7 ember, aki meghalt, miközben a halhatatlansághoz vezető utat kereste

A történelem tele van horrorsztorikkal öngyilkosságokról, amik nem annak indultak. Épp ellenkezőleg…

Ha valaki azt mondaná, fagyaszd le magad száz évre, és addigra már biztos tart ott a tudomány, hogy felélesszenek, sőt akár az örök élet receptje is meglesz, bevállalnád? Meghalnál most – csak úgy, bemondásra? Ugye még az ötlet is merő nonszensz?

Pedig a TheDailyNet beszámolója szerint a történelemben több ember is döntött úgy, hogy tudományos kíváncsiságból, vagy épp az örök élet titka után kutatva kockáztatja az életét. Bele is haltak. Viszont a tudományon óriásit lendítettek előre. Mutatjuk őket.

1. Japán önmumifikáló szerzetesek

Szokusinbucu (japánul “élő buddhát” jelent) egy japán rituális önmumifikáció eredményeként létrejött szerzetesi múmia. A 12. századtól vagy négyszáz éven át élt ez a hagyomány, de csak a 19. században tiltották be.

A japán buddhista szerzetesek fokozatos “önleépülésbe” kezdtek, ezer napig csak bogyókat és magokat fogyasztottak, utána csak fakérget és gyökereket.

Azután az urusi fából nyert mérgező folyadékot is inni kezdték, ami felgyorsította a kiszáradást. Végül lótuszülésben beleültették a szerzetest egy kősírba, és amikor meghalt, betemették. Később kiemelték a sírból a múmiát, és nagyon tisztelték, mert meg voltak győződve róla, hogy több ezer év múlva fel tudják majd éleszteni, és segíteni fogja az emberiséget.

2. Alekszandr Bogdanov

A belarusz orvos elkötelezett bolsevik volt, Lenin jó barátja. 1926-ban alapította meg a világ első Vérátömlesztési Intézetét. Nagyon érdekelte a vér-transzfúzió, meg volt róla győződve, hogy ez az örök élet titka. Saját magán kísérletezett, számtalanszor adott be magának más emberektől levett vért. Azt hirdette, hogy a vérátömlesztéstől javul a látása, és még a kopaszodása is megállt. Azután egyszer alaposan mellényúlt.

A vérkép-elemzéshez még nem értett eléggé, és egyszer egy maláriás beteg vérét adta be magának. Bogdanov belehalt, a maláriás később meggyógyult.

3. Csin Si Huang-ti

Kína első császára, a híres kínai agyaghadsereget is őrző síremlék “tulajdonosa” már 2200 évvel ezelőtt parancsba adta, hogy keressenek neki egy olyan életelixírt, amitől halhatatlan lesz. De nem jól választott. A sírját feltáró régészek rengeteg higanymaradványt találtak a hatalmas sírban, így valószínű, hogy

a császár erősen mérgező higany-szulfidot, vagy más néven cinóbert fogyasztott. A tudósok szerint ez lehetett az oka annak, hogy nem hogy halhatatlan nem lett, de 49 évesen elhunyt.

4. Diane de Poitiers

A francia kurtizán (egyébként hercegné) II. Henrik francia király egyik szeretője volt. Káprázatos szépségként tartották számon, és erre nagyon büszke is volt. Valóban szárnyra keltek az udvarban a pletykák, hogy miért nem öregszik, és valószínű, hogy ennek volt alapja.

A hölgy ugyanis rendszeresen arany-klorid oldatot ivott fiatalságának megőrzéséért. Sajnos tényleg fiatal maradt, ugyanis fiatalon halt meg, aranymérgezésben. A halál okát a sírja feltárásakor, a hajmintájából mutatták ki.

5. Sir Isaac Newton

A zseniális fizikusról talán kevesen tudják, hogy alkismista is volt, és egész életében megszállottan kutatta az aranycsinálás receptjét. Végül ez a megszállottság vezetett a halálához is: olyan sok időt töltött az arany receptjének a kutatásával, hogy

higanymérgezést kapott a sok kísérlettől, amitől később megzavarodott az elméje, kóros remegés és álmatlanság kínozta. Valószínűleg mindez szerepet játszott a halálában is.

6. Charles-Édouard Brown-Séquard

A mauritiusi származású neurológus – mit szépítsük – tengerimalacok és kutyák heréiből vonta ki a maga életelixírjét. Becsületére legyen mondva, saját maga is jócskán ivott belőle, de mivel 76 évig élt, nem tudni, hogy mennyire volt mérgező a csodaszere.

Viszont jó üzletet csinált belőle, a 19. században az emberek hittek is benne, és úgy vették az elixírt, mint a cukrot. A korabeli feljegyzések szerint a jószándékú tudós nem egy embert mérgezett meg így. Persze akaratán kívül.

7. Thomas A. Donaldson

Az 1944-ben született amerikai matematikus tulajdonképpen a hibernáció egyik úttörője.

Egyszer azzal fordult a kaliforniai Legfelsőbb Bírósághoz, hogy legalizálják az úgynevezett vitrifikációt (ultra-gyors fagyasztást) még elő embereken is.

Ezt az eljárást halottakon már alkalmazzák, bár senki sem tudja, hogy fel lehet-e bárkit is ebből éleszteni. A titok egyelőre titok marad, a dolog még nem legális, Donaldson sem él már, a tudósok szerint pedig az egész ügy inkább egy sci-fibe való.

betöltés...