Megható írás a sírig tartó szerelemről

Még a fiatal szerző, Szántó Dénes sem gondolta, hogy novellája ilyen viharos sikert fog aratni az internetezők körében. Mutatjuk!

A népszerűség titka talán abban rejlik, hogy sokan magukra ismertek Szántó Dénes Te meg én című írásában. Vagy saját életüket fedezték fel a sorok között, vagy pedig szeretnék átélni azokat az érzelmeket, amikről a szerző írt. Hiszen mindannyian vágyunk szeretetre, szerelemre, családra, harmóniára és arra, hogy valakivel együtt öregedjünk meg.

Akiknek már van tapasztalatuk a gyereknevelésben és akik előtt még ott áll ez a kaland, akik megtalálták életük párját és akik még keresik, ők mindannyian rálelhetnek ebben az írásban egy-egy olyan mondatra vagy gondolatra, ami róluk szól.

Szántó Dénes

” Elképzelek egy pillanatot, benne egy férfit, egy nőt vagy mindkettőt, és leírom, hogyan történhet. A pillanatot csak kitaláltam. Vagy az utcán láttam. De az is lehet, hogy egy emlék…


Amikor a végén elolvasod, egy dolgot szeretnék: hogy eszedbe juttasson valamit saját magadról. Jót, rosszat, bármit.
Mi a Képzeld el? Fikciók az életedből.

Fotó: Huszár Boglárka

Fotó: Pölcz Klaudia

Íme az írás férfi-nő, szülő-gyerek kapcsolatáról, szenvedélyről, szerelemről, elmúlásról. Mindazokról az érzelmekről és élethelyzetekről, amikkel életünk során találkozhatunk.

Te meg én

Te megszoptatod, én bepelenkázom, te felkelsz hozzá, én mesélek neki, te elviszed a védőnőhöz, én addig bohóckodom, amíg nem kezd el nevetni, te beíratod táncolni, én elviszem az első edzésére, te letapasztod a térdét, én megtanítom biciklizni, te vacsorát főzöl, én ellenőrzöm vele, hogy bepakolta-e a táskáját, te vasalsz ránk, én már most megtanítom nyakkendőt kötni. Együtt mondjuk el, hogy testvére lesz, én megsimogatom, a te nyakadba ugrik. Te ébreszted, én megyek érte szombat este Hamzsabégiékhez, te jegyzetelsz a szülői értekezleten, én várom az állomáson – a táborból egyből hozzád megyünk a kórházba: kislány. Én sírok, te nevetsz vele. Te megszoptatod, én bepelenkázom, te felkelsz hozzá, én nyugtatom a nagyobbikat, te elviszed védőnőhöz, mi készülünk a meccsre, te őt is beíratod táncolni, mi megtanítjuk biciklizni. Te veszed az első körömlakkot, mi egész éjjel az új távcsővel molyolunk a tiszta égbolton, te végighallgatod, hogy a fiúk hülyék, én matekleckét írok, te zoknikat varrsz, én elmesélem, anya milyen gyönyörű volt fiatalon is, te sírsz vele, mert a lányok hülyék, én ajtót nyitok az első udvarlónak, te tördeled a kezed, amíg én fel-alá járkálok, te elalszol a fotelban, én beviszlek az ágyba, ő hazaér épségben. Te vagy a legbüszkébb az utolsó évzárón, én elteszem a fényképezőt, mert élvezni akarom a pillanatot, te elmondod, hogy mennyire szereted, ő nem hagyja, hogy megsimogasd a haját, én a húga fülébe súgok valamit, ő nevet.

Pár év, és mindketten kirepülnek.

Te szeretkezel velem egész éjjel, én újra és újra szerelmet vallok. Te nevetsz az orgazmustól, én a végén elsírom magam, amiért ilyenek lettek. Temiattad, énmiattam. Te veszed fel a telefont, amikor közli a hírt, én leszek az örömapa. Veled megy el ruhát venni, én kísérem az oltár elé. Te állsz mellettem. Én izgulok a beszédem miatt, te megnyugtatsz. Te szidod le a másikat, amiért nem védekezett, nekem vallja meg, hogy nem tervezte, de érzi, hogy jó lesz. Neked súgom meg, hogy félek, nekem mutatod meg először a leleteidet. Te vagy az erősebb, én ördög fehér. Te fogysz tizenkét kilót, én nem bírok aludni. Te sem, de én nem veszem észre, mert te nem akarod. Én viszem a háztartást, te vagy a mindenem. Én állok melletted, te vagy a jobb, a kórházi ágyon fekve is. Ők mind ott vannak, most már öten. Te mutatsz a gyűrűdre, amikor a műtőbe tolnak, én markolom görcsösen az enyémet. Te győzöl, én minden isten előtt megtérek. Te mondod meg, hova repüljünk el, én lebegek a föld felett. Neked szebbek a ráncaid, a szakállam a halántékomhoz őszült, te tudsz először az összes többi unokánkról, én vagyok a kedvenc nagyapjuk. Te tanítasz meg nekik mindent a férfiakról, velem szednek diót. Te nézel a szemembe negyvenhat év után, én nem hiszem el még mindig. Rohan az idő, de meztelenül feküdve melletted ma is megáll. Megöregedtünk. Te nevetsz, én engedelmeskedek, amikor magadhoz húzol.

A végén együtt megyünk el.

betöltés...