Mi történik testeddel, ha tojást eszel! – 11 ok, amiért a tojás egészséges!

A tojásban csupa hasznos tápanyag található. Milyen kép alakult ki bennünk mára a tojással kapcsolatban?

Igen rossz előítéletek.

Pedig a tojás egészséges.

Energiaforrás, ami biztosítja a szer optimális működését, emellett a tojás fehérje rengeteg vitamint tartalmaz, mint például D-vitamin, B12-vitamin, K-vitamin, és egyéb ásványi anyagok, mint például a szelén és vas. Ugyanakkor a tojás nagymértékben tartalmaz telítetlen zsírsavakat is.

És mi a helyzet a koleszterinnel?

Valóban, a tojás sok koleszterint is tartalmaz, de néhány évvel ezelőtti kutatások azt igazolják, hogy a tojásevés alig befolyásolja a koleszterin értéket szervezetünkben. Éppen ellenkezőleg, számos vizsgált alanynak a koleszterinszintje még csökkent is rendszeres tojás fogyasztás mellett.

Mi lehet ennek az oka?

Mégsem a tojástól kell leginkább féltenünk koleszterinszintünket?

Megesszük a tojást, aminek hatására testünk lelassítja működési funkcióját. Így lehetséges, hogy kevesebb koleszterin termelődhet. Napi egy tojás nyugodtan elfogyasztható, nem szükséges levennünk listánkról.

A vitaminok és hasznos tápanyagok extrán jó hatással vannak szervezetünkre.

1. A tojás szépít

A tojás rendkívül gazdag B-vitaminban, a tojásfehérje és sárgája ként tartalmaz, ami jó a hajnak és bőrnek. Fénytelen, rugalmatlan haj estén mindenképpen ajánlott a tojás fogyasztása. Hajunkat táplálkozással szintén megóvhatjuk. A tojásban megtalálható cink segíti például a haj növekedését.

2. A tojás védi a májat

A lecitin-t is tartalmazó tojás védi a bél nyálkahártyát, támogatja a máj méregtelenítő munkáját.

3. Agyserkentő

A tojás nagyszerű táplálék, amennyiben szürke állományukat szeretnénk fejleszteni. Mert mint fentebb is olvasható, lecitin-t tartalmaz, amiben viszont kolin is megtalálható, így serkenti az agyi működést. Már két órával a tojás elfogyasztása után a rövid távú memóriánk javulhat.

 Fogyás

A tojás hozzásegíthet a hosszan tartó jóllakottság érzéséhez. Ráadásul befolyásolja a hormonháztartásunkat. Ami annyit jelent, hogy zsírszövetben fokozottan adinopektin termelődik, ez pedig segíti az inzulintermelődést. Ezért az anyagcsere folyamatban felgyorsul a zsírégetés.

5. Erősíti az immunrendszert

Szervezetünkben az immunsejtek felépülésében fontos szerepet játszanak a fehérjék, a tojás pedig többféle kiváló minőségű fehérjét tartalmaz (protein). Ide tartoznak a tojás sárgájában megtalálható karotin, amely védi a test sejtjeit a szabad gyökök támadásától. A közelmúltban kimutatták, hogy a szervezet képes átalakítani a karotint A-vitaminná, ami pedig a nyálkahártya egészségét támogatja.

6. Erősíti a fogakat és csontokat

A d-vitaminra azért van szükség, mert ez teszi lehetősé, hogy a kalcium felszívódjon szervezetünkben. A kalcium erősíti csontjainkat és fogainkat is. Kalcium hiány esetén különösen fontos a kellő mennyiségű kalcium bevitele, mert angol kórt és korai csontritkulást okozhat hiánya. Tehát a tojás természetes forrása a D-vitaminnak.

7. Energia egész nap

Mivel a tojás kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz, egész napi energiával is feltölthet. A fehérjék felelősek jó hangulatunkért. Jó hangulat esetén boldogsághormont termel szervezetünk (szerotonin). A tojásban megtalálható B-vitamin legjellemzőbb fajtái B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin serkentik az anyagcserét. Égetik a zsírt, serkentik az anyagcserét, miközben energiát termel (amikor a szénhidrát energiává alakul át) szervezetünk. Éppen ezért érdemes reggelente megennünk egy tojást.

 Segít a stressz oldásában

Vannak élelmiszerek, melyek stresszoldó alapanyagokat tartalmaznak. Dió, banán, citrusfélék (magnéziumot tartalmaznak), kagyló, gabonafélék (króm), zöldségek. A tojás is ide sorolható, mert cinket tartalmaz. Naponta kettő a felsoroltak közül segíthet kiegészíteni például a diétát. A diéta egyik kellemetlen velejárója, amikor idegesebbek leszünk az átlagosnál. Ez elkerülhető.

9. Jó a szemnek

A tojás A-vitamint, luteint, zeaxantint, karotint tartalmaz, melyek különösen fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében. Így javíthatja a tojás például az éjszakai látásunkat.

10. Erősíti az izmokat

100 g tojásfehérje elegendő lehet testünkben 94 grammnyi izomnak a felépítéséhez. Így épülnek fel izmaink.

11. Vérszegénység ellen

A tojás B12-vitamin felelős szervezetünkben a folsav beépítésében, felszívódásában.

A tojásban ez a vitamin nagy mennyiségben megtalálható. Mivel a tojásnak magas a vastartalma, segíthet a vörösvérsejtek termelődésében. Együttesen pedig a teljes vérképzési folyamatot egyensúlyban tarthatja.

betöltés...