig, lazítsd el a testedet a labdán. Görgesd föl-le ezen a területen. Majd helyezd a másik fájdalmas pont alá. A gerinc környékét kerüld el, mert ott fájdalmat okozhatsz magadnak. Naponta 5-10 percen át, 1-2 alkalommal végezd ezt a gyakorlatot.

2. szett

Ezeket a gyakorlatokat ülve végzed.

1. gyakorlat

Ülj le a földre törökülésben. A jobb lábadat tedd át a bal combodon úgy, hogy továbbra is legyen behajlítva. A jobb karoddal támaszd meg magad a talajon. A bal karodat hajlítsd be, és a könyöködet tedd a jobb térdedre. Finoman fordítsd el a fejedet és a törzsedet is jobbra. Tartsd meg magad ebben a helyzetben 30 másodpercig. A bal lábaddal is ismételd.

2. gyakorlat

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy székre. Ülj le, a bal bokádat tedd a jobb térdedre. Óvatosan dőlj előre egyenes háttal. Lélegezz 10-szer, ismételd a gyakorlatot mindkét lábaddal 5-ször.

3. szett

Ebben a körben állva végzed a gyakorlatokat.

1. gyakorlat

Az egyik lábadat tedd fel egy kb. térdmagasságban lévő helyre, és tartsd egyenesen. Finoman hajolj előre, és nyújtsd a lábad, amennyire csak tudod. A combjaidban kell érezned a feszülést. Próbáld meg a megemelt lábadon a combodat egyenesen tartani közben. Tartsd meg magad ebben a helyzetben 30 másodpercig. Mindkét lábadon 2-3-szor ismételd.

2. gyakorlat

A bal lábadat behajlítva tedd egy magasabban fekvő helyre. A jobb lábaddal lépj egyet hátra. Hajolj előre, amennyire csak tudsz, és finoman nyújtsd a behajlított lábadat. Néhányszor lélegezz. Többször ismételd mindkét lábaddal.

BÓNUSZ: Tippek az ülőideg karbantartására

Nemcsak gyakorlatokkal tudod csökkenteni a fájdalmat, de a következő tippek segítségével is:

  • Ne emelj túl nehéz tárgyakat.
  • Figyelj a testtartásodra.
  • Ne viselj magassarkút.
  • Próbáld megtartani vagy elérni az egészséges testsúlyodat.
  • Hagyj fel a káros szokásaiddal.
  • Ülés közben is figyelj a helyes tartásra.
  • 20 percenként állj fel.
  • Közepesen kemény matracon aludj.

Mielőtt nekiállnál tornázni, kérd ki orvosod véleményét, főleg, ha várandós vagy, vagy krónikus betegséged van!

betöltés...