Nem fogod elhinni, hogy milyen hosszú utat tesz meg a banán, ameddig a szupermarketek polcaira kerül… Mindenkinek látnia kell ezeket a képeket!

Az Európai Unió legtöbb országában a banán a legkedveltebb és legeladhatóbb gyümölcs. A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, mert telítettségérzést ad, legtöbben pedig az alacsony ára miatt kedvelik. Szinte naponta fogyasztjuk, frissen, gyümölcssalátában, egyes országokban még sülve is, körítésként is használják. Ebben a cikkünkben azonban nem szeretnénk tanácsokat adni, hogy hogyan fogyasszuk a banánt.

De nem árt ha tudjuk, hogyan termesztik, szüretelik, válogatják és csomagolják őket, ameddig a szupermarketek polcaira kerülnek. Most komolyan, szerintetek hány ember van tisztában pontosan azzal, hogyan kerül a banán a polcra? Szerintem nagyon kevesen emelnék fel a kezüket…

Gyermekkoromban még nem tudtam, hogy hol termesztik, és mindig úgy képzeltem, hogy a banán a pálmafán terem. Visszaemlékszem, hogy az óvodás koromban mindig azt hittem, hogy a tengerparton lévő pálmafák tele vannak banánnal, és csak le kell szedni őket…

Valójában a banánt hatalmas ültetvényeken termesztik. A banánt a trópusi országokban, Costa Rica, Ecuadorban termesztik, ezek az országok a világ legnagyob banánexportőrei. A banán termesztésére az ottani éghajlat bizonyult a legmegfelelőbbnek, mivel ezekben az országokban a gyümölcs mindössze 12-13 hét alatt megérik annyira, hogy eléri a leszedéshez a megfelelő méretet.

Miután leszedik a gyümölcsöt, ellenőrzik a méretét és érett állapotát, mert ha a gyümölcs túlságosan meg van érve, akkor megromlana, mire a szupermarketek polcaira kerülne.

A banánt már akkor leszedik, amikor még zöld és mielőtt levágják őket a fáról, szivacsot tesznek a rétegek közé, hogy szállítás közben nehogy megsérüljenek. A begyűjtés után minőség alapján átválogatják és rendszerezik őket majd fel cimkézik őket.

Ezután a munkások a hatalmas banánfürtöket 5-7 darabból álló banán fürtekre osszák. Naponta 10-12 órát dolgoznak hogy eleget tegyenek a piaci keresletnek.

A következő lépésben a banánfürtöket dobozokba helyezik, lemérik és előkészítik az exportra. Ideális esetben egy dobozban körülbelül 240 banánnak kell lennie.

Nézd meg ezt a videót és az egész folyamat világossá válik:

https://youtu.be/ePHqUbHBlHY

Ha tetszett ez a videó és úgy gondolod, hogy barátaid is kíváncsiak lennének a banán hosszú útjára, akkor oszd meg velük a Facebookon!

betöltés...