Soha nem látott képek a japán maffia, a jakuza mindennapjaiból

Anton Kusters belga fotós azon kevés nyugati emberek közé tartozik, akinek lehetősége volt bepillantani a japán szervezett bűnözés, a jakuza mindennapjaiba. Eredetileg családi ügyben ment Tokióba, de aztán a véletlenek és egy ismerős közbenjárásának köszönhetően két évig fotózta mindennapjaikat.

A jakuzát az olasz maffiához hasonló hierarchikus berendezkedés jellemzi, de ők elsősorban üzletemberként tekintenek magukra és csak másodsorban gengszterként. Az egész Japán társadalmat átszövi a tevékenységük. Védelmi pénz, kurvák, kábítószer ugyanúgy a profil része, mint a komoly politikai befolyás alatt álló ingatlan ügyek vagy a filmipar.

Hogy a jakuzának miért volt szüksége Anton Kusters fotós tevékenységére, na az egy jó kérdés. Nyílván, csak annyit mutattak meg magukból és engedtek lefotózni, amennyit ők akartak. Elképzelhetőnek tartom, hogy a már fentebb említett üzletember kép erősítése volt a cél, kcisit háttérbe szorítva a gengszter vonalat. Mindenesetre a képek érdekesek, ahol pedig kézfejet láttok nézzetek rá, hogy minden ujj megvan-e.

betöltés...