Ez az 5 legokosabb kutyafajta!

Tévedés ne essék, minden négylábú okos, de egyes fajták kiemelkedően intelligensek. Nézzük a listát!

1. Border collie

A közepes termetű, de nagyon intelligens pásztorkutya Skócia és Anglia határvidékéről származik, ahol azért tenyésztették, hogy kikerülhetetlen őrzője legyen a nyájaknak. Hihetetlenül értelmes eb, aki szeret és tud is tanulni, mindemellett pedig emberbarát a javából. Mivel bőven van mozgásigénye, csak azoknak ajánljuk, akik vagy hatalmas kertet tudhatnak a magukénak, ahol a kutyus szabadon szaladgálhat, vagy van idejük rendszeresen levinni sétálni.

2. Német juhászkutya

Nem véletlen, hogy a legtöbb nyomozó-és mentőkutya német juhászkutya, hiszen ez a fajta rendkívül kedves, játékos, ugyanakkor okos, határozott és munkaszerető. Németországból származik, ónémet juhászkutyákból és különböző pásztorkutyákból tenyésztették ki. Több forrás szerint is kitűnően végzi el a feladatokat, szereti a gyerekeket és figyelmes is. Életének középpontjában a gazdi áll, mindenkivel barátságos, akit a gazdi szeret. Német juhászkutyát csak azok vegyenek magukhoz, akik sokat tudnak foglalkozni vele, hiszen megsértődik, ha állandóan egyedül van.

3. Golden retriever

A golden retriever valószínűleg sok „leg” listán szerepel, hiszen kedves, élénk természetű, mindemellett pedig nagyon eszes is, így bárkinek utánozhatatlan társa lehet. Származási helye Nagy-Britannia. Imádja a gyerekeket, de abban is partner, hogy vadászni menjen a gazdájával. Hibátlan temperamentumú ebként hivatkoznak rá, aki energikus és mindenkivel barátságos. Szereti, ha futhat és úszhat, és szinte bárhol megél, ha szeretet veszi körül.

4. Uszkár

Az uszkár nemcsak aranyos, hanem intelligens is. Meglepő vagy sem, de francia kutyafajta, vadászkutyák és juhászkutyák keverékéből “alakult ki”. Számos színben és sokféle méretben is tenyésztik; kiemelten fontos, hogy a dús, göndör szőre szépen ápolt legyen, úgyhogy kutyakozmetikushoz rendszeresen el kell vinni. Az uszkár igazi társállat, sok országban vakvezetőként és szarvasgomba-keresőként is alkalmazzák, és mivel még ma is gyakran megjelenik egyes cirkuszi produkciókban, látható, hogy szinte mindenre betanítható.

5. Labrador retriever

A labrador nevével ellentétben nem a Labrador-félszigetről, hanem Újfundlandról származik, ahol a jeges vízben a halászok segítője volt. Őt tartják a legkedvesebb és a legintelligensebb fajtának, híresen jó természete miatt bátran állíthatjuk, hogy a legnépszerűbb eb is. Könnyen tartható, nagyon szereti a kirándulásokat, ragaszkodó, ha kell, álló napig ott fekszik a gazdája mellett. Imádja a családját, a gyerekeket, még a fülráncigálást is elviseli. Kevés tanítással is sok mindent felfog, az agresszivitás és a félénkség távol áll tőle. Kábítószer-kereső, vakvezető, vízi-mentő, szarvasgomba-kereső és kutató-mentő kutya – csoda, hogy okosnak tartják?

betöltés...