Egyre több svéd “korszerűsíti” a kezét, és ez egy kicsit rémisztő

2018 tavasza óta egyre több svéd van ellátva chippel. Műtét útján ültetik be a mutató- és a hüvelykujjuk közé azt a chipet, amivel helyettesíthetik az összes bankkártyát, kulcsot és más olyan dolgot, ami mindig jó, ha kéznél van, de gyakran elfelejtünk magunkkal vinni. Míg tavaly csak kb 100 emberben volt ilyen chip, addig mára több mint 4000 svéd rendelkezik vele, és ez a szám folyamatosan nő. Most megtudhatod, pontosan miről van szó.

A chip lényege:

  • Helyettesíti az elektronikus pénztárcát, a bankkártyákat, a belépőkártyákat stb. Úgy használhatod, hogy egyszerűen odaérinted a terminálhoz a kezedet.
  • Mérete akkora, mint egy rizsszemé.
  • Az egész eljárás összesen 180 dollárba kerül. Egyes cégek a beültetést felajánlják a dolgozóiknak.
  • Nincs benne GPS, így a tulajdonosát nem lehet nyomon követni.
  • A chip a tulajdonosától csupán néhány centiméteres távolságon belül működik. Ezért nem könnyű a rajta tárolt információkat ellopni.
  • A chip passzív, azaz kizárólag az információk tárolására szolgál, de más eszközökön tárolt információkhoz nem tud hozzáférni.

Ezen a videón láthatod, hogyan működik a chip. A tudósok szerint ez az eszköz egy új ajtót nyit meg a svédek előtt a digitális korszakba. Emellett pedig rendkívül kényelmes.

Így néz ki (igazából nem is lehet látni)

Ha megnyomod, ezt látod

Röntgenfelvételen

A chipezés folyamata (vér nélkül)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bendissimo Workman (@datmimeguy) által megosztott bejegyzés,


Ezt az új találmányt azonban sokan kritizálják. A kételkedők szerint a legnagyobb probléma vele, hogy senki sem tudja garantálni, hogy a chipen tárolt információk valóban bizalmasak, azaz senki sehogyan sem fér majd hozzájuk. Mások meg vannak győződve róla, hogy a chipben igenis van GPS-nyomkövető. Elképzelhető, hogy a nagyvállalatok a munkatársaik tartózkodási helyének meghatározásához szeretnék majd használni. Máskülönben (és ez egy összeesküvés elmélet) egyes vállalatok miért ajánlanák fel dolgozóiknak az ingyenes beültetését?

Annyi biztos, hogy ez a kis eszköz valóban megkönnyíti az életet. Nélküle a hatalmas telefonjainkat kell előszednünk a zsebünkből, megkeresni rajta a megfelelő alkalmazást, vagy a pénztárcánkat kell előtúrnunk a táskánk mélyéről, és a kulcscsomóinkat kell mindenhova magunkkal cipelnünk. A chippel azonban ajtót nyithatunk, vásárolhatunk, fizethetünk egyetlen egyszerű mozdulattal.

Lehet, hogy ha valaki 5 év múlva olvassa ezt a cikket, már csak nevetni fog a chippel kapcsolatos jelenlegi kétségeken, de etikai szempontból sok ember egyelőre nem ért egyet a beültetésével.

betöltés...