10 világmárka alapítója, akik általában nem mutatkoznak a nyilvánosság előtt

Néhány híres márka alapítója kifejezetten élvezi a reflektorfényt, magazinok címlapján szerepel és arcát a világon mindenütt ismerik. Vannak azonban olyanok is, akik szeretnek inkább a háttérben maradni. Pedig a sikertörténetük éppen olyan lenyűgöző, éppen ezért szeretnénk most megmutatni őket. A következő emberek olyan dolgokat hoztak létre, amiket nap mint nap használunk.

Nike – Phil Knight

Fiatalon Phil Knight és az edzője, Bill Bowerman nagyon szerettek futni. Ám az 1960-as évek Amerikájában árult futócipők minőségével nem voltak elégedettek. Ezért hozták létre a Blue Ribbon Sport nevű vállalkozást, ami japán cipőket értékesített az USA-ban. Ezt a társaságot ma Asics-nek hívják.

Idővel egyre nehezebb lett beszállítókkal dolgozni, ezért Phil és Bill úgy döntöttek, létrehozzák a saját tornacipő márkájukat. Bowerman tervezte meg a cipőket és az ostyaszerű talpat, amire felesége gofrisütője ihlette.

1978-ban a cégnek hivatalos neve is lett: Nike. Ekkor született meg a híres logójuk is. Knight nem szerette a Nike szót, máshogy akarta elnevezni a vállalatot, ahogyan ezt könyvében megírta.

Starbucks – Howard Schultz

A Starbucks 1971-ben nyitott egy üzletet, ahol szemes kávét és ehhez kapcsolódó kiegészítőket lehetett kapni. Csak 1987-ben, mikor Howard Schultz megvásárolta a céget, lett a Starbucks-ból igazi kávézó.

A tulajdonost az olasz kávézók inspirálták, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ő volt az egyetlen, aki eszpresszó alapú italt népszerűvé tudott tenni Amerikában. Ma a Starbucks már szinte az egész világon megtalálható.

ZARA – Amancio Ortega

Amancio a ‘70-es években fogott bele az üzletbe. Hálóingeket és fürdőköpenyeket készített feleségével a saját nappalijukban. Egyszer egy német partner visszamondott egy nagy megrendelést, a pár ekkor döntött úgy, hogy saját maguk fogják árulni a ruháikat. Az első üzletüket 1975-ben nyitották a spanyolországi La Corunaban.

Az üzlet nagyon jól ment, ezért áttértek a fast fashion vonalra, és 2 hetente új, divatos ruhákkal töltötték fel a boltot. Később az üzletet átnevezték Inditexre, és újabb ruhaüzleteket nyitottak, mint a Pull and Bear, a Massimo Dutti, a Zara Home, az Oysho, az Uterqüe, a Stradivarius, a Lefties és a Bershka.

Pandora – Pen Enevoldsen és Winnie Enevoldsen

1982-ben az Enevoldsen család nyitott egy kis ékszerüzletet Koppenhágában, ahol Thaiföldről importált ékszereket árultak. 1987-re az üzlet kinőtte magát, ekkor döntöttek úgy, hogy saját márkát hoznak létre.

De több mint 10 évbe telt, mire a Pandora név ismertté tudott válni. 2000-ben született meg a charm karkötő, ami lehetővé tette a vásárlók számára, hogy a fityegők tetszőleges megválasztásával maguk alkossák meg saját karkötőjüket. Azóta a vállalkozás tovább fejlődött, ma az Enevoldsen család egyike a leggazdagabbaknak Dániában.

Ferrero – Michele Ferrero

1957-ben Michele megörökölte a mogyorós csokikrémet készítő családi vállalkozást. Óriási szenvedéllyel csinálta az üzletet. Hogy új termékeket találjon ki, elképzelte, hogy mit vennének az átlagos olasz háziasszonyok a családjuknak.

Így született meg a Kinder tojás, mivel Michele tudta, hogy a gyerekek szeretik a csokit, a szülők pedig szeretik, ha a gyerekek tejet isznak, ezért ötvözte a kettőt. Ő hozta létre a Ferrero Rocher-t és a Raffaellot, változtatott a csokoládés krémen és egy sokkal megjegyezhetőbb nevet adott neki, Nutella lett belőle.

Michele figyelmét az sem kerülte el, hogy az amerikai nők mennyire figyelnek a súlyukra. Mivel rájuk is jó benyomást akart tenni, kitalálta a Tic Tac-ot, amiben csak 2 kalória van.

Michele hosszú életet élt, 89 évesen halt meg, gyermekeire hagyva a márkanevet, amit az egész világon ismernek és szeretnek az emberek.

Hard Rock Cafe – Isaac Tigrett és Peter Morton

A világszerte ismert kávézóláncnak igazán érdekes a története. 1969-ben a The Doors zenészei elkészítették a Morrison Hotel című albumukat. Ugyanekkor véletlenül rátaláltak egy Hard Rock Cafe nevű étteremre, és az albumuk éppen ebben a stílusban készült. Néhány fotót készítettek itt, a képeket pedig az album hátoldalán jelentették meg.

Egy évvel később két angol férfi – Isaac Tigrett és Peter Morton – megkereste őket, és azt kérték, hadd nyissanak egy ugyanilyen nevű kávézót Londonban. A zenekar tagjai nem tiltakoztak, a kávézó megnyílt és igen gyors fejlődésnek indult.

Lacoste – René Lacoste

A világszerte híres márkát nem egy divattervező hozta létre, hanem egy francia teniszező. Az 1920-as években a teniszt még hosszúujjú felsőben játszották. 1926-ban René Lacoste teniszező saját kezűleg varrt magának egy rövid ujjú felsőt az egyik versenyre.

René beceneve “Az aligátor” volt, mivel azonnal lecsapott és legyőzte versenytársait, ha azok a legapróbb hibát elkövették. Így került a kis krokodil a pólójára, később pedig lett belőle a márka logója. 1933-ban René megalapította vállalkozását, ami teniszhez, golfozáshoz és vitorlázáshoz gyártott pólókat.

Lego – Ole Kirk Christiansen

Az 1930-as évek elején Ole Kirk megnyitotta vasalódeszkákat és létrákat készítő vállalkozását. Hamarosan azonban elkezdett fa gyerekjátékok készítésével is foglalkozni. A Lego szó két dán szóból tevődik össze: a leg azt jelenti, játszani, a godt pedig azt, hogy jó.

1947-ben a játékokat már műanyagból készítették olyan speciális részekkel, melyeknek köszönhetően a gyerekek össze tudták illeszteni őket. Ez az a Lego, amit ma ismerünk. Érdekesség, hogy a legó valamennyi darabja kompatibilis egymással. A formák és a dizájn változtak, de az összeillő részek ugyanolyanok maradtak. Ezért van az, hogy a legújabb legókat is össze tudjuk rakni akár a legelsőként gyártott darabbal is.

Ole 66 évesen halt meg, 4 fia örökölte a vállalatát.

Google – Larry Page és Sergey Brin

A céget a Stanford Egyetemen tanuló két diák hozta létre. 1998-ban megalapították a vállalkozást és regisztrálták a google.com domaint. A google szót az angol googol szóból hozták létre, ami 100 nullával rendelkező számot jelent.

Ma már meg sem tudnánk lenni a Google nélkül.

Instagram – Kevin Systrom

A világszerte népszerű közösségi hálózatot egy másik stanfordi diák alapította. A fiú nagyon szeretett fotózni, még Firenzébe is elment, hogy többet tanulhasson a fotóművészetről. Tanára mutatott neki egy Holga fényképezőgépet, amivel retró stílusú képeket lehetett készíteni.

Később Kevin talált befektetőket és Mike Kriegerrel együtt létrehozta saját fotószervizét. Valami egyedi, de könnyen használható dolgot akartak kitalálni. Systorm emlékezett arra az olcsó kamerára, amit Firenzében látott, ez inspirálta arra, hogy különleges szűrőket hozzon létre. Így született meg az első filter, az X-Pro II.

2 évvel később elindult az alkalmazás is, amit a Facebook 1 milliárd dollárért vásárolt meg. Az Instagram már jóval több, mint egy szimpla alkalmazás. Mindegy, hogy imádod vagy gyűlölöd, hatalmas ötlet volt!

betöltés...