10 fantasztikus idézet a dali lámától, amely segít a mindennapokban

A dalai láma tanácsai bárkinek az életének alapjául szolgálhat. Talán a legszebb dolog ezekben az idézetekben, hogy úgy tárja elénk az igazságot, hogy az bárki számára érthető legyen, és felhasználhassa az életéhez. Csokorba szedtük azt a 10 idézetet Tendzin Gyacotól, amelyet akár holnaptól kezdve felhasználhatsz az életed megszépítéséhez.

„Rosszul teszed, ha megsértődsz, amikor megtudod, hogy a hátad mögött becsmérelnek. Ha negatívan fogadsz bármi effélét, te magad rombolod le a lelki békédet. Az ember maga felel magáért, a fájdalmaiért. A sértéseket úgy kell tudomásul venni, mint a szellőt, amely elleng mögöttünk. Másképpen szólva, félre kell söpörni az emberek durvaságait. Hogy érzünk-e fájdalmat, szenvedést bizonyos helyzetekben, ez leginkább attól függ, miképpen viszonyulunk az adott körülményekhez. Sokat számít, hogy nem vagyunk-e túl érzékenyek, nem vesszük-e túl komolyan a dolgokat.”

„A depresszió fő oka nem az anyagi nélkülözés. A depressziót a szeretetteljes emberi kapcsolatok hiánya okozza.”

„Egyre sürgetőbb, hogy felismerjük a szellemi élet fontosságát, mert csakis a szellemi, a lelki élet adhatja meg a békesség és az igazi boldogulás szilárd alapját.”

 
„A boldogság lelkiállapot. A jó fizikai közérzet – ha a lélek konfúz és izgatott – nem jelent boldogságot. A boldogság a lélek nyugalmából származik.”

„Akár most okoz fájdalmat valami, akár a múltban szenvedtünk valamiért, egyik sem ok arra, hogy boldogtalanok legyünk.”

„Ha csak a fejünket műveljük, és a szívünket elhanyagoljuk, biztosan több gond és több szenvedés lesz majd a világban. Viszont ha csakis a szívvel törődünk, és sutba dobjuk az eszünket, akkor mi különbözteti majd meg az embert az állattól? Tehát e kettőnek együtt kell fejlődnie.”

„Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”

„Mielőtt elmenekülnénk szenvedéseink elől, először mélyen meg kell értenünk azok okát és természetét.”

„Sokkal építőbb lenne, ha az emberek megpróbálnák megérteni állítólagos ellenségeiket. Megbocsátani sokkal hasznosabb, mint felkapni egy követ és hozzájuk vágni. Még hasznosabb megbocsátani, ha dühöd csillapíthatatlan. Élni a lehetőséggel, hogy a rossz helyett magunknak és másoknak is jót tegyünk, ez a legnagyobb megpróbáltatás.”

 
„A boldogsághoz vezető út titkai voltaképpen az elhatározás, az erőfeszítés és az idő.”

Tendzin Gjaco

Az idézetekből tehát könnyen leszűrhető, hogy a boldogság elérése csak és kizárólag tőlünk függ, másra mutogatni felesleges. Ha boldogok szeretnénk lenni, ki kell zárni a negatív véleményeket, hiszen ezek alaptalanok, és nem rólunk szólnak. A kulcsszó pedig mindig a cselekvés.

Boldog életet kívánunk mindenkinek!

Oszd meg, ha tetszett! 🙂

betöltés...