Fizikus találta meg a tökéletes helyet a wifi routernek

Manapság egyre több háztartásban a tévé és a számítógép mellett a wifi router is elengedhetetlen kellék, amelyet legtöbbször esztétikai szempontok alapján helyezünk el a helyiségben.

Azt gondolhatnánk, hogy ennyivel le van tudva a router elhelyezésének kérdése, lehet internetezni, ám egy doktori tanulmányokat folytató fizikus hallgató, Jason Cole úgy gondolta, matematikai pontossággal kiszámolja azt a helyet, ahová a routert a legoptimálisabban lehet helyezni.

A szakember először feltérképezte a szobáját, a fénytöréses értékeket hozzárendelte a falakhoz, majd a nagyon jól hangzó Helmholtz-egyenlet segítségével modellezte a router által kibocsátott elektromágneses hullámokat.

Cole a blogjában részletesen levezeti, hogyan jutott az eredményre, ám a levezetést böngészve gondolkodunk el azon, hogy mennyire nem figyeltünk matekórán. Ám a végeredményt ennél könnyebb megérteni, hisz az optimális hely a ház közepén van, ahogy azt a fizikai modell is leírja.

A szakember megjegyezte: tisztában van azzal, hogy ez nem minden esetben valósítható meg, főleg esztétikai okok miatt. Ezért úgy módosította a modellt, belekalkulálta a falakról visszaverődő elektromágneses hullámok irányát. Cole a blogjában pedig arra kérte az olvasóit, hogy segítsenek egy olyan telefonalkalmazás megírásában, amely által könnyedén beazonosíthatjuk a wiwfi router optimális helyét.

betöltés...