10 dolog, amiről az elvált szülők gyermekei szinte sosem beszélnek

Egy válás során talán a gyermeket éri a legtöbb sérelem. Olyan nehézségeken megy keresztül, amit a szülők sokszor meg sem értenek. Gyermekkoruk két legfontosabb szereplőjének elválása, a legtöbb esetben olyan törést jelent, ami egész életüket végigkíséri. Ezek közül gyűjtöttük össze a leggyakoribb kísérőjelenségeket:

1. Falakat húznak maguk köré

Nem engednek igazán közel magukhoz senkit. Tudat alatt rettegnek attól, hogy másokat is elveszítenek, mint ahogy azt a szüleik esetében is érezték. Éppen ezért érzelmi gátat emelnek maguk köré, hogy megvédjék magukat a további fájdalmaktól.

2. Ragaszkodnak a tárgyakhoz

A tárgyak is mind csak a biztonságérzet kialakításához szükségesek. A válás során a szülők kettéosztották egymás között a személyes tárgyakat. Ez az oka annak, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a tárgyaknak. Fontosnak érzik, hogy biztonságban tudják, ami az övék.

3. Az egyik szülőhöz közelebb érzik magukat

Hiába nem akarnak kivételezni egyik szülővel sem, az egyikük mégis kivételes helyzetbe kerül. Könnyebben teremt kapcsolatot a gyermekkel, vagy éppen erősebb érzelmi támaszt tud biztosítani. Bár sosem mondanák ki, a jelenség így is könnyen megfigyelhető marad.

4. Félnek az elköteleződéstől

Bár egy idő után szükségük lesz valakire, akit közel engednek magukhoz, de ezeket a gyermekeket egyszerűen megrémiszti az elköteleződés gondolata. Ennek egyszerű oka van: attól félnek, hogy az ő kapcsolatuk is úgy ér véget, mint szüleiké.

5. Megvetik a házasságtörőket

Ha a válás oka megcsalás volt, az a gyermekre is nagyon erős hatással lesz a későbbiekben. Sokkal több jelentőséget tulajdonítanak majd a kapcsolatoknak és az egymás iránt való elköteleződésnek. Éppen ezért gyűlölik a hűtlenséget, és messziről elkerülik a hűtlen embereket.

6. Túlságosan is kritikusak, és bizalmatlanok

Túl sok kérdést tesznek fel. Nagyon nehéz bárkiben is megbízniuk. Egyszerűen nem tudnak abban hinni, hogy bárki lehet igazán hűséges. Túlgondolják a legjelentéktelenebb dolgokat is és úgy értelmezik őket, ahogy jónak látják.

7. Nagyra értékelik a kommunikációt

Kényelmetlenül érzik magukat, ha nem kapnak folyamatos visszajelzést. Arra emlékezteti őket, hogy a szüleik között sem valósult meg a sikeres kommunikáció. Ebből arra következtetnek, hogy a megfelelő kommunikáció hiánya rossz dolgokhoz vezet. Szeretnek elsők között értesülni a legjelentéktelenebb hírekről is. A legkisebb visszajelzésekért is hálásak. Éppen ezért értékelik az őszinteséget, és a nyitottságot.

8. Erősen ragaszkodnak a testvéreikhez

Senki sem érzi át jobban a fájdalmukat, mint a saját testvéreik. Hiszen ők is ugyanazokon a megpróbáltatásokon mentek keresztül. Szükségük van egymás támogatására, hogy túljuthassanak a váláson. Csak egymással tudják igazán megosztani a válás során őket ért benyomásokat, sérelmeket.

9. Szükségük van arra, hogy elfogadják és szeressék őket

Érzik, hogy felborult az egyensúly és ezért nem kapnak elég szeretetet és törődést szüleiktől. Ezért vágyakoznak a teljesség után. Azt szeretnék, ha annyi figyelem jutna nekik, mint az őket körülvevő gyermekeknek. Mivel ezt az otthoni légkör nem adja meg nekik, így máshol keresnek elfogadást és szeretetet.

10. Sokkal érzékenyebbek a hibákra

Mielőtt beleugranának egy barátságba vagy felrúgnának egy kapcsolatot, sorra veszik az adott személy hibáit, és gyengeségeit. Tudni akarják, hogy pontosan mivel/kivel állnak szemben. Ez biztosítja őket arról, hogy tudni fogják, hogy kezeljék, ha elvesztik azt az embert.

Ebből is látszik, mekkora felelősséggel jár a gyermeknevelés. Ne essünk tévedésekbe, a szülőknek sokszor még elválniuk sem kell ahhoz, hogy ilyen sebeket ejtsenek gyermekeiken.

A megtört bizalom miatt kialakult hiányos vagy rossz kommunikáció legalább ilyen komoly sebeket ejthet egy emberen. Ezért olyan fontos, hogy beszéljünk egymással, hogy megpróbáljuk megoldani problémáinkat és ha ez nem is lehetséges, méltányosan, felnőtt és érett módon igyekezzünk elválni egymástól. Ne felejtsük el, hogy egy válásnak KIK az igazi áldozatai!

betöltés...