Megmentheti az életünket, ha tudjuk, hogy hol kell betörni az autó szélvédőjét! – Ez a módszer életeket menthet!

Megmentheti az életünket, ha tudjuk, hogy hol kell betörni az autó szélvédőjét!

A technológiának köszönhetően az elmúlt években számtalan biztonsági fejlesztés történt az autógyártásban, így ma már talán biztonságosabban közlekedhetünk négykeréken, mint eddig bármikor. Ilyen biztonsági berendezés a járgányok ablakai, amelyek megvédenek a külső hatásoktól, hihetetlen ellenállásra képesek, de ha mégis betörne a szélvédő, apró szilánkokra szakad az egész felület, így nem kell attól tartani, hogy össze-vissza vágna az üveg.

A kocsik szélvédőit úgynevezett polimer fóliával illesztik össze, úgy, hogy hő és légbuborékok ne maradjanak a rétegek között. Amennyiben ütés hatására az egyik réteg betörik, a többi réteg együtt marad, ezáltal csökken a sérülés veszélye.

Az alábbi videóból az derül ki, hogy ezek az üvegek középen nagyon nehezen törnek össze, viszont ha a szélükön éri az ütés, máris parányi részekre szakad az egész. Ez olyan esetekben lehet életmentő, mikor egy autó például tóba zuhan, süllyedni kezd, de a víznyomás miatt az ajtókat képtelenség lesz kinyitni. Ekkor a szélvédő sarkait kell erősen megütni, ami könnyen betörik, így ott lehet kijutni a járgányból.

betöltés...