Biztonságos megoldásnak gondoltad, ha WC-papírt terítesz az ülőkére? Inkább ne tedd!

Nyilvános vécébe járni nem a legkellemesebb dolog, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mi vár ránk odabent. Azonban néha a szükség úgy hozza, hogy muszáj bemennünk az illemhelyre ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni. Mit tehetünk ilyenkor, hogy a lehető leghigiénikusabban távozhassunk a helyszínről?

Fotó: Twice.hu

A legtöbb ember, ha bemegy egy nyilvános illemhelyre, az az első dolga, hogy körbepárnázza a vécé ülőkéjét WC-papírral. A jobbik eset az, ha öncserélős nejlon huzattal van ellátva az ülőke. Azonban, ha nincs ilyen rajta, akkor mit tehetünk?

Szakemberek szerint a baktériumok egyáltalán nem az ülőfelületen telepednek meg. Domború szerkezetéből kifolyólag az ülőke direkt úgy van tervezve, hogy ne tudjanak rajta megmaradni a baktériumok. Szóval, bármennyire is hihetetlen, de itt található a legkevesebb szennyeződés. Azonban sokkal több baktérium van olyan helyeken, amire nem is gondolnánk.

Ilyen például a WC-papír, a kézszárító, és WC-körüli terület. Amikor megfogjuk a WC-papírt, annak puha, és hepe-hupás felülete ideális táptalajt nyújt a baktériumok számára. Amikor megnyomjuk a WC-öblítő gombot, a vízzel együtt baktériumok ezrei repülnek szanaszét a padlótól, a falig, és a WC-papírig mindenüvé.

A papírtörlő is tökéletes baktériumgyűjtő felülettel rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy, amikor megtöröljük vele az orrunk, az arcunk, vagy a kezünk, még tovább juttatjuk a baktériumokat. A nyilvános vécék szinte minden pontján baktériumokat találhatunk, a kilincsen, a csapon, a kézszárítón, a padlón, de a falakon is.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a baktériumokat?

Előszöris, mielőtt lehúznánk a vécét, csukjuk le a tetejét, hogy a vízzel együtt ne spricceljenek ki a kórokozók.

Ha lehet ne használjuk az illemhelyen található WC-papírt, vagy kézszárítót. Sokkal biztonságosabb, ha a saját nedves kéztörlőnket használjuk. Ezt természetesen akkor is alkalmazzuk, miután elhagytuk az illemhelyet, és elengedtük a kilincset.

betöltés...