12 jel, amiből felismerhetsz egy gyerekrablót

Évente több ezer gyermek tűnik el a világon, többnyire nyomtalanul. Az emberrablók nagyon jó pszichológiai érzékekkel rendelkeznek, amit arra használnak, hogy kapcsolatba lépjenek egy gyerekkel, majd később manipulálják.
Összegyűjtöttünk 12 olyan trükköt, amit a gyerekrablók szoktak alkalmazni és ami segíthet felismerni és megakadályozni a bajt, mielőtt megtörténne.

1. Az egyik leggyakoribb trükk, amit az emberrablók használnak, hogy egyszerűen a gyermek segítségét kérik valamiben. Ha ilyen helyzetet tapasztalsz, gyanakodj, mert általában a felnőttek nem kérik más, idegen gyerekek segítségét. Ha valami gondjuk van, felnőttekhez fognak fordulni.

2. Ha egy gyerek sír és próbálja kiszabadítani a kezét, akár azt is gondolhatod, hogy egyszerűen csak rosszul viselkedik és a szülőjével van. Ne féljen megkérdezni a gyermeket, hogy a felnőtt személy kicsoda neki. Ha egy emberrablóval állsz szemben, valószínűleg el fog menni, mert megjegyezted az arcát.

3. Azok az emberek, akik körbejárják a játszótereket és megfigyelik a gyerekeket, nagyon gyanúsak. Ha ilyet tapasztalsz, készíts egy fotót róla feltűnően, úgy, hogy vegyék észre. Ez az egyszerű módszer elriaszthatja a gyerekrablót.

4. A gyerekek még nagyon nyitottak és könnyen megbíznak valakiben. Ha valaki csokit vagy játékokat kínál neki, vagy ha azt mondja, hogy mutatnak egy nagyon klassz játékot, de csak akkor, ha beszáll az autójába, akkor egyértelműen gyermekrablóról van szó. A normális felnőttek nem adnak játékokat idegen gyerekeknek, se nem akarják beültetni az autójukba őket.

5. A gyerekrablók sokat tudhatnak a gyermek családjáról. Sokszor annyira felkészültek, hogy még a felnőttek is hinnének neki, nem beszélve a gyerekekről. A közösségi média segítségével a bűnöző még a legapróbb részleteket is megtanulhatja: rokonok vagy a szülők munkatársainak nevét, a születésnapjára kapott játékokat, a szobájuknak, stb. Mindezen információk felhasználásával barátként, vagy éppen a szülő munkatársaként mutatkozhatnak be. Mondhatják pl., hogy az anyjuk a kórházban van, és most meg kell látogatni. Ha ilyen viselkedést tapasztalsz, nem hagyhatod figyelmen kívül, mert 10-ből 10 esetben emberrablóról van szó.

6. Néha az emberrablók más gyerekeket használnak csaliként és elküldhetik őket, hogy barátkozzanak össze a kiszemelt gyerekkel. Sajnos a gyerekek nem igazán értik, hogy mi az, hogy “idegen”. Legtöbbször úgy gondoljuk, hogy az emberrablóknak gonosz kinézetük van, de külső alapján nem lehet megmondani róluk. Még a csinos nők, vagy akár gyerekek is lehetnek emberrablók. Ha észreveszed, hogy egy gyerek egy másik gyereket visz magával a játszótérről, kérdezd meg, hogy ismerik-e egymást és hogy hova mennek.

7. Ha látod, hogy egy kocsi lassan halad az utcán és egy gyerek mellé húzódik, akkor ez már önmagában egy figyelmeztető jel. Ha a sofőr arra kéri a gyermeket, hogy szálljon be az autójába, akkor biztosan gyerekrablásról van szó. A normális felnőtt ha eltéved, vagy valami gondja akad, nem idegen gyerektől fog segítséget kérni.

8. Volt olyan eset, amikor úgy raboltak el gyereket, hogy felajánlották neki, hogy viszik egy kört a motoron. Nagyon kevesen tudnak ellenállni egy ilyen ajánlatnak. Ha ilyen helyzetet látsz, használd a józan eszed: miféle felnőtt akarna egy ismeretlen gyereket motorozni vinni?

9. Az emberrablók gyakran mondják a gyerekeknek, hogy filmkészítők vagy fotósok. Ezt főként a 10-11 éves gyermekek esetében alkalmazzák. A bizalmukba férkőznek úgy, hogy sikereket ígérnek. Nyilvánvaló, hogy a valódi szakemberek nem játszótereken és utcákon keresnek gyerek színészeket és modelleket.

10. Nehéz nem elhinni egy gyerek számára, amikor az emberrablók pl. rendőrnek adják ki magukat és megkérik, hogy menjen velük, mert valami rosszat tett. Az egyenruhás emberekben még a felnőttek is megbíznak. De valódi rendőrök először a gyerek szüleit fogják keresni és nem találnak ki mindenféle indokot, hogy magukkal vigyék a gyereket. Ha ilyet tapasztalsz, kérd meg a tisztet, hogy mutassa meg az igazolványát. Ha ilyenkor ideges lesz, próbálj meg egy fényképet készíteni róla. Ez könnyen megijesztheti.

11. Figyelmeztető jelzés, ha azt hallod, hogy egy gyerek “bácsinak” vagy “néninek” hívja a felnőttet, aki vele van. A gyerekek általában nem nevezik így azokat az embereket, akiket ismernek.

12. Egy másik dolog, ami aggodalomra adhat okot, a nagyon feltűnő megjelenésbeli különbség a gyerek és a felnőtt között. Ez az elrablás közvetett jele. De ha megfigyelsz más jeleket is, segíthet megakadályozni a gyerekrablást.

betöltés...