7 tünet, ami a máj betegségét jelentheti. Jó, ha te is odafigyelj ezekre!

7 tünet, amely a máj megbetegedésére utal! Figyeljünk oda rájuk mindenképp!

Az Egyesült Királyságban készült statisztikai adatok azt mutatják, hogy újabban a májbetegségek okozzák minden ötödik ember halálát. Éppen ezért nagyon vigyáznunk kell erre a rendkívüli életfontosságú szervünkre, mert ha egyszer súlyosan megbetegszik, már nem nagyon lesz visszaút.

A máj képes megtisztítani a vért, lebontja az alkoholt, a drogokat és egyéb méreganyagokat. Szerepe van a normális vércukorszint megőrzésében, a glikogén lebontásában, a fehérje, az aminosavak anyagcseréjében, véralvadási faktorok előállításában.

Most következzen 7 fontos tünet, jel, amely a máj megbetegedésére utal!

1. Fáradtság

A krónikus fáradtság, kimerültség a májbetegségek leggyakoribb tünetei közé tartozik. Ez annak tudható be, hogy mivel a májban nem tudnak megfelelően végbemenni a méregtelenítési folyamatok, a méreganyagok neurokémiai elváltozásokat okoznak az agyban, ami a hormonháztartást is felborítja. Emiatt érzik a májbetegek állandóan fáradtnak magukat.

2. Kiszáradt bőr

Ha bőrünk száraz, és gyakran viszket, lehet, hogy ennek oka a májnál keresendő. Így ha gyakori ez a probléma, érdemes orvoshoz fordulni.

3. Hasi fájdalom

A májbetegek gyakran panaszkodnak szúró, lüktető hasi fájdalmakról. Ezt leginkább a különböző gyógyszerek májkárosító hatásai váltják ki, amelyeket a páciensek évek óta szedtek. Mindenképp orvosi kivizsgálásra lesz szükség, hogy a betegség előrehaladását meg lehessen állítani.

4. Émelygés, hányás

Ha a máj már nem tudja megfelelően ellátni a szervezet méregtelenítési feladatait, előjöhetnek olyan panaszok, mint a folyamatos émelygés, hányinger, hányás.

5. Véraláfutások

A májnak nagy szerepe van abban is, hogy a vér, sérülés esetén gyorsan alvadni kezdjen, így próbálva megakadályozni a vérveszteséget. Nos, ha a máj nem működik rendesen, nem állítja elő a kellő véralvadáshoz szükséges összetevőket, egy kisebb ütés során csúnyán bevérezhet a bőr alatti rész. Ha ez gyakran megtörténik, orvoshoz kell fordulni.

6. Hasüregi duzzanat

Májbetegség esetén megváltozhat a vérnyomás a hasüregben, így az ott található vénák nagyon megterhelődnek, amelyek éppen a vért szállítják a lépből a belekbe, illetve a májba, így ezen helyen duzzanat alakulhat ki.

7. Sárgaság

A betegséget 95 százalékban az öt májspecifikus vírustörzs, a hepatitis A, B, C, D és E okozza, de kiválthatja a kórt a máj toxikus sérülése is, amelyet gyógyszerek okozhatnak. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha besárgul valaki.

betöltés...