Nem vicc! Életveszélytől óvhat meg, ha egy pénzérmét hagysz a fagyasztóban, mielőtt elindulsz otthonról!

Hétköznapi körülmények között, egyszerű tárgyaink, élelmiszereink is jelenthetnek életveszélyt ránk nézve. Érdemes tudnunk erről a veszélyről, és arról az egyszerű megoldásról, amivel elháríthatjuk azt!

Amikor egy hosszú utazás után hazatérve azt veszed észre, hogy áramszünet volt, akkor sajnos nem tudhatod, hogy vajon mennyi ideig tartott. Talán csak néhány óra, de elképzelhető, hogy napokig is eltartott.

Ha több napos áramszünetről van szó, abban az estben a fagyasztott élelmiszer már felolvadt, és nagy valószínűséggel meg is romlott, így a legjobb az lenne, ha azonnal kidobnád. Mikor visszajön az áram, az élelmiszer ismét lefagy, és nem veszed észre, hogy egyszer már felolvadt.

Ez életveszélyes is lehet, mert lehet, hogy az élelmiszer szalmonella vagy más baktériumok által fertőzött, amelyek a kiolvadt húsban elkezdtek szaporodni. Azonban van egy trükk, aminek a segítségével megtudhatod, milyen hosszú ideig tartott az áramszünet. Így ésszerűen tudsz dönteni, hogy a fagyasztott élelmiszert megtartsd vagy inkább a kukában végezzen.

Szakértők szerint:

A simán hűtött élelmiszer akkor fogyasztható biztonságosan, ha az áramkimaradás legfeljebb 4 órán át tartott, és nem volt kinyitva a hűtő ajtaja.

A fagyasztott élelmiszer pedig akkor fogyasztható, ha az áramkimaradás maximum 48 órát tartott, nem volt kinyitva a hűtő ajtaja, és tele volt pakolva a fagyasztó. Ha csak félig van a fagyasztó rész, akkor csak 24 órás áramszünet után megfelelő minőségű az élelmiszer.

Ehhez csak az alábbi 3 egyszerű dologra van szükséged:

  • Víz
  • Egy érme
  • Egy csésze

Önts egy kis vizet a csészébe, és tedd a fagyasztóba. Ha megfagyott a víz a csészében, helyezd az érmét a jég tetejére, és tedd vissza a fagyasztóba.

Legközelebb, ha hazaérkezel egy hosszú utazásról, vess egy pillantást az érmére.

Ha az érme még mindig a jég tetején van, vagy csak egy kicsit süllyedt a jégbe, akkor nem volt, vagy csak rövid ideig tartott az áramszünet.

Ha az érmét a csésze alján találod, az azt mutatja, hogy nem volt áram hosszú ideig, ami miatt a jég teljesen felolvadt, és így az érme lesüllyedt. Ebben az esetben ne fogyaszd el, sem a hűtőben, sem a fagyasztóban található élelmiszert.

Hát nem varázslatos trükk?

Ha hasznosnak találtad, ne felejtsd el megosztani!

betöltés...