6 elgondolkodtató film, ami miatt megkérdőjelezed mi a valóság és az élet értelme

Vannak filmek, melyek annyira képesek megérinteni a lelkünket és az elménket, hogy utána napokig csak azon kattogunk. Olyan kérdéseket tesznek fel nekünk, ami a hétköznapokban eszünkbe se jutnának: vajon tényleg annyi a világ amennyit látunk belőle?

Most 6 ilyen filmet fogunk nektek bemutatni. Vigyázat! Igen valószínű, hogy lesz néhány álmatlan éjszakád ha megnézed őket!

A leírások forrása a port.hu.

1. Az élet nyomában (Waking Life)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 99 perc, 2001

Egy fiatal diák nyakába veszi a nagyvilágot, hogy a maga módján felfedezze. Hamarosan azonban kiderül, ez a világ koránt sem olyan, amilyennek mi látjuk. Sőt. Ebben a történetben az álmokat és a valóságot rendkívül vékony határvonal választja el egymástól. Hősünk felfedező körútja során számtalan különleges emberrel találkozik, és a legkülönfélébb létkérdésekről cserél eszmét velük. A központi probléma az, hogy hol ér véget az álom és hol kezdődik a valóság.

2. Samsara

színes, szöveg nélküli, amerikai dokumentumfilm, 99 perc, 2011
A ‘szamszára’ szanszkrit szó, lényege az élet örök körforgásában változó jelenségek mélyebb értelmezése. Ez adja a film kiindulási pontját is: Frickle és Magidson azt a megfoghatatlan, mégis működő összekapcsolódási pontot kutatja, mely a keleti vallások szerint átível életeinken, újjászületéseinken.
A stáb 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában forgatott. A csodálatos felvételeket 70mm-es filmre rögzítették, ennek köszönhető a döbbenetes vizuális élmény, melynek alapját a szent földek, a katasztrófa sújtotta övezetek, ipari komplexumok és természeti csodák lélegzetelállító látványa adja.

3. Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives)
színes, feliratos, angol-thaiföldi-francia-német-spanyol dráma, 114 perc, 2010
A súlyos beteg Boonmee bácsi szerettei körében szeretné eltölteni utolsó napjait egy csendes vidéki házban, ahol felesége szelleme is meglátogatja, valamint rég elveszettnek hitt fia is tiszteletét teszi, igaz, nem emberi alakban. Betegségének okait kutatva Boonmee a családjával indul át a dzsungelen első élete szülőhelyére, egy titokzatos barlangba.

4. A felszín alatt (Under the Skin)
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai-svájci sci-fi, 108 perc, 2013
Látszólag semmiben nem különbözik a többitől a skót nagyváros utcáin keringő fehér autó. A kormánynál fiatal, csinos nő ül, aki úgy tűnik, hogy társra vágyik, hiszen mindig magányos férfiakat pécéz ki magának. Az esetek többségében sikerrel jár, a férfiak fogékonyak a bájaira. Az elcsábított embereket azután magával viszi a kihalt épületbe, ahol a férfiakat magába szippantja egy fekete, cseppfolyós anyag. Kiderül, hogy a csábító nő álcája valójában földönkívüli teremtményt takar.

5. Enter the Void
színes, feliratos, francia-német-olasz filmdráma, 161 perc, 2009
Miután a kábítószerben utazó kamaszt meggyilkolják, szellemként visszatér, hogy vigyázzon nővérére. A Japánban már egy ideje kallódó, majd dílerként állást találó Oscar a hugának üzen, hogy már van elég pénze ahoz, hogy kiköltözzön hozzá Japánba, és együtt éljen vele. A történet folyamán ezt a testvérpárt látjuk, és lehetünk titkos harmadikok az intim pillanataikban.

betöltés...