Ezért jó ha a gyerek túrja az orrát – és talán nekünk is kellene

Azt mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek nagyon kíváncsiak. Például előszeretettel túrják az orrukat és amit benne találnak azt meg is eszik.

Valószínűleg szülői reflex az, amikor rögtön azt mondjuk a gyereknek hogy hagyja abba, és ne egye meg a taknyát. Az új kutatás azonban kimutatja, hogy inkább stimulálni kellene ezt a viselkedést. És lehet, hogy nekünk felnőtteknek is el kellene kezdenünk.

Kiderült ugyanis, hogy a takony nemcsak a test mellékterméke, hanem számos olyan anyagot tartalmaz, ami hasznos lehet a gyermek szervezete számára.

A kutatás azt is kimutatja, hogy a takonyban jó baktériumok is vannak, melyek a nyáltermelésben segítenek, a nyál pedig védi a fogakat a rossz baktériumok ellen – írja a Mirror.

A takonyban olyan fehérjék vannak, melyek a fogunkat védik a fogszuvasodástól. Ezért a kutatók elkezdtek kísérletezni, hogyan lehetne szintetikus nyálat előállítani amelyet később a fogkrémbe tudnának keverni.

Van más bizonyíték is arra, hogy a takonyban lévő anyagok a légzőszervi fertőzések, a gyomorrák és a HIV vírus ellen védenek.

Friedrich Bischinger tüdőspecialista szerint azok az emberek, akik az orrukat túrják egészségesebbek és boldogabbak. Ő azt javasolja, hogy ne tiltsuk meg ezt a tevékenységet, inkább ösztönözzük.

A  szervezetünk immunrendszerét is erősítjük ezáltal és orvosi szempontból teljesen érthető és természetes tevékenység.

Talán nem higiénikusnak és rossznak találjuk az orrtúrást, de lehet, hogy éppen itt az ideje átgondolni ezt a”rossz szokást”. Neked mi a véleményed?

betöltés...